Kirris Riviere and The Delta du Bruit

Format: CD, Vinyl, digital
Label: Dusk Art
Release: 10 november 2023

De naam van de band Kirris Riviere and the Delta du Bruit doet vermoeden dat het hier een Franse band betreft maar niets in minder waar. Kirris Riviere and the Delta du Bruit is afkomstig uit Bristol en omgeving (UK). De Franse invloeden zijn hier afkomstig uit de Cariben, Haiti en de swamps van Lousiana. De muziek die Kirris Riviere and the Delta du Bruit ons voorschotelen is blues vol frivoliteiten. De oprichter van de band Evan Newman kennen we van Wille and the Bandits en samen met zanger Kirris Riviere zijn zij het hart van de band. Links en rechts worden ze een handje geholpen door enkele bekende namen uit de Britse blues scene zoals John Amor en Joe Wilkins (Elles Bailey Band) op gitaar, Andrew Neil Hayes op saxofoon en Henry Slim met de mondharmonica.

Kirris Riviere and the Delta du Bruit’s gelijknamige album staat vol beweeglijke bluesmuziek die je aanzet tot dansen en swingen. Dit leid tot blues degelijk gebouwd op de basgrooves van Bryan Jones en de drum en percussie van Pete Warner die de basis vormen voor de dansbare blues. De keys Evan Newman en de gitaar van Alistair Tom en de warme stem van Kirris Riviere zorgen voor de rest. Evan Newman tekent voor de acht van de twaalf composities. De overige vier van zijn Muddy Waters, Percy Mayfield, Willie Dixon, en Billy Ward die zij als hun referentie kader zien.

Om er een paar top tracks uit te lichten; de openingstrack “Left in the cold”, hier doet zich de karakteristieke bas groove zich gelden net zo als het puntige gitaarspel. De Muddy Waters cover “Can’t be satisfied” volgt het origineel maar wordt door de toevoeging van de drum en percussie een levendiger geheel. Joe Wilkins voorziet van de soulblues van “Take it to the top” van fijn gitaar spel, idem wat Jon Amor doet bij het frivole “Loose Cannon”, het uptempo ritme is aanstekelijk, net als de bijdrage van Jon. “I’am Ready”, is een mooi samenspel van toetsen, gitaar en mondharmonica en in “Have mercy baby” is de saxofoon het gast instrument. Net als in alle gastbijdrage is ook hier de toevoeging in een dienende rol, om de nummers wat cachet mee te geven maar niet om uit te blinken. Dat uitblinken zit in de nummers en de dansbare grooves van Kirris Riviere and the Delta du Bruit. Zeker zoals I Ain’t Got Time, voor mij het beste nummer is op dit fijne bluesalbum.

The Delta du Bruit

 
Tracklist:
1. Left Me in the Cold (Railroad Tracks)
2. I Just Can’t Be Satisfied
3. The Delta du Bruit 02:39
4. Take It to the Top (Snakes and Ladders)
5. Loose Cannon (Daisy Jane)
6. Down to the Border
7. I’m Ready
8. Have Mercy Baby
9. I Ain’t Got Time (Swamp ’til Morning)
10. No Fuss Bus
11. Cold Feet (Won’t Yo’ Feet Thaw?)
12. Louisiana


Ook op Blues Magazine ...