Lightnin Hopkins King Of Dowling Street

Lightnin’ Hopkins (1912 – 1982)
Samengesteld door Hans Ros

Sam John Hopkins, beter bekend als Lightnin’ Hopkins, was een Amerikaans countryblues-zanger, songwriter, componist en gitarist uit Houston, Texas. “Lightnin'” Hopkins was een groot vernieuwer van de Texas blues.Hij wordt ook beschouwd als een van de pioniers van de elektrische gitaar, een instrument dat hij net als de akoestische gitaar op een heel eigen manier bespeelde. Enkele nummers zijn “When The Saints Go Marching In” en “Mama And Papa Hopkins”. Van zijn album Dirty Blues komen de nummers “One Kind Of Favor”, “Worried Blues” en “Broken Hearted Blues”.

Ondanks het feit dat hij een echte huismus was en zich nooit ver buiten Houston begaf, zijn Hopkins’ platen nu over de hele wereld bij bluesliefhebbers populair. Rolling Stone Magazine nam Hopkins als nummer 71 op in zijn lijst van de honderd beste gitaristen aller tijden.
Hopkins koos ervoor om het leven op zijn eigen manier te leven. Hij vulde zijn dagen het liefst met zijn favoriete bezigheden: sterke drank, vrouwen, muziek, gokken en vissen.

Hij had een hekel aan vliegen en weigerde een telefoon. Thuis in Houston speelde het liefst in de Dowling Street in het District Third Ward en op West Dallas Street. Hij speelde liever voor een schamel bedrag in lokale bars dan een week toeren voor 2000 dollar. De persoonlijkheid en muziek van Hopkins werden het best vastgelegd op film van Les Blanks veelgeprezen 1968 korte film getiteld The Blues According To Lightnin’ Hopkins, die de Gold Hugo Award won op de Chicago Film Festival voor Beste Documentaire in 1970.

Hopkins’ discografie is nogal onoverzichtelijk omdat zijn muziek op meer dan 25 labels is uitgebracht. Hij tekende ook nooit contracten vanwege een diepgeworteld wantrouwen jegens “the white man”; liever liet hij zich per opgenomen song betalen. Dat leidde ertoe dat hij veel teksten bedacht op het moment van opnemen op bestaande melodieën. Hij veranderde zijn tekst bij iedere nieuwe uitvoering, nooit klonk een song identiek aan wat hij eerder liet horen.

Lightnin' Hopkins - How Long Have It Been Since You Been Home?

 
Meer van Lightnin’ Hopkins luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...