Guitar Shorty - Bare Knuckle (CD)

Guitar Shorty
Bare Knuckle

CD | label: Alligator Records / Munich Records | release : 2 maart 2010

Door Micha Sprenger

Guitar Shorty verdiende zijn sporen met het begeleiden van hele hordes bekende bluesartiesten als B.B. King, Guitar Slim, Buddy Guy en vele anderen. Tegenwoordig maakt hij al jaren stevige bluesrock. Zijn nieuwste aanwinst is Bare Knuckle.

Bij een eerste beluistering word ik heel even op het verkeerde been gezet door een akoestische gitaar. Het zal toch niet…? Gelukkig moet voordat ik deze gedachte kan afmaken de akoestische gitaar alweer het veld ruimen voor Guitar Shorty’s bekende hysterisch gillende gitaar en verzand het nummer in een onvervalst stukje bluesrock zoals we dat van hem gewend zijn: met beukende drums, donderende bassen en emotionele zang. “Please Mr President, lay some stimulus on me”; de wanhoop druipt van zijn zanglijnen. Tussen het zingen door speelt hij gemeen bijtende gitaarlicks. Na een paar coupletten komt natuurlijk de onvermijdelijke uitbarsting in de vorm van een lekkere jankende gitaarsolo.

De rest van het album wordt deze lijn voortgezet: stevige bluesrock met veel ruimte voor heftig gitaarwerk. Toch is Guitar Shorty geen dertien in een dozijn bluesrocker. In tegenstelling tot veel andere bluesrock gitaristen die frontman van hun eigen band zijn, is deze man wel degelijk een écht goede zanger. Ook zijn de nummers, allemaal eigen composities, van uitstekende kwaliteit. Fijn om nou eens niet al die overbekende nummers te horen. Ook worden er een paar interessante zijpaadjes betreden; zo is er het ingetogen Slow Burn, waar hij op een verhalende manier zingt en met een stemgeluid dat mij wel aan Albert Collins deed denken. In Neverland wordt een lekkere latin groove neergezet, met een verrassend ‘smooth’ gitaargeluid. Schuilt er in Guitar Shorty soms stiekem een Santana fan?

Je moet er van houden, van van die keiharde beukende bluesrock. In zijn genre is dit echter een uitstekend album. De composities zijn goed, de zang is goed en daarbij is Guitar Shorty natuurlijk een bijzonder vaardige gitarist.

Tracks
01. Please Mr. President 4:14
02. Too Hard To Love You 3:45
03. The Sting 3:23
04. Slow Burn 5:09
05. True Lies 4:15
06. Texas Women 4:24
07. Too Late 4:15
08. Neverland 3:59
09. Betrayed 5:52
10. Get Off 3:17
11. Bad Memory 3:48
12. Temporary Man 3:29

Website Guitar Shorty : www.guitarshorty.com | myspace.com/guitarshorty


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.