Foto Nieuw boek over fenomeen Bob Dylan

Boektitel : Bob Dylan in de studio
Auteur: Patrick Roefflaer
Uitgeverij : EPO
ISBN : 978 90 6445 727 2
Verkrijgbaar vanaf 26 januari 2011 bij de betere boekhandel.
Zoals: www.cosmox.nl, www.eci.nl , www.ciao-shopping.nl en www.devriesboeken.nl

Patrick Roefflaer maakt een grondige analyse van het opname proces van 38 albums.

Bob Dylan in de studio is het debuut van de Genkse architect Patrick Roefflaer (1959). Het is voortgevloeid uit zijn blog Peerke’s Plaatjes  (http://peerke3.wordpress.com/ ), waarin hij op zoek gaat naar de achtergronden achter allerhande muziek. Vooral Americana of rootsmuziek trekt zijn belangstelling, maar evengoed gaat hij op zoek naar de geschiedenis van het slidespel of de steelgitaar, blues, rock…

Wedden dat je, wanneer je een boekenwinkel binnenstapt, nooit aan de verleiding kunt weerstaan om even in de afdeling muziekboeken te gaan kijken? Als het goed is zul je daar de volgende keer Bob Dylan in de studio aantreffen. Een Nederlandstalig boek over het werk van een van de allergrootsten in de muziekwereld.

Rare meneer, die Bob Dylan. Geen aangename mens, schijnt het, erg gesloten en op zichzelf – maar erg fascinerend. Het is een mysterie hoe hij er steeds weer in slaagt om zulke prachtige platen te maken. Het lijkt er op dat hij er alles aan doet om zowel de opnamen zelf als het uiteindelijke resultaat – de elpees of cd’s – te saboteren. Zo weigert hij uitleg te geven aan zijn muzikanten of uitgebreid te repeteren. Hij geeft niet aan in welke toonaard hij iets gaat spelen, of wanneer hij aan een nieuw nummer gaat beginnen.

In Bob Dylan in de studio vindt de lezer het volledige achtergrondverhaal van elk van zijn bijna veertig studioplaten. De context en achtergrondinformatie wordt weergegeven aan de hand van vele details en citaten van betrokken muzikanten en producers. Waar en wanneer vonden de opnamen plaats? Wie werkte er aan mee? Wat is er in de studio gebeurd? Hoe ontstond de hoes? Wat waren de reacties bij het verschijnen? Kortom: waarom zijn die platen zoals ze zijn en hoe zijn ze zo geworden?

Het boek is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het fenomeen Bob Dylan: zowel de fan die al tientallen boeken over hem heeft gelezen, als de jongere muziekliefhebber die een blik wil werpen achter de schermen bij het ontstaan van al die klassieke cd’s. Blonde On Blonde, Blood On The Tracks, Oh Mercy, Time Out of Mind of ‘Love And Theft’ om er maar enkele van zijn platen te noemen. Stuk voor stuk behoren ze tot de hoogtepunten van het decennium waarin ze zijn verschenen.

Op 24 mei 2011 wordt Bob Dylan zeventig. In november van dat jaar is het precies vijftig jaar geleden dat hij zijn debuutelpee opnam. Het perfecte moment voor het eerste Nederlandstalige boek over de werkmethoden van de meest invloedrijke artiesten van de voorbij eeuw.

Bob Dylan als bluesman.
Patrick Roefflaer zal,zodra  hij er de tijd voor vindt, tussen het drukke promowerk door binnenkort een artikel schrijven in Bluesmagazine.nl over: Bob Dylan als bluesman.

Foto Nieuw boek over fenomeen Bob Dylan


Ook op Blues Magazine ...