Foto Recensie: The Yearlings - Skywriting

The Yearlings – Skywriting
Format: CD – Vinyl / Label: Lonely Sounds Records
Releasedatum: 16 november 2018

Tekst: Peter Marinus

Op 9 december a.s. wordt in de Ekko in Utrecht het nieuwe, derde, album van de Nederlandse rootsrockband The Yearlings gepresenteerd. Dat is op zich natuurlijk al een heuglijk feit maar het is ook nog eens een bijzonder feit doordat het twaalf jaar geleden is dat hun laatste album verscheen.
Ze zijn dus gelukkig weer bij elkaar. Herman Gaaff (bas), Leon Geuyen (drums), Niels Goudswaard (zang, gitaar, harmonica), Olaf Koeneman (zang, gitaar, mandoline, keyboards) en Bertram Mourits (slidegitaar, dobro, keyboards), op dit album bijgestaan door René van Barneveld op de pedalsteel gitaar.
De band uit Utrecht blijkt nog niets van hun kracht verloren te zijn want op dit nieuwe album klinkt hun muziek nog steeds als een sprankelende mix van Americana/rootrock en gitaarpop.

Zoals in de opener Skywriting, de single, waarin haast vanzelfsprekend het geluid van The Byrds is terug te vinden. Maar ook REM of Big Star zijn niet onopgemerkt gebleven. Een lekker fris klinkend nummer, mede door het gebruik van de mandoline

New Job is daarna een heerlijk zonnig gitaarpopnummer met warme zang en een warm huilende pedalsteel. Dit nummer brengt mij terug naar de tijden van bijvoorbeeld The dB’s of The Bangles (hun vroege periode). De 80’s countryrock revival (The Walkabouts , The Jayhawks e.d.) komt weer tot leven in het mid-tempo My Deliverance met zowel rauwe gitaarriffs als een lui huilende pedalsteel.
Evelene (You’ve Got To Know It) trekt weer meer richting het folky popgeluid van REM maar dan aangevuld met tintelende Byrds gitaren. Chances You Failed To Blow is een warm deinend nummer met loom snijdend dobrowerk. Een intiem nummer waar je vanzelf gelukkig van wordt.
Het countryrock gehalte is hoog in Julie And John Meet Their Destiny mede door de hemelse pedalsteel van René van Barneveld. Dit nummer brengt bij mij weer herinneringen aan oude countryrockers als Poco of Redwing naar boven. On My 370 is wederom een voorbeeld van een machtig warme, opgewekte rootsrock swinger met een sprankelend gitaarpop geluid.
Het intiem tokkelende countryrock nummer Graphite And Sulfite wordt door de zang ook nog voorzien van een REM sausje. Summer Shower opent met hemelse samenzang en Byrds-achtig gitaarwerk om daarna als dromerige mix van roots en gitaarpop verder te gaan. Better Now is een behoorlijk stomend gitaarpop nummer, dat qua riffs tegen de powerpop aan schuurt.
Na de warme intieme gitaarpop van Tipping Point wordt het album afgesloten door The Breaking Of My Heart Part met zijn dreunende drums, warme zang en vibrerend gitaarwerk.

The Yearlings nestelen zich met dit prima frisse rootsrock album direct weer aan de top van de Neder rootsrock. Alsof ze niet weggeweest zijn!

The Yearlings - Evelene (you've got to know it)


Tracklist:
01. Skywriting
02. New Job
03. My Deliverance
04. Evelene (You’ve Got To Know It)
05. Chances You Failed To Blow
06. Julie And John Meet Their Destiny
07. On My 370
08. Graphite And Sulfite
09. Summer Shower
10. Better Now
11. Tipping Point
12. The Breaking My Heart Part

Website: The Yearlings

Data:
16.11 – Plato, Utrecht
09.12 – Ekko, Utrecht
13.01 – Gigant, Apeldoorn
06.02 – Het Burgerweeshuis, Deventer


Ook op Blues Magazine ...