Bands Of Friends
Maloe Melo, Amsterdam
9 juni 2011

Bands Of Friends is klaar voor Europa

Tekst: Gerrit Harmsen / Foto’s: Marcel Wolthers

Na enkele sporadische optredens de afgelopen jaren, waaronder in De Kade te Zaandam en Geldrop, hebben Marcel Scherpenzeel en Gerry McAvoy definitief het besluit genomen de komende periode uitgebreid te gaan toeren. Deze keer heeft Gerry ex-Gallagher drummer Ted McKenna bereid gevonden om plaats te nemen achter de drumkits. Vandaag was de try out, voor een select gezelschap van 100 mensen, in de Juke Joint van bluescafé Maloe Melo.

Foto Concertverslag: Bands Of Friends – 9 juni 2011, Maloe Melo, Amsterdam

Marcel vertelde voor aanvang dat de heren gezamenlijk slechts 3x hadden geoefend en het dus afwachten was of alles wel op de juiste manier samen zou komen.
Bij de opener Double Vision bleek in ieder geval dat het 3-tal op een prettige en ontspannende manier wel degelijk op scherp stond. Bij het derde nummer komen we de eerste hapering tegen die echter prima wordt opgelost. In het verdere verloop zien we de band zienderogen groeien en merk je dat het onderlinge plezier toeneemt. Met songs als Moonchild, Do You Read Me, A Million Miles Away beleven we wederom een spetterende avond.

Foto Concertverslag: Bands Of Friends – 9 juni 2011, Maloe Melo, Amsterdam

Foto Concertverslag: Bands Of Friends – 9 juni 2011, Maloe Melo, Amsterdam

Gerry McAvoy en Ted Mckenna hebben nog steeds niets van hun energie ingeleverd en spelen er op los al een stel jonge honden. Marcel laat ook nu weer zien dat hij op een geweldige manier de sound van Rory kan benaderen. De chemie tussen Gerry en Marcel heb ik altijd opvallend gevonden en ook vandaag is te zien dat ze echt iets met elkaar hebben.
Op mijn vraag aan Gerry: hoe dit is ontstaan en waarom hij juist met Marcel als gitarist de tour gaat doen?, antwoordt hij zonder enige twijfel: Oh, ik heb na Rory met zoveel gitaristen samen gespeeld en Marcel is gewoon de beste om de muziek van Rory te vieren! En de passie van Marcel, de passie hé……

Foto Concertverslag: Bands Of Friends – 9 juni 2011, Maloe Melo, Amsterdam

Bands Of Friends gaat volle bak toeren, Noorwegen, Italië, Frankrijk. Ze zullen per optreden steeds beter worden. Volgens mij zijn ze er klaar voor!  

Voor de fans van Rory: Bands Of Friends zal in september 2011 in ieder geval nog een keer in Nederland te zien zijn. Waar? Dat mogen we helaas nog niet verklappen. Enne, ik verwacht ze natuurlijk op de Rory Gallagher Tribute in maart 2012 te Wijk aan Zee.

Meer foto’s via: http://www.flickr.com/photos/metrique/sets/72157626803603461/

Een korte babbel voorafgaand aan het optreden.

Marcel: In een eerder interview vertelde je mij dat na het 2de optreden in de Kade het wel eens 5 jaar kon duren voordat zoiets weer zou gebeuren, het moest wel speciaal blijven..
Hoe is het idee en besluit ontstaan om toch te gaan toeren met het Bands Of Friends Project?

Eerlijk gezegd bestaan deze plannen al een behoorlijke tijd. Het idee wordt vooral gedragen door Gerry en hij is dan ook de grote man achter het project. Door de vriendschap tussen Gerry en Rory is er gewoon behoefte ontstaan om zijn muziek uit te blijven dragen. Ondanks dat we natuurlijk songs van Rory spelen zien we ons zelf niet als een Tribute. Wij beleven het vooral als het vieren van de heerlijke muziek die hij gemaakt heeft.

Marcel: Is het toeval dat de eerste gig van het Bands Of Friends Project plaats vindt enkele dagen na het officiële verschijnen van Notes From San Franciso?

Dat is een vraag die door velen gesteld wordt. Toch staat alles los van elkaar. Gerry heeft geen enkele invloed gehad op het uitbrengen van Notes From San Franciso. Wat wel mee heeft gespeeld is dat het binnenkort [14 juni 1995] de sterfdag is van Rory Gallagher. In die zin is dit wel een mooie periode om de toer te starten.

Gerry: Wat maakt dat je juist met Marcel een klik lijkt te hebben en er voor gekozen hebt met hem als gitarist het podium te delen om het gedachte goed aan Rory levend te houden.

Enkele jaren geleden ben ik met Marcel in contact gebracht met het verzoek eens te kijken of ik geen Tribute wilde doen. [gaat om eerste gig in De Kade] . Via youtube filmpjes dacht ik dat kan wel wat worden, dus zijn we die uitdaging aan gegaan. Hoewel ik na Rory met heel veel gitaristen op het podium heb gestaan is er inmiddels voor mij maar één de beste om samen de muziek van Rory mee te vieren en dat is Marcel. En de klik? Marcel zijn passie hé.  Man, wat een passie heeft die gast!  

Marcel: Hoe is het voor jou om het podium te delen met een bassist en drummer die deel uit maakte van Rory’s begeleidingsband?

Tja, wat denk je. Beide hebben met de grote van deze aarde op het podium gestaan. En nu mag ik samen met hen op toer. Er zijn nog steeds dagen dat ik me afvraag of ik me niet in een droom bevindt. Daarbij zijn het ook nog eens geweldige gasten waarbij ik me muzikaal ook nog weer verder kan ontwikkelen.   

Is Bands Of Friends een tijdelijk project of kunnen de fans erop rekenen dat jullie herhaaldelijk met elkaar blijven spelen?

Hier valt nog niet heel veel over te zeggen. We gaan dit jaar volop toeren en ook voor 2012 staan er al een aantal optredens vast. Daarnaast heb in ook nog mijn eigen band Wolfpin.
Eerst maar eens afwachten hoe onze optredens worden opgepakt en dan bepalen we wel hoe of wat. Ik kan me echter niet voorstellen dat we na deze toer niet meer samen op de planken staan. In welke vorm zal de toekomst wel uitwijzen.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.