Holland International Blues Festival 2024: Muziek, Sfeer en Blues!

Holland International Blues Festival
Blues Village, Grolloo
13, 14 & 15 juni 2024

Concertfoto: Buddy Guy (Holland International Blues Festival Grolloo 2024)

Een licht uitgeklede en wat koele zevende editie van het Holland International Blues Festival! Drie dagen bluesen onder het genot van fijne muziek, een hapje, drankje en in goed gezelschap van muziekvrienden. Dat is het Holland International Blues Festival. Gedurende drie dagen wisten 15 acts uit binnen-en buitenland het publiek te bekoren. Hieronder een (foto)verslag.

LINE UP

Donderdag 13 juni: DeWolff XL, Kai Strauss & The Electric Blues All-stars, Mell VF, Kyla Brox, Grollo
Vrijdag 14 juni: Buddy Guy, The Devon Allman Project, Matt Andersen & the Big Bottle of Joy, JJ Grey & Mofro, Thorbjørn Risager & the Black Tornado
Zaterdag 15 juni: Robben Ford, Warren Haynes Band, Eric Johanson, Joe Louis Walker, Ally Venable Band
De presentatie is in handen van Erwin Nyhoff.

Fotogafie: Marco van Rooijen. Bekijk alle foto’s in het fotoalbum Holland International Blues Festival 2024. Diverse video’s zijn nog na te kijken op de Facebook pagina van Blues Magazine. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Donderdag

GROLLO noemt zichzelf ‘de enige, en dus de beste, Cuby & The Blizzards tributeband in Nederland’. Hun gedeelde liefde voor muziek uit de sixties en seventies zorgde voor het idee om een tributeband te beginnen. De band houdt zich qua repertoire aan de eerste tien Cuby-jaren; van het album ‘Desolation’ tot en met ‘Kid Blue’. Het publiek wist hun optreden in Grolloo voor de volle 100 % te waarderen!

Grollo

De Britse blues- en soulzangeres KYLA BROX werd al omschreven als ‘de beste vrouwelijke bluesvocalist van haar generatie’ en zelfs ‘het Britse antwoord op Aretha Franklin’.

Kyla Brox

Brox won zowel de UK als de Europe Blues Challenge en werd uitgeroepen tot Beste Zangeres bij de European Blues Awards in 2019. Tot nu toe bracht ze vijf studioalbums uit.

MELL VF, opgericht door muziekveteranen Nico Brandsen (toetsen) en Ton Dijkman (drums) met de jonge zangeres Melanie ‘Mell’ Jonk, is favoriet bij zowel radio-dj’s als publiek en bracht tot nu toe drie albums uit. Ze waren te zien in tv-programma’s als Linda’s Zomerweek en We Want More en Mell gooide in haar eentje recent nog hoge ogen in Beste Zangers.

Mell VF

Vanwege ziekte moest Brandsen de band verlaten en is helaas in januari 2024 overleden. De band besloot gelukkig door te gaan met toetsenist Martin Scheppink. Dit jaar staat de band op veel grote festivals als Pinkpop, Bospop, Huntenpop en Zwarte Cross.

Kai Strauss

De Duitse blueszanger en gitarist KAI STRAUSS nam tot nu toe zeven albums op. De nieuwste, ‘Night Shift’, verscheen tegen het einde van 2022. Straus mocht meerdere German Blues Awards in ontvangst nemen en zette zichzelf op de kaart als bandleider maar ook als een begenadigd sideman; zo speelde hij met grootheden als Jimmy Johnson, Mike Wheeler en Lurrie Bell. Hij toert zeer succesvol met zijn eigen band, The Electric Blues All-stars.

DeWolff

Hammond-aangedreven powertrio DEWOLFF heeft inmiddels al tien albums en drie livealbums uitgebracht, een Edison gewonnen, een album opgenomen met Black Keys-producer Mark Neill en meer dan 1000 optredens gedaan in Europa, Australië, Indonesië en Rusland. Met hun album ‘Love, Death & In Between’ uit 2023 op zak en hun ‘XL’-band met bas, percussie, blazers en backing vocals wisten ze Grolloo helemaal weg te blazen, zoals ze ook al deden in 2022.

DeWolff

Afgelopen mei reisde de band naar Muscle Shoals, Alabama (VS) om hun 10e studioalbum op te nemen met Grammy Award-winnende producer Ben Tanner in twee legendarische studio’s: FAME en Muscle Shoals Sound Studio. Helden als Wilson Pickett, Aretha Franklin, Little Richard, the Stones, Leon Russell, the Black Keys en honderden andere legendarische artiesten namen in deze studio’s wereldberoemde albums op. De album release party is gepland op 7 december in hun eigen DeWolffest in TivoliVredenburg te Utrecht en direct daarna begint de band aan een nieuwe Europese tour!

_MVR2214

Vrijdag

Thorbjørn Risager ontdekte als late tiener de muziek van B.B. King en Ray Charles en zong al tijden de blues toen hij werd aangenomen op het conservatorium in Kopenhagen.

