Foto Recensie: Rory Gallagher - Live In Europe

Rory Gallagher – Live In Europe
Format: CD – LP – Digital / Universal Records
Releasedatum: 8 maart 2018

Tekst: Paul Op den Kamp

Een mens hoeft niet oud te zijn om de blues te voelen, laat staan om hem te zingen. Getuige ook dit live album van Rory Gallagher dat eerder dit jaar opnieuw verscheen, daarop opnames van de Europese tournee van begin 1972. De man in kwestie was 24 jaar jong maar zong met de wijsheid en ervaring van iemand die vele jaren ouder is op dat moment.

Meer dan op het legendarische ‘Irish Tour 1974‘ zit de beleving in de muzikale variatie. Waar Gallagher zich later soms voorbijschoot door snel en hard te spelen laat hij hier zijn subtiele kant zien. Stevige rock wordt afgelost met folk nummers, van brandend ziele vuur tot stampende meezingers.
Vanaf de eerste minuut wordt er intens als oprecht muziek gemaakt! Neem nu de spannende opbouw van Messin With The Kid, de sentimentele vrolijkheid van Going To My Hometown tot de belijdenis van spijt en verdriet in I Could’ve Had Religion. Dit is de kern van live muziek! De ontmoeting van artiest en publiek die zoveel emotie in de muziek legt, het moeten mooie avonden zijn geweest
Het album bestaat naast het eigen werk uit enkele covers en traditionals, al klinken ze nu allemaal als eigen werk. Een teken van bezetenheid en gevoel waarop Gallagher muziek maakte. Hij zong niet maar leefde zijn teksten.
Maar ook deze nieuwe remaster heeft een minpuntje, net als ‘Irish Tour 1974’ is hier sprake van een korte samenvatting, terwijl dit vraagt om een compleet overzicht. Zouden er ergens nog de banden liggen met de volledige concerten? Dat zou pas voor fans en liefhebbers een groot cadeau zijn!Tracklist:
01. Messin’ With The Kid
02. Laundromat
03. I Could’ve Had Religion
04. Pistol Slapper Blues
05. Going To My Hometown
06. In Your Town
07. What In The World
08. Hoodoo Man
09. Bullfrog Blues

Website: Rory Gallagher


Ook op Blues Magazine ...