Foto Blues Historie: Pre-war blues deel 21 Sam Chatmon

Sam Chatmon (1897 – 1983)
Samengesteld door Hans Ros

Sam Chatmon was een Delta blues-gitarist en zanger. Hij was lid van de Mississippi Sheiks, o.a. bekend van Sitting On Top Of The World. Hij zou de halfbroer van Charley Patton zijn geweest. Chatmon werd geboren in Bolton, Mississippi, Verenigde Staten. De familie van Chatmon stond in Mississippi bekend om hun muzikale talenten. In een interview verklaarde hij dat hij op driejarige leeftijd gitaar begon te spelen. De Chatmon-band speelde ballads en populaire dansmuziek. Twee van Sam’s broers, de vioolspeler Lonnie Chatmon en de gitarist Bo Carter, traden op met de gitarist Walter Vinson als de Mississippi Sheiks.

Chatmon speelde naast de gitaar de banjo, mandoline en mondharmonica. Hij trad voor weinig geld op, op feesten en op straathoeken in heel Mississippi. In de jaren dertig nam hij op met de Sheiks en ook met zijn broer Lonnie als de Chatman Brothers. Chatmon verhuisde begin jaren veertig naar Hollandale, Mississippi en werkte daar op plantages. Hij werd herontdekt in 1960 en begon een nieuw hoofdstuk in zijn carrière als folk-bluesartiest. In hetzelfde jaar nam hij op voor Arhoolie Records. Hij toerde uitgebreid in de jaren zestig en zeventig.

Terwijl hij in 1970 in Californië verschillende opnames maakte in Sweet’s Mill Music Camp, vormde hij een groep die hij “The California Sheiks” noemde. Hij speelde op veel van de grootste en bekendste festivals, waaronder het Smithsonian Folklife Festival. Sam Chatmon overleed op 2 februari 1983 op 86-jarige leeftijd. Bonnie Raitt betaalde een grafmonument voor Chatmon met het opschrift Sitting on top of the World via het Mt. Zion Memorial Fund en het werd geplaatst in Sanders Memorial Cemetery op 14 maart 1998.

Tijdens deze ceremonie, gehouden in het gemeentehuis van Hollandale waren meer dan 100 aanwezigen waaronder de burgemeester en leden van de gemeenteraad van Hollandale.Chatmon werd later geëerd met een marker op de Mississippi Blues Trail. Hij nam onder meer de nummers St. Louis Blues, Vicksburg Blues en Dough Roller Blues op.

 
Wil je meer horen van Sam Chatmon, check deze link


Ook op Blues Magazine ...