Birdmens

Bluesfestival Hoogeveen
De Tamboer, Hoogeveen
18 november 2023

“Heerlijke ritmes, weergaloze gitaarsolo’s en imposante zang. Muziek en teksten, doordrenkt van alles wat het leven bracht en brengt. Powerblues, Mississippi blues tunes, soul ballads…” Met deze woorden worden we welkom geheten op de 17e editie van Bluesfestival Hoogeveen. Met ook dit jaar weer een prachtige, veelzijdige line up als JJ Thames, Bernard Allison, Alvin Youngblood Hart’s Muscle Theory, Cuby’s Blues, Gerry Hundt Trio, Birdmens, Ralph de Jongh, VAN TASTIK en Dilana Smith. Kortom: een afwisselend programma en interessant voor iedere smaak. 

Fotografen Gerrie van Barneveld en Nineke Loedeman van Blues Magazine doen een fotoverslag van de avond. Alle foto’s staan in het fotoalbum Bluesfestival Hoogeveen 2023. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Ralph de Jongh

De aftrap van het festival wordt verricht door RALPH DE JONGH, geen onbekende in Hoogeveen. Al jarenlang trekt deze man met een missie volle zalen in De Tamboer en Het Podium. Stampend, kreunend, schreeuwend, zwetend: de lange blonde reus met een akoestische gitaar en de sound van een oude blueszanger.

Ralph de Jongh

Speciaal voor dit Bluesfestival neemt Ralph een 6-koppige band mee. Puurder en rauwer wordt muziek niet!  Dat weet ook het publiek dat bijna als haringen in een ton volgepropt voor het podium staat te genieten!

We gaan door naar de Tamboerzaal waar het Britse collectief BIRDMENS al klaar staat. Deze gelegenheidsband betoverde in 2022 het publiek van Moulin Blues met hun explosieve optreden.

Birdmens

De bekende muzikanten Ian Siegal, Jon Amor, Jonny Henderson en Dave Doherty worden over de hele wereld geprezen als vooraanstaande ambassadeurs van het genre blues. De ritmesectie bestaat uit drummer Tom Gilkes en bassist Rob Barry. Dit zestal staat garant voor een spectaculair optreden vol vakmanschap, rock-‘n-roll en natuurlijk die geweldige passie voor de blues!

Birdmens

Zowel Ian Siegal als Jon Amor nemen de vocalen voor hun rekening. Hoewel snipverkouden vanavond levert Ian met zijn doorleefde stem en virtuoze gitaarspel een onmiskenbare bijdrage aan de band en Jon Amor verdiende reeds lang geleden zijn sporen in de blueswereld met onder andere The Hoax, Jon Amor Blues Group en DVL. We horen veel bekende nummers van beide muzikanten/bands voorbijkomen. Volgend jaar zijn de heren weer te zien op de diverse festivals.

Birdmens Jon Amor

Birdmens

Cubys Blues

Zoals de naam CUBY’S BLUES al belooft wordt een ode aan Harry Muskee en diens band Cuby & The Blizzards gebracht door niemand minder dan Erwin Java samen met Erwin Nyhoff en Sean Webster en hun uitgebreide band, inclusief blazers!

Cuby's Blues

Cubys Blues

Vanavond horen we een mix van oude Cuby-songs, songs uit de tijd dat Harry Muskee solo ging (medio 70-er jaren tot 1996) en nieuw materiaal uit de periode van de Cuby & The Blizzards van 1996-2011. Grote hits als Window Of My Eyes, Appleknockers Flophouse en songs van het gouden album ‘Cats Lost’ ontbreken natuurlijk vanavond niet.

Cubys Blues

Cuby's Blues

In de eerste helft is er een hoofdrol weggelegd voor Erwin Nyhoff, terwijl Sean Webster van hem het stokje overneemt in de tweede helft. Sean weet velen te beroeren met zijn rauwe vocalen en intense gitaarspel. Java en Webster brengen in januari een album uit en daarna gaan de heren volgend voorjaar op toer door de UK. Het publiek kan er geen genoeg van krijgen en de zaal is bij beide optredens van het begin tot het eind tot de nok toe vol.

VANTASTIK

In de Parkfoyer komen we VANTASTIK (USA) tegen. Deze rondreizende muzikant heeft een leven dat niet zou misstaan in een film. Na jaren van bohemien zwerven over de hele wereld en optredens op BBC Live, het Sniester Rock Festival en Eden Festival, en zelfs verschijningen in verschillende indie-films, is VAN TASTIK een ware legende geworden.

VANTASTIK

Zijn muziek is een duistere wervelwind die een onmiskenbare muzikale sfeer met zich meedraagt, tegelijkertijd melancholisch en energiek, met een stem die vanaf de eerste noot energie oproept. Op het podium weet hij zijn publiek te verbinden door zijn authenticiteit, muziek en humor.

Dilana

Dan is het terug naar de forum Foyer voor DILANA SMITH (Zuid-Afrika). De frêle ogende en extravagant geklede Dilana mag dan klein van stuk zijn, zodra zij in de huid kruipt van rocklegendes als Stevie Nicks, Tina Turner of Alanis Morissette, is ze ‘larger than life’.

Dilana Smith

Vanavond worden we getrakteerd op een explosieve set van bekende nummers van legendarische vrouwen uit de Rock!

