Thorbjørn Risager & Band
Bluescafe, Apeldoorn
6 oktober 2010

Thorbjørn Risager & Band

Tekst: William Lindner / Foto’s: Peter Vroon / Videos: John “Thebluekid1”

‘MANGE TAK’ Thorbjørn Risager and band!!

“Inmiddels is Thorbjørn Risager cd helemaal grijs gedraaid. De laatste maanden bijna dagelijks te horen geweest in het bluescafe.”

Daarmee begon eigenaar Jan Kerseboom van het Bluescafé Apeldoorn in de aanhef  van zijn nieuwsbrief in de aankondiging  van het concert van de Deense (Zeven!) Mans Formatie van Thorbjørn Risager op woensdag 6 oktober jl. mee . Het betreft de meest recente CD van Thorbjørn Risager : “Track Record.”  van dit jaar.In Bluesmagazine met lof besproken door onze recensent Frank van Engelen. Nou had ik al de puike LIVE CD’  Live at Victoria” uit 2009 aangeschaft(o.m wederom mede  naar aanleiding van de recensie van Frank van Engelen ) Bedankt voor de tip Frank!
Dus voor mij een unieke kans deze formatie  in “Real LIVE” te zien in mijn HOTSPOT: Bluescafe Apeldoorn van onze Jan Kerseboom. Het enige concert dat zij in october gaven in Nederland alvorens  verder werd  getourd door in Duitsland.
Op een regenachtige avond dus op mijn fiets gesprongen en richting Bluescafé. Nou is woensdag altijd een risicovolle dag voor een band . (Voetbal Op Tv enz).
Bij aankomst dus enkele tientallen aanwezige.. Niet getreurd.. Een goede band kan daar tegen en gaat er gewoon vol tegenaan.
En dat is zonder meer het geval bij Thorbjørn Risager en zijn band! Het hele optreden werd gespeeld vol passie en overgave!

Wauwwwwwwwwwwwwwwwwww Wat een Concert was dit!

Thorbjørn Risager & Band

Al bij de opener” I’ll be Moving on” nr met een ‘New Orleans touch” werd een heerlijk warme deken over mij heen gegooid.
Thorbjørn Risager speelt een soort van mix van Soul, (Chicago)Blues, Rhytm & Blues met heerlijke jazzy en funk saus er nog over heen.
Na de opener werd vervolgd met het nr.” Burning Up”. Thorbjørn Risager is niet alleen een prima zanger met zijn heerlijke warme rauwe  ‘rokerige’ zangstem’ maar bespeelt de gitaar ook uitstekend.

Thorbjørn Risager & Band

Er werd voldoende ruimte gegeven aan de overige 6 band leden voor een uitstekende solo. Zoals  blazers duo : Kasper Wagner (Saxafoon),  Peter Kehl(Trompet), toetsenist Emil Balsgaard en Gitarist Svein Erik Martinsen.
Bij het afwerken van hun 2 delge setlist kon ik niets anders concluderen dat deze band volledig waarmaakte  van ik al kon beluisteren op hun LIVE album ‘Live at Victoria’. En dat kan je niet altijd zeggen.

