Fossen & Reed

BOLLEN EN KERKBLUES, in gesprek met Robbert Fossen.

Door Bert Lek

BOLLENBLUES
In 2014 won Robbert Fossen twee awards. Hij werd door de Dutch Blues Foundation uitgeroepen tot de beste blueszanger van Nederland en zijn formatie Fossen & Struijk Band werd uitgeroepen tot de beste bluesband van Nederland. Dat leverde Fossen veel regionale publiciteit op.

“In de Zilk woon ik nu vijf jaar. Men weet wel zo’n beetje dat ik muzikant bent, maar niet wat ik doe in de muziek business op een behoorlijk hoog niveau. Dus met Bollenblues is dat een mooie gelegenheid om te laten zien. Dat zal gebeuren in een flinke zaal in buurtcentrum/restaurant De Duinpan te De Zilk, waarin tussen de vier en vijfhonderd mensen kunnen.”

Maar Fossen wil meer: “Ik dacht laten we dan iets groters opzetten, bijvoorbeeld een minifestivalletje.” Toen diende zich Melvia “Chick” Rodgers uit Memphis aan, waarmee Fossen in dat weekend op zaterdag in Denemarken speelt. In het verleden speelde zij al eerder in Nederland. In 2007 met Fossen’s band en twee jaar later met de Southside Blues Revue, die hier deze dag weer achterstaat. Maar dan groter dan in Tiel tijdens ‘An Evening WIth The Blues’, waar cd opnamen van zijn gemaakt. Nu met twee achtergrondzangeressen èn een zelfde aantal blazers in de hoornsectie. Zij vormen de afsluiter voor dit festival.
Andere formaties, die er vanaf 15.00 uur tot 21.30 uur optreden zijn: The Antones, Fossen & Struijk band en de Thomas Toussaint band.

Maar volgens Fossen moeten we ook gelijk bij de start aanwezig zijn: ”Dan beginnen The Youngsters uit De Zilk en omgeving te spelen. Zij zijn de afgelopen zondagen aan het oefenen geslagen en brengen een aantal bluesnummers ten gehore. Zo betrekken we ze bij de muziek en hopen daardoor hun aanhang binnen te krijgen voor de rest van de middag en avond. Daarnaast hebben we ook nog een harmonicaworkshop van Benjamin Streuper.”

IMG_9653

KERKBLUES
Een ander evenement waar Fossen’s Blues Events bij betrokken is, is samen met Esther Menke en Frank Hoofdman het Brews-n-Blues op zaterdag 20 november in de Eusebius Kerk te Arnhem. Fossen:” Oorspronkelijk was Melvia “Chick” Rodgers daar voor ingehuurd op de datum van Bollenblues. Echter het festival werd verzet naar het weekend van 20 november en toen was zij niet beschikbaar. Maar ik wilde het evenement wel door laten gaan. Onder de naam Arnhem Alive vinden dan drie grote evenementen plaats. Naast het blues gebeuren op vrijdag is er op zaterdag een Soul Factory en zondag een hippiemarkt.”

Volgens Fossen wordt het een heel aparte avond: ”Het concept is losser dan het theater, maar heeft meer diepgang dan een bluesfestival, waar de mensen komen voor een biertje en een praatje. Bovendien is dit een try-out in een aparte omgeving. Waar ik dan ook enkele bijna vergeten zwarte muzikanten uit Amerika een podium wil geven. Mijn lijstje is aardig lang. Dus dat zit voorlopig goed.“

Dus bedacht Fossen een verhaal over een zwart jongetje uit Louisiana, die door zijn moeder geacht wordt zijn muzikale talenten aan te wenden voor de kerk en de gospel. Echter naarmate de jongen ouder wordt, gaat de bluesmuziek en het leven wat erbij hoort steeds meer lonken. Via de gospel komt hij met de blues in aanraking en er ontstaat een proces van losmaken enerzijds en loyaliteit naar zijn moeder en roots anderzijds.

IMG_6919

Marc Stakenburg heeft het verhaal mede geschreven en hij zal de verteller zijn tijdens de avond en het publiek meenemen in dit levensverhaal. Marc was al eerder verteller in de openlucht theatervoorstelling ‘Trouble Soon Be Over’ op de Hondsrug in het Drentse Gieten; Fossen maakte daar ook deel uit van de line-up.

Het evenement heeft twee gedeelten: ”Het eerste gedeelte zal zittend zijn en na de pauze worden de stoelen weggehaald, dan wordt bijna staand afgesloten. Muzikaal gezien hoort men gospel- en blues die avond en wordt er de spanningsvelden tussen die twee uitgelegd.”

Wie maken muzikaal van deze avond deel uit? Fossen:” Er zijn rollen weggelegd voor o.a. Big Daddy Wilson, Lola Gulley en Lil’ Jimmy Reed en nog ongeveer 20 muzikanten meer.

http://www.bluesevents.nl/#!bollen-blues-8nov2015/cpi6
http://brews-n-blues.com/

Fossen en Menke


Ook op Blues Magazine ...