Bluesfestival Hoogeveen 2023
zaterdag 18 november 2023
De Tamboer, Hoogeveen

Info + Tickets

Bluesfans opgelet! Heerlijke ritmes, weergaloze gitaarsolo’s en imposante zang. Muziek en teksten, doordrenkt van alles wat het leven bracht en brengt. Powerblues, Mississippi blues tunes, soul ballads. Welkom op editie 17 van Bluesfestival Hoogeveen. JJ Thames, Bernard Allison, Alvin Youngblood Hart’s Muscle Theory, Cuby’s Blues, Gerry Hundt Trio, Birdmens, Ralph de Jongh, VAN TASTIK en Dilana Smith reizen af naar Hoogeveen.

Bluesfestival Hoogeveen 2023 (poster)

JJ Thames (USA)
Onze programmeurs ontdekten JJ Thames op het Chicago Blues Festival, waar ze een weergaloze set weggaf. In 2017 stond ze voor het eerst in De Tamboer. Deze jonge rasartieste is authentiek, gepassioneerd, eerlijk en onweerstaanbaar! Met een adembenemende stem en opzwepende performance weet ze een indrukwekkende show neer te zetten.

De klassiek en jazz geschoolde JJ begon al op 9-jarige leeftijd te zingen en trad in de jaren ’90 op met muzikanten als Bobby Blue Bland, Peggy Scott Adams, Willie Clayton en Denise LaSalle. Doordat ze later ook als achtergrondzangeres van een reggae-rockband optrad, verzamelde JJ een schare fans van diverse genres als de blues, southern soul blues, ska rockers, rockabilly, swing en folk. JJ gebruikt muziek als therapie en beschrijft veel eigen ervaringen, die ze met haar fantastische, krachtige stem het publiek in slingert.

Verwacht Mississippi blues tunes en soul ballads zoals I’d Rather Go Blind en I Just Wanna Make Love To You. Maar ook I Believe To My Soul, I Know You Love Me Baby en Ball and Chain. JJ zegt vaak dat ze “een vrouw van de jaren ’50 en ’60 gevangen in het lichaam van een jonge vrouw” is. Ontdek het zelf op Bluesfestival Hoogeveen!

Bernard Allison (USA)
Bernard Allison werd geboren als bluesman in hart en nieren. Hoe kan het ook anders, als zoon van de Amerikaanse bluesgitarist Luther Allison. Hij kwam daardoor vroeg in aanraking met grootheden als Muddy Waters, Albert King en Hound Dog Taylor. Als kind was hij onafscheidelijk van zijn gitaar. Op het Chicago Blues Festival 1983 maakte hij als 18-jarige meteen indruk, waar hij optrad als zijn vaders gast.

Zijn vader vertelde hem: “Laat ze je niet een label geven, zoals ze mij Chicago blues labelden.” Daarom weet Bernard Allison de blues op eigenzinnige wijze te vermengen met funk, rock en R&B. Sinds het verlies van zijn vader, richt Allison zich op het eren van zijn vader en het ontdekken van zijn eigen solostem. Zijn soloalbum Let It Go werd lovend ontvangen in 2018. Blues Rock Review schreef: “This album shows his mastery of the blues.” In 2022 volgde het album Highs And Lows, waarmee Bernard Allison naar Bluesfestival Hoogeveen komt!

Alvin Youngblood Hart’s Muscle Theory (USA)
Bob Dylan, gitaargoden als Gary Moore en Mick Taylor: ze zijn allemaal lovend over Alvin Youngblood Hart. Dit kosmische liefdeskind van Howlin’ Wolf en Link Wray won awards, zoals een Grammy Award en de best newcomer W.C. Handy Award. Hij reist de wereld solo rond, maar ook met Alvin Youngblood Hart’s Muscle Theory.

De familie Hart verbleef nooit lang op één plaats. En dat hoor je terug in de muziek van Alvin. Tijdens zijn vormende jaren werd hij beïnvloed door de muziekstijlen van de west coast, de midwest en de mid-south. Alvin Youngblood Hart denkt daarom niet in hokjes van genres, maar laat zich echt leiden door de muziek zelf.

Hij is al veertig jaar lang actief en speelde in legendarische zalen als de Hollywood Bowl en de Royal Albert Hall. Tijdens zijn diensttijd bij de Amerikaanse kustwacht kreeg Alvin bijnamen als The Rock-‘n-Roll MacGyver. Hij speelde samen met de Allman Bros. Band, leden van Thin Lizzy en Taj Mahal, die uitriep: “The boy got thunder in his hands!” Ervaar het zelf op Bluesfestival Hoogeveen.

Cuby’s Blues (NL & UK)
Erwin Java brengt samen met Erwin Nyhoff, Sean Webster (UK) en band, inclusief blazers, een ode aan Harry Muskee en diens band Cuby & The Blizzards. Java was zelf onderdeel van deze band, waarmee hij van 1986 tot 2011 tourde langs de Nederlandse theaters.

