Foto Recensie: Thorbjorn Risager- Dust & Scratches

Thorbjorn Risager- Dust & Scratches

Format: CD/ Label: Dixiefrog/ Release: oktober 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Frank van Engelen

Thorbjorn Risager is inmiddels al een aardig bekende act aan het worden kunnen we wel stellen denk ik. Onze Deen heeft al 6 albums op zijn naam staan die stuk voor stuk erg de moeite waard zijn. Voor mij begon het in 2006, toen ik een album van hem kreeg  te horen, en meteen was ik verkocht van de uitstekende mix van blues, Jazz, Rock en vooral ook Swing. We hebben het hier over het album From The Heart. Op dit album hoorde we een zeer bevlogen zanger en ook gitarist die het heerlijk vond te laveren tussen stijlen van Muziek met de Blues. Ik was erg onder de indruk mag ik U allen zeggen, en d at is eigenlijk nooit weg gegaan ook. De vorige album Her I am en ook Track record waren albums ook  om niet te versmaden. Deze albums lieten eigenlijk allemaal een beetje hetzelfde recept horen. Die soul aanpak, soulstem en gedrevenheid en prima eigen nummers, en daardoor heeft Risager zijn plek nu dan ook helmaal verdiend.

Zijn nieuwe album getiteld Dust & Scratches borduurt een beetje voort op het geluid. let wel wat ik zeg een beetje, want de sound is anders naar mijn mening. De blazers hebben een andere “Feel”, en de stem heeft aan donkerheid en meer zeggingskracht gewonnen, waardoor de nummers een andere toch krijgen. Veel minder Bluesey stuf dan op de Andere schijven, hoewel er veel te beleven is voor wie het echt wil horen.
Er is een andere gitarist bij gekomen, en de blazersound is veranderd, en niet altijd in het voordeel vind ik. Ik hoor soms een beetje geluid waarvan ik denk, het lijkt niet echt of ingeblikt, en een andere keer, spettert het je boxen uit kan ik U zeggen. Dit is echter iets wat je zelf mag ontdekken. Er staan 11 nummers op deze schijf en die mogen er zeker wel wezen, hoewel ik toch soms ook de link naar het laatste Chris Rea album tracht te leggen.  De bezetting is verder overigens hetzelfde gebleven en de blazers arrangementen zijn nog steeds in de vertrouwde handen van  Kasper Wagner-sax en ook Peter Kehr-trumpet.

Even wat track’s belichten dan?
Single Tear is de opener van dit nieuwe album. We horen een stevig nummers met een heerlijke raspende stem. Het klinkt lekker funky blues rockend. More is een track van een ander kaliber en doet een beetje dreigend en donker Tony Joe White aan. Back Home opent met een soort van Direstraits riffje en ontpopt zich als een soortement van Ballade die ook neigt naar Chris Rea. Nadat  er dan een soort van Swing blues voorbij gekomen is, volgt dan een van de catchy nummers naar mijn idee. Het  nummer Precious Time is een Funky Rock stuk met heerlijke blazers er in, die werkelijk knallen vind ik, Ook slide gitaar horen we en natuurlijk die mooie stem. Helemaal anders is End of Time, wat een voortreffelijke jazz getinte blues is geworden. Dealer’s Dealing is ook weer zo een lekker soulachtig nummer met dan ook echt die soulriffs in de blazers, heerlijk gewoon dus. Make It Real, is een soort van New Orleans track, die heerlijk weg sleept vind ik, Een mooie Staccato orgel en blazers partij steunen het geheel. Mooi hoor, die sfeervolle klanken.

Het beste nummer is het laatste naar mijn idee, want House Rocking Band, is Risager op en top, swingend, knallend en vreselijk goed spelend. En dan weer die blazers sound. Ja, we kunnen we stellen dat dit album weer meer dan goed is geworden, maar zoals gezegd een ietwat andere touch laat zien, en ja dat moet je wel liggen ook.
Ik vind het erg mooi in ieder geval en wil toch vragen aan U allen om er eens een oortje aan te wagen binnenkort. Je zal er geen spijt van krijgen garandeer ik U allemaal. Dit is mijn laatste review voor dit jaar. Happy holidays.

Tracks:
01. Single Tear
02. More
03  Back Home
04. InThe Back Of My Mind
05. Precious Time
06. End Of Time
07. Dealer’s dealing
08. All Your Dollars
09. On My Way
10.  Make It Real
11.  House Rocking Band

Website artiest: http://www.thorbjornrisager.com


Ook op Blues Magazine ...