Foto Album Recensie: The Wicked Lo-Down – Out Of Line

Release 8 maart 2024
Gulf Coast Records Europe

Tekst: Louis Lena

The Wicked Lo-Down was afgelopen Moulin Blues een toch wel wat verrassende afsluiter op de zaterdag. De band heeft twee albums uitgebracht. Twee jaar geleden hun debuut We Hot, waarvan het titelnummer een ‘’wereld-nummer” ís voor iedereen die van rauwe Texas blues houdt. En als je de Red Devils nog niet vergeten bent (en wie is dat nou?) dan kun je hun albums blind aanschaffen. Geen wonder. Paul Size was immers één van de drijvende krachten achter de Devils en is nu gitarist van The Wicked Lo-Down.

Kartrekker is zanger en mondharmonica virtuoos Nick David. David, Size en de andere gitarist Jeffrey Berg zijn verantwoordelijk voor elf nummers op Out Of Line. Daarnaast twee covers: Hound Dog Taylor’s Just Can’t Make It, niet helemaal verrassend bij een band als deze. Wel een surprise: Toxic van Britney Spears (!!). Wonderbaarlijk hoe de band, ook nog met ondersteuning van Monster Mike Welch dit ultieme popnummer ombuigt naar een heerlijke bluesrocker.

Op het album geen zwakke nummers. We pikken er een paar uit: Out Of Line opent met Kill Me Or Keep Me, de band laat er geen gras over groeien en weet je onmiddellijk te vangen. En dat gaat in Marchin’ On gewoon door, vet gitaarspel in een lekker tempo. De Bogeyman ploft wat relaxter door. Bas, drums en slaggitaar bepalen het enigszins lome tempo met daaroverheen een lekker solerende Paul Size.
In The Wildest One (Lester’s Boogie) brengt the Wicked Lo-Down een hommage aan Lester Butler. De riff in het nummer plopte bij Paul Size op en is als liefhebber van het werk van Butler erg herkenbaar. In het nummer zijn songtitels van 13 en the Devils opgenomen. Op Moulin Blues speelde de band dit nummer gevolgd door Goin’ To The Church.

En van Lester Butler is het maar een klein sprongetje naar Britney’s Toxic. Vocaal doet Nick David natuurlijk niet voor haar onder. De slowblues in If I doet denken aan I Putt A Spell On You. Het album eindigt met Just Can’t Make It waar de band Hound Dog Taylor er lekker in laat door klinken. The Wicked Lo-Down wil zich niet afficheren als opvolger van The Red Devils. Ze hebben – vooral door toedoen van Nick David – ook zeker een eigen geluid maar je kunt natuurlijk een beroerdere bloedgroep hebben. En op MB heeft de band laten zien dat wat ze op een album zetten, live uitstekend uit de verf komt.

The Wicked Lo-Down - "The Wildest One" / "Goin' to the Church" @ Moulin Blues Ospel 2024

Tracklist:
1. Kill Me or Keep Me
2. Marchin’ On
3. Bogeyman
4. Out of Line
5. The Wildest One (Lester’s Boogie)
6. Toxic
7. Action Woman
8. If I
9. Dime Store Darling
10. You Don’t Know Me
11. Vanna Be
12. Put Up With You
13. Just Can’t Make It


Ook op Blues Magazine ...