Auteur: Jean Thomassen
Titel: Muziek van de Duivel
Formaat: Boek
ISBN : 9059117085
Uitgeverij: Aspekt, Soesterberg

MUZIEK VAN DE DUIVEL - Jean Thomassen (book)

Muziek van de Duivel is een heel bijzonder boek want op 335 pagina’s neemt de auteur ons mee op een reis door de muziek geschiedenis die begint met de slavernij in de 18 de eeuw en de muziek van de negers. Muziek die na de afschaffing van die slavernij veranderde in negrospirituals en later Jazz en Blues. Ook de geschiedenis van de Rock and Roll die door negers werd bedacht passeert de revue, Rock and Roll die later ook door blanken werd overgenomen en het boek eindigt met de koningin van de Punk Wendy O Williams die zich door haar hoofd schoot.
Het boek staat vol met anecdotes en treurige geschiedenissen en gaat uiteraard ook over Blues. Zo komen we Bessie Smith, Ma Rainey, Leadbelly en Robert Johnson tegen, Blind Lemon Jefferson en natuurlijk de onvolprezen Elmore James. Een man die we zonder twijfel een legende mogen noemen want niet vaak slaagde een muzikant erin om met twee aanslagen telaten horen wie er de snaren beroerde, hoewel Dust my Broom natuurlijk niet zijn compositie was maar die van Johnson wiens schaduw nogsteeds prominent aanwezig is over de hedendaagse muziek. Johnson was de man die zijn ziel aan de duivel had verkocht. Een leuk verhaal maar feit is dat hij nogsteeds bekend is.
Het bijzondere aan dit boek met zijn vele foto’s is het feit dat het erg lezenswaardig is en ook verslonden wordt door mensen die helemaal niets met muziek hebben maar na het lezen ervan toch eens op internet gaan speuren bij You Tube naar die opnamen van Elmore James of Leadbelly.

Op Internet is het boek ‘Muziek van de duivel’ trouwens te bestellen. Het kost Euro 24,95 en wie een gesigneerd exemplaar wil kan dat bestellen via de website www.jeanthomassen.nl . Auteur Jean Thomassen behoort tot de harde kern van Rock and Roll fans uit een tijd dat je the Beatles mooi moest vinden.


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.