DSC_3355

Eric Steckel
Heyhoef Backstage, Tilburg
17 september 2016

Tot twee jaar terug was Eric Steckel regelmatig te gast in België en Nederland, nu was het bijna twee jaar geleden dat deze gitaar virtuoos nog in onze contreien was voor een concert. In België is geen enkel concert gepland voor deze fall tour, dus staken we de grens met Nederland nog maar eens over. Bestemming deze keer was Heyhoef Backstage in Tilburg. Het was de eerste keer dat ik deze zaal bezocht en wist dan ook niet wat ik mocht verwachten, maar Heyhoef Backstage is een mooie zaal, met vriendelijke mensen en het geluid was er dik in orde.

Verslag, foto’s en filmpjes : Walter Vanheuckelom, i.s.m. ConcertMonkey.
Album alle foto’s van Eric Steckel.

Laat ons eerst beginnen met een paar woorden over de lokale band BlueSox, die het talrijk opgekomen publiek mocht opwarmen. In een goed half uur is het moeilijk om het publiek te overtuigen van je kunnen, maar gitarist Cor Paridaans, bassist Peter Schmid, drummer Jonas van Laenen en Ruurd van der Vegt op mondharmonica begonnen toch veel ijver aan hun korte set met een mix van covers en eigen nummers. Tijdens de shuffle ‘I’m Sorry’ pakte Ruurd dadelijk knap uit op zijn blaas instrument. Dat deed hij nog eens over in de uptempo rocker ‘Walking The Dog’, waar gitarist/zanger Cor Paridaans een sterke solo speelde op de Fender. Verder waren het mooie, tragere ‘Free Rider’ en de afsluiter ‘Bad Poker Hand’ nummers die de handen op elkaar kregen in Tilburg.

DSC_3443

Daarna was het een half uurtje wachten op de gitaarvirtuoos Eric Steckel. Rond half tien begonnen Eric, Maikel en Jos aan een geweldig honderd minuten durend concert. Eric had voor zijn Europese tour, Nederlandse muzikanten bij zich. Jos Kamps op bas was er deze tour voor het eerst bij, maar drummer Maikel Roelofs was er al bij in 2014 en liet toen een enorm sterke indruk na. Een power drummer, die tevens veel techniek in huis heeft. Dadelijk gooide het drietal er de beuk in met ‘Just Walk Away’. Dat nummer gaf Eric al dadelijk de kans om de fans te geven waarvoor ze gekomen waren, namelijk stevige bluesrock met verschroeiende gitaar solo’s en verwoestende grooves.

DSC_3272

Verleden jaar bracht de in Los Angeles wonende Steckel met ‘Black Gold’ een uitstekend nieuw album uit. Het was voor de fans in Nederland de eerste keer dat ze songs uit dat album live mochten horen. ‘Juke Joint’ was het eerste nummer uit dat album, het had een heel strakke en stevige groove en de jonge frontman etaleerde zijn enorme talent op de gitaar met veel overgave en gedrevenheid. De combinatie van de Bogner versterker met de Anderson gitaar heeft in het verleden bewezen van een goede combinatie te zijn dus waren die samen met de Amerikaan aanwezig in Tilburg. ‘Feels Like Home’ is zonder twijfel één van de bekendste nummers van Eric en het komt net als de opener ‘Just Walk Away’ uit het album ‘Feels Like Home’ uit 2007. Tijdens deze melodieuze bluesrocker haalde Steckel weer fantastische geluiden uit zijn six string tijdens de redelijk korte maar intense solo. Je zag ook aan het publiek dat deze song heel herkenbaar voor hen was.

