Foto Blues Historie: Pre-war blues deel 26 Blind Willie McTell

Blind Willie McTell (1898 – 1959)
Samengesteld door Hans Ros

Blind Willie McTell (geboren William Samuel McTier) was een Piemonte blues en ragtime zanger en gitarist. Hij gebruikte uitsluitend twaalf-snarige gitaren. McTell werd blind geboren aan één oog en verloor zijn resterende visie in zijn late kinderjaren. Hij ging naar scholen voor blinden in Georgia, New York en Michigan en toonde al vanaf jonge leeftijd vaardigheid in muziek (harmonica en accordeon) en leren lezen en schrijven van muziek in braille. Zijn familieachtergrond was rijk aan muziek; zijn beide ouders en een oom speelden gitaar. McTell’s vader verliet het gezin toen Willie jong was. Nadat zijn moeder stierf, in de jaren 1920, verliet hij zijn geboortestad en werd een rondreizende muzikant.

McTell was ook een bedreven gitarist en zijn vocale stijl, een soepele en vaak relaxte tenor, verschilde sterk van veel van de hardere stemmen van Delta-bluesmannen zoals Charley Patton. Hij begon zijn opnamecarrière in 1927 voor Victor Records in Atlanta en in de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog reisde hij veel en nam hij op voor verschillende labels onder verschillende namen. McTell speelde vaak voor tips op de parkeerplaats van een Pig ’n Whistle-restaurant. Net als Lead Belly, gaf McTell de voorkeur aan de ietwat log en ongebruikelijke twaalf-snarige gitaar, wiens grotere volume het geschikt maakte om buiten te spelen.

McTell nam op voor Atlantic Records en Regal Records in 1949, maar deze opnames hadden minder commercieel succes dan zijn eerdere opnames. Hij bleef optreden rond Atlanta, maar zijn carrière werd ingekort door een slechte gezondheidstoestand, vooral vanwege diabetes en alcoholisme. In 1956 ontdekte een platenzaakmanager uit Atlanta, Edward Rhodes, dat McTell op straat speelde en verleidde hem met een fles maislikeur naar zijn winkel, waar hij een paar laatste uitvoeringen op een bandrecorder opnam. Deze opnames werden postuum uitgebracht door Prestige / Bluesville Records als Last Session. Vanaf 1957 was McTell prediker in de Mt. Zion Baptist Church in Atlanta.

McTell stierf aan een beroerte in Milledgeville, Georgia, in 1959. Hij werd begraven in de Jones Grove Church, in de buurt van Thomson, Georgia, zijn geboorteplaats. Een fan betaalde om een ​​grafsteen op zijn rustplaats te laten neerzetten. De naam op zijn grafsteen is Willie Samuel McTier. Hij werd opgenomen in de Blues Hall of Fame van de Blues Foundation in 1981 en de Georgia Music Hall of Fame in 1990. McTell’s invloed strekte zich uit over een breed scala aan artiesten, waaronder de Allman Brothers Band, die zijn “Statesboro Blues” coverde, en Bob Dylan, die hem een eerbetoon bracht in zijn nummer “Blind Willie McTell” uit 1983, waarvan het refrein luidt: “And I know no one can sing the blues like Blind Willie McTell”. Dylan nam ook covers op van McTell’s “Broke Down Engine” en “Delia” op zijn album uit 1993, World Gone Wrong.

 
Wil je meer horen van Blind Willie McTell, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...