Foto De Blueskrant editie 15 is weer verspreid!

De Blueskrant editie 15

De laatste loodjes van deze november editie van Dé Blueskrant zijn onder gure omstandigheden tot stand gekomen. Herfst die de kilte van de winter in de wind met zich meedraagt. En ook al leek het buiten qua temperatuur in niets op de hete zomerdagen tijdens de totstandkoming van de augustus editie, binnen liep het kwik met de nodige regelmaat flink op.

Gelukkig maar, want die spanning hebben we nodig.

We hebben weer de meest mooie verhalen op mogen tekenen en we realiseerden ons eens te meer dat we ons in een uiterst bevoorrechte positie bevinden. We worden mee op reis genomen, zowel over land als in de tijd. De gesprekken die we voeren, nemen we op en luisteren we af tijdens het uitwerken. Dat betekent dat je letterlijk in iemands’ huid kruipt en zo zitten we bij Johnny Kraaijkamp Sr., The Rolling Stones en B.B. King aan tafel, checken we in, in een hotel in Shanghai, rijden we in de Greyhound bus richting Memphis, horen we de muziek in Beale Street en zitten we op de rand van het bed met John Lee Hooker.

Een reis naar onze zuiderburen hoeft zeker niet minder spannend te zijn en voelen we de ‘spirit’ van een distinguist gentlemen in Canada. Dat zijn de privileges waar we niet licht over denken.

Het waren intense gesprekken met aangrijpende verhalen. Gesprekken met de laatste generatie die nog weet wat er zich af heeft gespeeld in Amerika en die tot in de jaren 70 nog werkzaam was op de katoenvelden. Mannen en vrouwen die Amerika hebben grootgemaakt: op blote voeten, met een gebroken rug en handenarbeid maar daar nooit de erkenning voor kregen. Sterker nog, deze geschiedenis raakt in een hoog tempo in de vergetelheid en haast is geboden om dit door te geven.

Wanneer we het over de blues hebben kunnen we er niet omheen en dat willen we ook niet. Wij vinden, met hen, dat deze historie overgedragen moet worden. De lat ligt hoog, de tijd dringt en ook al kunnen we ons geen voorstelling maken van wat daar allemaal gebeurt is, we kunnen hun verhalen vertellen en ze helpen deze geschiedenis in leven te houden en ze zo het podium bieden dat ze verdienen.

De Blueskrant is gratis te verkrijgen bij alle podia in Nederland, diverse platen/cd winkels, muziekwinkels, clubs en theaters.

Meer informatie:
i: www.deblueskrant.nl
f: www.facebook.com/deblueskrant/

MARIJN & INGRID


Ook op Blues Magazine ...