Eric Steckel Heyhoef Backstage Tilburg 17 september 2016 She's Nineteen years old

Dat Eric nog steeds een voorliefde heeft voor de blues mochten we horen in de Muddy Waters klassieker ‘She’s Nineteen Years Old’. Voor dit pareltje kwam gasttoetsenist Pascal Lanslots het trio versterken met zijn Hammond B3 met Leslie. Meer dan vijftien minuten puur genot was het resultaat en het zorgde ook voor het eerste kippenvel moment. Steckel wisselde met snel vingerwerk en met vette zeurende klanken, het gitaarwerk af. Niemand in de zaal bleef onbewogen bij het aanhoren van zoveel moois en de aanwezigen wisten dit heel erg te appreciëren en bedankte de band met een daverend applaus. Het Hammond was een echte verrijking voor dit nummer en Pascal zat te genieten achter zijn toetsen. Maikel Roelofs op drums en Jos Kamps op bas begonnen aan een instrumentale jam, waarin de kwaliteiten van het viertal volledig tot uiting kwamen. Het eindigde met een imposante drum solo van Maikel, die tevens het begin inluidde van het erg stevige ‘Mississippi River’, uit het voorlaatste studio album ‘Dismantle The Sun’. Eric gooide alle registers open in de verschroeiende en vlijmscherpe solo en het publiek in de Heyhoef Backstage genoot met volle teugen.

DSC_3374

DSC_3300

Met de oude Donny Hathaway cover ‘We’re Still Friends’ werd er nog eens een rustpunt gecreëerd in het concert. Het bleef intiem en zacht tot het moment dat Eric begon aan zijn gitaarwerk, vanaf dat moment voelde je de spanning stijgen. Eerst rustig, daarna met snel vingerwerk opbouwend naar een climax die maar bleef duren en die nadien naadloos overging in een sterke versie van Gov’t Mule’s ‘Where’s My Mule’. Jos Kamps op bas plukte erg knap aan zijn dikke bassnaren en zorgde met zijn maatje Maikel Roelofs op drums voor een uitstekende groove.

Pascal Lanslots kwam het trio terug versterken op de toetsen voor de slowblues ‘Empty Promises’, één van de mooiste en puurste slowblues nummers die ik ken. Deze cover van de veel te vroeg overleden Michael Burks ontbreekt zelden op de setlist van Eric. Deze meer dan tien minuten durende ballade werd erg gevoelvol gezongen door de jonge Amerikaan en wanneer zijn gitaar het overnam van de stem was dat al even intens. Het was zeer stil in Heyhoef Backstage en vol bewondering werd gekeken naar Eric Steckel en naar de manier waarop hij al die hemelse geluiden uit de Anderson gitaar haalde. Pascal Lanslots hielp het nummer dragen op de toetsen en had zo weer een erg verdienstelijke inbreng in het nummer.

DSC_3611

Het concert liep naar het einde toe en voor ‘Outlaw’, de laatste song van het concert werden alle registers nog eens helemaal open getrokken. In dit erg knappe eigen nummer moest de ritme sectie nogmaals zijn klasse tonen en mocht Pascal, in de schijnwerpers met een machtige solo op het Hammond B3. Daarna nam de jonge frontman het over om de kers op de taart te plaatsen van dit erg sterk concert. Eric blijft maar groeien als gitarist en zanger en hij weet zich perfect te omringen, want zonder drummer Maikel Roethof, bassist Jos Kamps en toetsenist Pascal Lanslots zou het onmogelijk geweest zijn om het publiek zo in vervoering te krijgen. Er kwam nog een toegift met een instrumentale versie van ‘La Grange’ van het Texas bluesrock trio ZZ Top en daarna was het onherroepelijk over.

Eric Steckel Heyhoef Backstage Tilburg 17 september 2016 La Grange

Deze maand is Eric Steckel nog in Europa en is hij nog een paar maal te gast in Duitsland en Nederland. Op 22 september is hij te gast in Den Schwarzen Adler in Rheinberg, op 23 september in Ma Kelly’s muziek café te Frieschepalen, op 24 september Poppodium De Peppel te Zeist en op 25 september op het Alkmaar Blues Express Open Air Festival te Alkmaar. Zeker een aanrader.

Wat Heyhoef Backstage betreft staat er op 15 oktober nog een mooi concert gepland met de Nederlandse band The Dynamite Blues Band.

DSC_3353


Album alle foto’s van Erik Steckel


Ook op Blues Magazine ...