Thorbjørn Risager & the Black Tornado

Thorbjørn Risager & the Black Tornado

In 2003 vormde hij Thorbjørn Risager Blue 7, dat in 2014 werd omgedoopt naar THORBJØRN RISAGER & THE BLACK TORNADO. Deze populaire Deense band toert succesvol door Europa en heeft inmiddels een heel rijtje albums op hun naam staan, met als nieuwste ‘Navigation Blues’ uit 2022. En…de opvolger is inmiddels in de maak!

JJ Grey & Mofro

JJ GREY & MOFRO stonden op de allereerste editie en komen nu terug met een gloednieuw album, ‘Olustee’. Het is hun tiende album, en het eerste in maar liefst negen jaar.

JJ Grey & Mofro

De band komt uit Jacksonville, Florida en is gevormd rond zanger en componist JJ Grey. Mofro was het woord dat hij gebruikte om zijn muziek en geluid te omschrijven toen hij gewoon nog in een houthandel werkte. Inmiddels staat het voor de bevlogen muzikanten waarmee hij speelt.

Matt Andersen

De Canadese gitarist en singer-songwriter MATT ANDERSEN begon zijn muzikale carrière in 2002 en werkte en toerde met nogal wat grote namen, zoals Bo Diddley, Buddy Guy, Tedeschi Trucks Band, Marcus King en Beth Hart. Hij sleepte ook al een hele massa prestigieuze prijzen binnen, waaronder meerdere Maple Blues Awards en European Blues Awards als Beste Solo/Akoestische Act. In 2023 verscheen zijn meest recente album ‘The Big Bottle of Joy’. Het is zijn tiende studioplaat en de opvolger van het bejubelde ‘House To House’ uit 2022. Op HIBF trad hij op met zijn band, óók The Big Bottle of Joy geheten.

The Devon Allman Project

Devon Allman is de tweede zoon van Gregg. Maar Devon is ook bekend om zijn eigen bands, zoals Honeytribe en The Royal Southern Brotherhood. Hij kwam naar Grolloo met THE DEVON ALLMAN PROJECT, een zeskoppige band die al door zo’n twintig landen toerde. Vorig jaar vestigde hij nog een wereldrecord met 50 concerten in 50 verschillende Amerikaanse staten in 49 dagen.

Buddy Guy

Buddy Guy

Het optreden van BUDDY GUY was onderdeel van zijn ‘Damn Right Farewell Tour’. Na een carrière van meer dan vijf decennia gooit de blueslegende het bijltje erbij neer. De gitarist staat bekend als een van de hardst werkende artiesten in de muziekwereld, met 150 shows per jaar en zo’n beetje elke twee jaar een nieuw album. Op zijn laatste, ‘The Blues Don’t Lie’ uit 2022, werkten onder meer Mavis Staples, Elvis Costello, James Taylor en Jason Isbell mee als vocalisten.

Buddy Guy & Ally Venable

Buddy Guy & Devon Allman

Devon Allman & Ally Venable & Ric Hall & Leonardo Giuliani

Tegen het einde van het optreden vraagt Buddy nog drie gitaristen het podium op: Ally Venable, Devon Allman en Leonardo Giuliani. Gezamenlijk sluiten ze Buddy’s set vlammend af!

Zaterdag

Singer-songwriter en gitariste ALLY VENABLE uit Texas staat bekend om haar dynamische liveshow en begon al vroeg met muziek maken: op haar dertiende vormde ze haar eerste band en slechts een jaar later bracht ze haar eerste EP uit. Ze scoorde Buddy Guy en Joe Bonamassa als gasten op haar laatste album ‘Real Gone’ uit 2023, nadat ze op diens voorganger ‘Heart Of Fire’ (2021) al hulp kreeg van haar mentor Kenny Wayne Shepherd en Devon Allman.

Ally Venable Band
Ally zet een verfrissend optreden hier neer met haar uitstekende band. Een vlammende set van Texas blues, funk, rock en pop, gegoten in een zeer toegankelijke sound. Uitstekend gitaarspel en ook vocaal is Ally bijzonder sterk. Ze weet een perfecte slowblues te brengen, maar indrukwekkend is haar tribute aan SRV. Grote klasse deze nog jonge dame!

Joe Louis Walker

Zanger, componist en gitarist JOE LOUIS WALKER pakte voor het eerst een gitaar op toen hij acht was en is nu dik in de zeventig. Als tiener speelde hij al met vele groten der aarde, zoals John Lee Hooker, John Mayall, Muddy Waters en Jimi Hendrix. Op zijn schoorsteenmantel pronken zes Blues Music Awards en hij werd geïntroduceerd in de Blues Hall of Fame. De in San Francisco geboren ‘JLW’ bracht in 2023 zijn meest recente album ‘Weight Of The World’ uit.

