Eerste namen voor 28e editie Culemborg Blues

Stichting Culemborg Blues maakt de eerste bands bekend voor het jaarlijkse gratis Bluesfestival wat plaats vindt op de vierde zaterdag in augustus. Voor de 28e editie zijn inmiddels vastgelegd: Erja Lyytinen (FI), Chris Corcoran (UK), Leif de Leeuw Band, Litte Hat en Borgers Familie Band.

Culemborg Blues 2023 poster

Erja Lyytinen (FI)

De echte doorbraak voor deze “Queen of Slide Guitar” komt in 2014 met het album “The sky is crying”, een ode aan de muziek van Elmore James. Het album krijgt diverse internationale prijzen. Met de woorden “She is the future” nodigde Carlos Santana Erja uit tijdens zijn concert in Helsinki in 2018. Eerder speelde ze onder andere samen met Joe Bonamassa, Ana Popovic, en Sonny Landreth. Verder opende ze shows voor Robert Plant, Walter Trout en Tom Jones.

Chris Corcoran (UK)

Het is een van de weinige volledig instrumentale Britse blues acts. De Chris Corcoran Band is geprezen door het tijdschrift “Blues in Britain” als tegengif voor de overvloed aan blues/rock-acts die momenteel de Britse blues scene domineren. Ze brengen een repertoire van jumpblues en swing-revivalmuziek uit de jaren ‘40 en ‘50. Bijvoorbeeld met nummers van T-Bone Walker en de Amerikaanse jazzgitarist en componist Bill Jennings.

Leif de Leeuw Band

Nadat de band in 2018 en 2019 een Allman Brothers tribute tour heeft gespeeld door Nederland en Europa werd duidelijk wat de ‘nieuwe’ koers van de band moest worden. Een formatie met twee drummers, hammond, bas, twee elektrische gitaren en daarbovenop de prachtige rauwe stem van Sem. In elke song wordt ruimte gemaakt voor improvisatie waardoor geen enkele show van de band hetzelfde is. De sound is een fijne mengelmoes van rock, blues, americana, country en southern rock met oprechte teksten, met een lekker seventies tintje. Ze staan voor de 5e keer op Culemborg Blues.

Little Hat

Rockin’, sleazy & electrified… Little Hat mixt het allemaal door elkaar in een meedogenloze groove die flowt alsof ‘ie van een one-man band komt. Hun strakke, rauwe, primitieve sound brengt je terug naar een tijd toen rocken betekende dat er ook gerolld werd. De zware dansritmes doen je bijna vergeten dat de lage tonen niet worden ingevuld door een bassist, maar door de rechtervoet van de drummer. Elke show is een unieke ervaring doordat deze ervaren muzikanten constant op elkaar inspelen en iets unieks creëren op het podium.

Borgers Familie Band

Leden van de Veldhovense familie Borgers komen geregeld bij elkaar om muziek te maken. Bertus Borgers (Vessem, 1947), de oudste van het stel, brengt de verschillende generaties samen op het podium met een repertoire geïnspireerd op vintage rock, soul en blues. Bertus Borgers kreeg bekendheid als bandleider van o.a. Mr. Albert Show en SweetdʼBuster en werd o.a. gastsolist bij Herman Brood, Golden Earring en Raymond van het Groenewoud.

Culemborg Blues vindt plaats in het centrum van Culemborg op zaterdag 26 augustus 2023, op diverse podia, zowel binnen als buiten. Er spelen ongeveer 20 bands. De toegang is gratis. Meer informatie op www.culemborgblues.nl


Ook op Blues Magazine ...