Foto Album recensie: Robert Jon & the Wreck - Ride into the light

Format: CD, vinyl, digitaal
Label: Journeyman Records
Release: 4 Augustus 2023

Tekst: Jos Verhagen
Kun je spreken van een nieuw album als de eerste vier tracks al op de EP, One of a kind, verschenen zijn en track 5, 6 en 7 als single zijn uitgegeven. Dan blijft er maar een nieuwe nummer over en dat is de titeltrack Ride into the light. Aan de ene kant vind ik het jammer dat men in de muziek business gekozen heeft om aan de lopende band singles e.d. uit te brengen, dat haalt de jus van het uitzien naar een nieuwe album af. Dat verlangen naar nieuwe muziek van je favoriete band, het idee dat je die perse moet aanschaffen, dat gevoel dat gaat zo verloren. Aan de andere kant snap ik Robert Jon and the Wreck wel, zij zijn hot op dit moment en dan moet je het ijzer smeden als het heet is.

Om te citeren uit de review van de EP One of a kind; “Pain no more” start furious zoals we van Robert Jon and the Wreck gewend zijn en dat gevoel oproept, “ik wil deze jongens live zien”. “Who can you love” is zo’n juweeltje “van een love song zoals alleen Robert Jon die zingen kan. “One of a kind” is spetterende southern rocker waarin Henry James een monsterlijk goede solo neerlegt. Come at me” grijpt terug op de klassieker Cold night, het geeft alle ruimte om dit nummer uit te bouwen, het refrein nodigt uit tot meezingen voor het publiek.

De singles “Bring me back home again”, “West coast eyes” en “Don’t look down”” zijn weliswaar nog niet van een review voorzien maar een fan heeft deze allang beluisterd. “Bing me back home again”, drijft op de slide van Henry James en de stem van Robert Jon, deze twee zijn het ideale koppel om geweldige nummers te maken. Zij zijn het die Robert Jon and the Wreck naar deze hoogte hebben gebracht. “West coast eyes,” een lekker wegsmelt nummer, over je geliefde die je niet kunt missen. Je hoort aan alles dat Robert Jon bij het inzingen van dit lied, zijn ideale vrouw voor zich zag. De man is gezegend met een van de mooiste stemmen op dit moment. De slide solo, niets aan toe te voegen. Waar ze de inspiratie vandaan halen ik weet het niet maar Robert Jon and the wreck zijn een hitmachine. “Don’t Look down” is weer zo’n nummer waarbij alles op zijn plaats valt; het sterke drumwerk, de Hammond in de achtergrond, een sterke riff. Breng de nodige tempo variatie aan en het nummer heeft dat onweerstaanbare, precies datgene waarom je op het einde alleen maar wilt meezingen. De afsluitende titeltrack “Ride into the light”, ik blijf in herhaling vallen het is weer zo’n track die ik me live zo voor me zie.

Conclusie: Ondanks dat je de nummers al wel een of meerdere keren gehoord hebt geeft dit Robert Jon & the Wreck album je precies waar je naar verlangd. Een puike stukje southern rock waarbij je staat te trappelen om dit live weer eens te ondergaan.

Tracklist:
1. Pain No More
2. Who Can You Love
3. Come At Me
4. One Of A Kind
5. Bring Me Back Home Again
6. West Coast Eyes
7. Don’t Look Down
8. Ride Into The Light

Concerten in Nederland en Belgie:
Sat, AUG 26 Gevarenwinkel Festival 2023 Herselt, Belgium
Wed, SEP 6 Melkweg Amsterdam, Netherlands
Mon, SEP 11 Spirit Of 66 Verviers, Belgium
Sat, SEP 30 GC De Wildeman Herent, Belgium

Socials:
Website: https://robertjonandthewreck.com/
Facebook: https://www.facebook.com/robertjonandthewreck
Instagram: https://www.instagram.com/robertjonandthewreck
Youtube: https://www.youtube.com/robertjonandthewreck


Ook op Blues Magazine ...