Joe Louis Walker

37 jaar geleden zette JLW voor het eerst voet op Europese en Nederlandse bodem en sindsdien komt hij hier graag. Na een wat haperende start van zijn optreden, hij heeft last van allergie en bijbehorende neusuitvloeiing, weet hij zich niet veel later te herpakken en dan horen we een vette bluesset, zoals we van hem gewend zijn. Een hoofdrol is zeker weggelegd voor zijn uitstekende toetsenist die vandaag ook nog eens jarig is!. Inmiddels is het publiek goed opgewarmd en klapt enthousiast waarderend mee.  Ook wordt er al flink gedanst op de tonen van dit meest bluesy optreden van de dag.

Eric Johanson

Bluesrocker ERIC JOHANSON kreeg zijn eerste gitaar op zijn vijfde, leerde zichzelf spelen en werd al snel een grote belofte. Hij ontwikkelde ook een liefde voor harde rock en gebruikt blues nu als een springplank naar een harder, breder geluid. Op zijn laatste album ‘The Deep And The Dirty’ uit 2023 biedt hij ‘alles van roadhouse rootsrock tot donkere, bluesy Americana’. Het album kwam op nummer 1 binnen in de Billboard Blues Charts.

Eric Johanson

Eric Johanson

Eric wordt gebackupped door de superstrakke Duitse ritmesectie drummer Christin Neddens en bassist Tom Germann. Zowel in het stevige werk als in bluesy ballads is Eric een meester. Zijn heerlijke stem, die doet denken aan Aynsley Lister, in combinatie met zijn subtiele gitaarspel blaast menigeen van de sokken. Wat een powertrio staat hier.

Eric Johanson

De man uit New Orleans, Louisiana weet ook een fijne pot slidegitaar te spelen! We krijgen de ene na de andere gitaarsolo om de oren gesmeten en het moet gezegd: elke noot klopt, niet teveel en niet te weinig. In het najaar is Johanson terug in Europa met RUF’s Blues Caravan.

ROBBEN FORD leerde zichzelf gitaarspelen nadat hij de twee gitaristen van The Paul Butterfield Blues Band hoorde. Hoewel hij veel uiteenlopende genres omarmde, blijft de blues de kern van zijn gitaarspel. Ford kreeg vijf Grammy-nominaties en werd uitgeroepen tot een van de ‘100 Beste gitaristen van de 20e eeuw’ door het magazine Musician.

Robben Ford

Zijn laatste album, ‘Night In The City, verscheen afgelopen december. Robben speelt vanavond voor het eerst met zijn Britse band en we herkennen op toetsen/bas niemand minder dan de Britse Jonny Henderson, achter de kit drumicoon Ian Thomas en op sax Paul Booth. Stuk voor stuk rasmuzikanten die het fantastische spel van Robben naar nog grotere hoogten weten te brengen.

Robben Ford

Robben’s gitaarspel is vanavond bijzonder gepassioneerd en zijn optreden is onwijs swingend en funky. Verrassend is zijn uitvoering van Jealous Guy! Gedurende het gehele optreden staat zijn goede vriend Warren Haynes zichtbaar te genieten tussen de coulissen. Hoe mooi!

Warren Haynes Band

Voor WARREN HAYNES is het niet de eerste keer dat hij in Grolloo speelt; in 2017 stond hij er al eens met Gov’t Mule. Sinds hij voor het eerst een gitaar oppakte op 11-jarige leeftijd heeft hij hem niet meer losgelaten. Haynes bracht drie albums uit en werkte samen met een hele rits uiteenlopende artiesten: zo was hij recent nog te gast op Dolly Partons laatste album ‘Rockstar’.

Warren Haynes Band

Warren begint zijn concert zoals altijd met “How you’re doin’?” Zijn nieuw gevormde band bestaat uit John Medeski op toetsen, Terence Higgins (drums), Kevin Scott aan de basgitaar en Greg Osby op saxofoon, en ze speelden Grolloo helemaal plat met een dampende set van originele songs en een mooie selectie van Warren’s favoriete nummers, gekozen uit zijn veelomvattende carrière. Man In Motion, Thorazine Shuffle, Hattiesburg Shuffle, Invisible en Banks Of The Deep End, om maar enkelen te noemen. Ieder nummer wordt lekker lang uitgesponnen gespeeld. Hier staat een jamband in volle glorie!

Warren Haynes Band

Na deze Europese tournee vervolgt de band hun tour in Amerika met Warren’s ‘Now Is The Time Tour’, waarin onder andere optredens met bekende symfonische orkesten. Met de laatste tonen van toegift Soulshine eindigt om 23.45 uur deze zevende editie van HIBF Grolloo. Buiten de tent heeft het flink geregend, maar binnen scheen de zon. De organisatie hoopt iedereen terug te zien op 20 en 21 juni 2025.

Bron tekst: Holland International Blues Festival

Fotoalbum Holland International Blues Festival

Fotografie (c) Marco van Rooijen.

Bekijk alle foto’s in het fotoalbum “Holland International Blues Festival 2024”.


Ook op Blues Magazine ...