Dilana

We moeten ons losrukken van Dilana om nog een deel van de set mee te pakken van ALVIN YOUNGBLOODS HART’S MUSCLE THEORY.

Alvin Youngblood Hart Trio

Alvin Youngblood Hart (geboren Gregory Edward Hart) is geen onbekende voor de liefhebber van Mississippi Hill Country Blues. Zo toerde hij in 2012 enige tijd met Ian Siegal en de gebroeders Luther en Cody Dickinson als de Mississippi Mudbloods door Europa. Vele succesvolle samenwerkingen met Siegal volgden. De inmiddels zestigjarige Hart won vele prijzen, zoals een Grammy Award en de Best Newcomer W.C. Handy Award. Hij reist zowel solo de wereld rond, maar ook, zoals vanavond, met zijn Alvin Youngblood Hart’s Muscle Theory.

Alvin Youngblood Hart Trio

Tijdens Hart’s vormende jaren werd hij beïnvloed door de muziekstijlen van de West Coast, de Midwest en de Midsouth. Alvin Youngblood Hart denkt daarom niet in hokjes van genres, maar laat zich leiden door de muziek zelf. Deze gepokt en gemazelde muzikant speelde samen met onder andere de Allman Brothers Band, leden van Thin Lizzy en Taj Mahal.

Alvin Youngblood Hart Trio

Op bas zien we vanavond Fabio Drusin en achter zijn drumkit Silver Bassi. Het trio maakt er een waar feest van, alhoewel niet iedereen in De Tamboer dat zal beamen gezien de halflege zaal.

We schieten tussen de mensenmassa door voor het GERRY HUNDT TRIO (USA) in de Parkfoyer. Chicago bluesman en multi instrumentalist Gerry Hundt heeft een enorme staat van dienst. Zo maakte hij deel uit van een groot aantal bands, zoals Nick Moss & the Flip Tops, Easy Bill & the Big Beat en de Corey Dennison Band.

Gerry Hundt

Na diverse (solo)albums en nominaties voor Blues Music Awards, speelt Gerry tegenwoordig met zijn nieuwe band The Dig 3 en doet hij zijn ‘Legendary One-Man-Band’ met zang, voet drum, bas, harmonica, gitaar en mandoline, naast tal van andere projecten.

Gerry Hundt

Vanavond hier in Hoogeveen wordt hij vergezeld door Renaud Lesire op bas en Tom Lehnert achter de drumkit.

Bernard Allison

Dan gaan we bijna op weg naar JJ Thames maar niet voordat we BERNARD ALLISON (USA) aan het werk mogen zien en horen! Bernard Allison werd geboren als bluesman in hart en nieren, zijnde de zoon van de Amerikaanse bluesgitarist Luther Allison. Hij kwam daardoor vroeg in aanraking met grootheden als Muddy Waters, Albert King en Hound Dog Taylor. Hij leerde als tienjarig jochie gitaar spelen en in 1983 stonden hij en zijn pa samen op het Chicago Blues Festival.

Bernard Allison

Bernard Allison weet de blues op eigenzinnige wijze te mengen met funk, rock en R&B. Zijn soloalbum ‘Let It Go’ uit 2018 werd lovend ontvangen en in 2022 volgde het album ‘Highs And Lows’.

Bernard Allison

De vriendelijke en zeer begenadigde muzikant weet zich geflankeerd door zijn uitstekende band, nl. de immer goedlachse bassist George Moye, toetsenist Eric Robert en drummer Matthew Mwangi.

JJ Thames

JJ THAMES mag het festival afsluiten. Deze jonge blonde rasartieste stond voor het eerst in 2017 in De Tamboer. JJ, ook wel de Mississippi Blues Diva genoemd, is authentiek, gepassioneerd, eerlijk en onweerstaanbaar! Met een adembenemende stem en opzwepende performance weet ze een indrukwekkende show neer te zetten. Het is flink genieten van heerlijke Mississippi blues en pure soul ballads.

JJ Thames

Voor het eerst in zeven jaar is ‘Hurricane Thames’ terug in de studio en werkt aan haar langverwachte bluesalbum ‘Freedom Is Majestic’ dat uitkomt in 2024. Deze maand toert ze dus in Europa met de Luca Giordano Band, o.l.v. gitarist Luca Giordano, Abramo Riti op toetsen, Walter Cerasani op bas en Fabio Colella op drums.

JJ Thames

JJ gebruikt muziek als therapie en beschrijft veel eigen ervaringen, die ze met haar fantastische, krachtige stem het publiek in slingert. Wat een fantastische set zet deze dame neer en wat een heerlijke manier om af te sluiten. Volgend jaar zien we haar graag in Nederland terug!

JJ Thames

Wat een mooie avond was het! Gezelligheid, goede muziek en een zeer enthousiast publiek. Theater De Tamboer kan terugblikken op een succesvolle zeventiende editie van het Bluesfestival Hoogeveen. Deze editie van het Bluesfestival bewees wederom dat Hoogeveen en omstreken geen genoeg krijgen van bluesmuziek!

JJ Thames

Alvin Youngblood Hart Trio

JJ Thames

Birdmens

Alvin Youngblood Hart


Ook op Blues Magazine ...