Foto Blues Historie - Pre-war blues deel 57 Robert Nighthawk

Robert Nighthawk (1909 – 1967)
Samengesteld door Hans Ros

Robert Lee McCollum was een Amerikaanse bluesmuzikant die speelde en opnam onder de pseudoniemen Robert Lee McCoy en Robert Nighthawk. Hij was de vader van de bluesmuzikant Sam Carr. Nighthawk werd in 1983 ingewijd in de Blues Hall of Fame. Robert McCollum werd geboren in Helena, Arkansas. Hij verliet het huis op jonge leeftijd en werd muzikant. Na een periode door Zuid-Mississippi te hebben gereisd, vestigde hij zich een tijd in Memphis, Tennessee, waar hij speelde met lokale orkesten en muzikanten, zoals de Memphis Jug Band. Een bijzondere invloed tijdens deze periode was Houston Stackhouse, van wie hij gitaar leerde spelen en met wie hij op de radio in Jackson, Mississippi speelde.

Na verdere reizen door Mississippi, vond hij het raadzaam om de naam van zijn moeder aan te nemen en, als Robert Lee McCoy, verhuisde hij naar St. Louis, Missouri, in het midden van de jaren dertig. Lokale muzikanten met wie hij speelde, waren Henry Townsend, Big Joe Williams en Sonny Boy Williamson. Dit leidde tot twee opnamedata in 1937 en de vier muzikanten namen samen op in de Victor Records-studio in Aurora, Illinois. Onder zijn eigen naam nam hij o.a “Prowling Night-Hawk” op, van waaruit hij zou zijn latere pseudoniem nemen.

Kansas City Red was zijn drummer van de vroege jaren 1940 tot rond 1946 en hij nam het nummer van Kansas City Red “The Moon Is Rising” op.
McCoy werd een bekende stem op lokale radiostations, waaronder WROX. Een tiener, Ike Turner, sloot zich aan bij zijn band als een roadie in Clarksdale, Mississippi. Toen verdween Robert Lee McCoy. Na een paar jaar dook hij op in 1948 als de elektrische gitarist Robert Nighthawk en begon met opnemen voor Aristocrat en Chess Records, waarvan de laatste ook het label van Muddy Waters was.

In 1949 bracht Nighthawk de single “Annie Lee Blues” / “Black Angel Blues” uit op Aristocrat. “Annie Lee Blues” bereikte # 13 op de Billboard R&B chart op 31 december 1949. Nighthawk nam zijn laatste sessie op voor Chess in 1950. Hij bleef optreden en opnemen, in 1951 en 1952 in dienst van United Records en States Records, maar behaalde geen groot commercieel succes. In 1963 werd Nighthawk opnieuw ontdekt tijdens een straatoptreden en dit leidde tot verdere opnamesessies en clubdata en tot zijn terugkeer naar Arkansas, waar hij optrad in het radioprogramma King Biscuit Time, bleef hij optreden op Maxwell Street in Chicago tot 1964.

Hij kreeg een beroerte gevolgd door een hartaanval en stierf aan hartfalen in zijn huis in Helena. Hij is begraven op Magnolia Cemetery, Helena. In 2007 vereerde de Mississippi Blues Commission Nighthawk met een historische marker in Friars Point, Mississippi, op de Mississippi Blues Trail. De marker werd op Friars Point geplaatst omdat Nighthawk de stad op verschillende momenten in zijn rondreizende carrière zijn thuis noemde. Hij nam het nummer “Friars Point Blues” op in 1940.

Robert Nighthawk - Cheating & Lying Blues live [Colourised] 1964

Meer van Robert Nighthawk luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...