Je hoort tijdens het Bluesfestival een mix van oude Cuby-songs, songs uit de tijd dat Harry Muskee solo ging (medio 70-er jaren tot 1996) en nieuwer materiaal uit de periode van de Cuby & The Blizzards van 1996-2011. Grote hits als Window of my eyes, Appleknockers Flophouse en songs van het gouden album Cats Lost ontbreken niet.

Gerry Hundt Trio (USA)
Dé bluesman uit Chicago, Gerry Hundt, heeft een enorme staat van dienst. Hij maakte deel uit van een groot aantal bands, zoals Nick Moss & the Fliptops, Easy Bill & the Big Beat en de Corey Dennison Band. Hij is een echte multi-instrumentalist.

In 2007 bracht hij zijn soloalbum Since Way Back uit, dat hem in 2008, 2009 en 2010 nominaties opleverde voor de Blues Foundation’s Blues Music Award en voor Best Instrumentalist in 2011. In 2015 bracht Steadygroove Music Gerry Hundt’s Legendary One-Man-Band uit. Tegenwoordig speelt Gerry met zijn nieuwe Band the Dig 3 en doet hij zijn ‘Legendary One-Man-Band’ met zang, voetdrum, bas, harmonica, gitaar en mandoline, naast tal van andere projecten.

In de setting van het Bluesfestival wordt hij vergezeld door Daniel Fastro op bas en Tommy Lehnert op drums.

Dilana Smith (Zuid-Afrika)
Haar gestalte mag petit zijn, maar zodra zangsensatie Dilana Smith in de huid kruipt van rocklegendes als Tina Turner, de zusjes Wilson van Heart, Janis Joplin, Cyndi Lauper, Joan Jett, Blondie, Skin, Alanis Morissette of Adele, is ze ‘larger than life’.

Welk lied ze ook zingt, ze gaat los met alles wat ze heeft: een krachtige, bezielde soul- en rockstem en een atletisch, expressief lichaam. Dilana ontroert, verleidt en schudt wakker. Ze is een magneet: aan het einde van de avond houdt iedereen van haar.

Birdmens (UK)
In 2022 betoverde Birdmens het publiek met een krachtige show op ‘Moulin Blues’. Hun optreden op het hoofdpodium was zo explosief dat programmeurs de beveiliging smeekten om hun visitekaartjes aan de band door te geven.

Als individuen worden Ian Siegal, Jon Amor, Jonny Henderson en Dave Doherty over de hele wereld geprezen als vooraanstaande ambassadeurs van het genre. Samen hebben ze meer van de meest begeerde prijzen gewonnen dan enige andere bluesband ter wereld.

De naam Ian Siegal staat synoniem voor blues, zo weten we ook in Hoogeveen. Deze levende legende levert met zijn doorleefde stem en virtuoze gitaarspel een onmiskenbare bijdrage aan de superformatie Birdmens. De getalenteerde Jon Amor verdiende zijn sporen in de blueswereld, onder meer met The Hoax, Jon Amor Blues Group en DVL. Jonny Henderson is meester op de Hammond, hij voegt een soulvolle sound toe aan Birdmens. En met zijn vurige gitaarspel en energieke podiumpresentatie zorgt Dave Doherty voor een heerlijke rock-‘n-roll attitude. Maak je klaar voor een spectaculair optreden vol vakmanschap, rock-‘n-roll en natuurlijk die geweldige passie voor de blues!

Ralph de Jongh (NL)
Ralph de Jongh is geen onbekende in Hoogeveen. Al jarenlang trekt deze man met een missie volle zalen in De Tamboer en Het Podium. Stampend, kreunend, schreeuwend, zwetend: een lange blonde reus met een akoestische gitaar en de sound van een oude blueszanger. Simple Minds-gitarist Charlie Burchill omschreef hem eens als “a true spirit who plays directly from the heart. He has an unrestrained empathie for the blues.” Wie hem al eens live heeft gezien, kan dit volmondig beamen.

Speciaal voor het Bluesfestival neemt Ralph een 6-koppige band mee. Puurder en rauwer wordt muziek niet!

VAN TASTIK (USA)
Laat je meevoeren door het avontuurlijke leven van VAN TASTIK op het Bluesfestival! Deze rondreizende muzikant heeft een leven dat niet zou misstaan in een film. Na jaren van bohemien zwerven over de hele wereld en optredens op BBC Live, het Sniester Rock Festival en Eden Festival, en zelfs verschijningen in verschillende indie-films, is VAN TASTIK een ware legende geworden.

Het afgelopen jaar zijn zijn volgers alleen al op Spotify verdrievoudigd, en hij werd bekroond tot Best Classic Rock Act van 2021 door WigWam Radio. Zijn muziek is een duistere wervelwind die een onmiskenbare muzikale sfeer met zich meedraagt, tegelijkertijd melancholisch en energiek, met een stem die vanaf de eerste noot energie oproept.

Op het podium weet hij zijn publiek te verbinden door zijn authenticiteit, muziek en humor. We hebben allemaal een duisternis binnenin ons, en VAN TASTIK laat ons die innerlijke kracht bevrijden.


Ook op Blues Magazine ...