Thorbjørn Risager & Band

Heerlijke gerangeerde nrs. Prachtig gezongen door Thorbjørn Risager met een band die zowel solo maar ook gezamenlijk als compact geheel met Big-Band achtige vormen. De vonken vlogen er van af. Heerlijk! Er waren momenten dat ik bij nrs  terug dacht aan de periode uit the 70ties zoals de Nederlands band: ‘The Swinging Soul Machine’ (“Spooky’s day Off”)
Dus ik betrapte mij er op dat ik bij elke nrs niet echt stil kon staan. Heerlijk dansbare muziek met een flinke dosis Swing en boogie maar ook Blues werd over het steeds enthousiaster wordende aanwezige publiek  heen gestrooid!
Er werd een prima gevarieerde setlist afgewerkt.
De mengeling van genres maakt naar mijn idee deze band zo uniek, het verveeld nooit!
Er werden diverse Nrs van zijn tot nu 5  uitgebrachte albums  gespeeld.
Met o.m. de nrs: -“The Straight and Narrow, ‘Hold On’,  ‘Let’s Go Down’ en  ‘Rock ‘n’ Roll Ride’, Her I Am ( met o.m. heerlijke slide solo van Svein Erik Martinsen, ja ja ) en bijvoorbeeld het prima toetsen spel van Emil Balsgaard  bij het nr. ‘Second Time’. Het mooie nr Mr. Bad Luck’  in een heerlijk samenspel met de sax en trompet van Kasper Wagner & Peter Kehl. ,”You Better Pay Attention”(met een knipoog zijn vroegere vak als.. leraar. Met heerlijke  soli van het blazesr duo!Het swingende nr ‘Second Time’ en prachtige  ‘Stand Beside Me’.Maar ook het prima gespeelde nr  ‘Baby Please Don’t Go’ was in het arrangement van Thorbjør en zijn band leden niet te versmaden.
Na het luid keels meegezongen nr: “Let The Good Times Roll” en met een encore : het swingende nr : “Opener van de CD  “LIVE 2004” (Blue7) werd een Subliem Concert afgesloten.

Thorbjørn Risager & Band

Het ontlokte Bluescafe  eigenaar Jan Kerseboom de volgende “Toespraak” richting Thorbjørn Risager ,zijn bandleden en publiek aan het einde van het optreden :

“Its a beautifull Band. Beautiful arrengements. And I hope See you Next year Thorbjørn.! Under normal condition. NOT on a wednesday. Saturday and the housewill be crowded!”

Het aanwezig publiek knikte volmondig Jaha!!!! En klapte instemmend.

Voor mij mag persoonlijk zou Thorbjørn Risager en zijn band een vaste waarde moeten worden in het Bluescafe! En ik weet zeker, het Apeldoornse publiek kennende,  dat deze band  op een zaterdag voor een bomvolle bak zal zorgen! No Problem!
Ik ga zelfs nog verder…. (met de kans dat die daarna  niet meer te betalen zal zijn).. LOL.:

Deze band  zal zeker niet misstaan op het Jaarlijkse Nort Sea Jazz festival in Rotterdam.!

Ik eindig dan ook met de volgende ‘Titel woordspelingen’ van de laatste twee nrs van hun optreden:

Thorbjørn Risager  and band Thorbjørn Risager!?:
They ‘Let The Good Times Roll”. A real eye ‘Opener” for the Music scene !

MANGE TAK Thorbjørn Risager and band voor dit fantastiche concert

Hieronder een leuke  LIVE Video – Impressie van het optreden  @ Bluescafe en meer:
Met o.m. dank aan Johan ‘Theblueskid1’

Setlist Thorbjørn Risager @ Bluescafe 6 Oktober 2010

Set 1:
1-I’ll be Moving on
2-Burning Up
3-Hold On
4-Lets Go Down
5-The Staight And narrow line
6-Stand Beside me
7-All I Want
8-Here I Am
9-Rock N Roll Ride
10-Ain’t Nobody’s Biziness

Set 2
1-Im Tired
2-Mr. Bad Luck
3-From Now On
4-Same Old Blues
5-You Can have It Your way
6-Baby Please Dont Go
7-You better Pay Attention
8-Let the Good Times Roll

Encore:
9-Opener

Thorbjørn Risager & Band

The Band:
Thorbjørn Risager: Vocal/Guitar
Emil Balsgaard: Piano and Keyboards
Svein Erik Martinsen: Guitar/Background Vocals
Søren Bøjgaard: Bass
Martin Seidelin: Drums & Back Vocals
Peter Kehl: Trumpet
Kasper Wagner: Saxophone

Discografie:
1-“Live 2004”
2-FROM THE HEART” (2006)
3- “Here I Am”(2007)
4- “Live At Victoria”(2009)
5- “Track Record”(2010)

Bluescafe Apeldoorn: www.bluescafe.nl

Meer weten over deze prima band uit Denemarken?
Kijk en luister eens op hun verzorgde website: http://www.risager.info/

Thorbjørn Risager & Band


Ook op Blues Magazine ...