Johan Derksen Presents Blues Village

Johan Derksen Presents Blues Village 
Format: CD / Label: Universal
Releasedatum: 27 Mei 2016

Tekst: Daan Sindelka

Wie Johan Derksen inmiddels een beetje kent, weet dat zijn interesse niet beperkt blijft tot een potje voetbal. Integendeel, in toenemende mate houdt de voormalig hoofdredacteur van de Voetbal International zich bezig met misschien wel zijn grootste passie, muziek, de blues in het bijzonder. Op zaterdagochtend heeft Derksen een radioprogramma bij RTV Rijnmond, “Muziek voor Volwassenen”, waar hij Blues, Soul, Americana en Country ten gehore brengt en onlangs vond het eerste Holland International Blues Festival plaats, waarvan Johan een van de founding fathers was. Het festival, dat in Grolloo plaats vond omdat de legendarische Harry Muskee – overleden in 2011 – daar met Cuby + Blizzards vele van hun bluesplaten opnamen, was een groots succes. ‘Johan Derksen Presents Blues Village’ is geheel in lijn met het festival en zijn wens om van Grolloo, Blues Village dus, het Woodstock van Europa te maken.

Het album, dat zesendertig nummers over twee cd’s telt, biedt een breed scala aan muziek; het genre blijft niet beperkt tot blues alleen, eigenlijk is het een vertegenwoordiging van alle zogeheten American roots music. Naast respectabel werk van helden van weleer, zijn er ook veel nieuwere bands en artiesten op de plaat aanwezig – laatstgenoemden volgens Derksen vaak zeer ondergewaardeerd.

Etta James is een van de namen der gevestigde orde en weet te ontroeren met de soulachtige en veel vertolkte standaard Misty Blue, dat verscheen op haar album ‘The Dreamer’, dat twee maanden voor haar dood uitkwam. Enkele andere hoogtepunten op het gebied van soul zijn A Change Is Gonna Come van Otis Redding, geschreven door Sam Cooke, dat ooit als anthem van de Civil Rights Movement fungeerde, en het maar liefst tweemaal aanwezige Stand By Me van Ben E. King, vertolkt door Mink DeVille en a cappela door Mavis Staples.

Johnny Lang, Gina Sicilia, Danielle Nicole en de Servische Ana Popovic bewijzen dat goede muziek nog toekomst heeft. Staan de eerste drie met Only A Man, respectievelijk Bad Years Comin’ On en Take It All met de tragere nummers uit hun oeuvre op het album, knalt de uit Belgrado afkomstige Popovic met haar Can’t You See What You’re Doing To Me harder dan The Velvet Bulldozer Albert King dat ooit deed met datzelfde nummer.

Terecht is ook de aanwezigheid van de Tedeschi Trucks Band op het verzamelalbum. Deze jonge, veelzijdige twaalfkoppige band geeft met hun nieuwe plaat ‘Let Me Get By’, waarvan de gelijknamige track op het album staat, nog maar eens hun visitekaartje af.

Het meest ontroerende nummer op de cd is misschien wel Gonna Live Again van Walter Trout, van zijn album ‘Battle Scars’, die hier zingt over de tweede kans die hij kreeg door een levertransplantatie nadat hij in zeer penibele toestand verkeerde. Tijdens de Blues Music Awards 2016 werd het nummer al verkozen tot song of the year.

Natuurlijk is er genoeg echte blues te vinden op de dubbel-cd; namen als Little Milton, Bonnie Raitt, Amen Corner en The Allman Brothers Band zullen voor zich spreken. Ook Buddy Guy is zo’n naam die niet mag ontbreken in dat rijtje. De bijna 80-jarige Amerikaan kan nog altijd niet stil zitten en won met zijn nieuwe plaat ‘Born To Play Guitar’ dit jaar nog een grammy voor het beste bluesalbum.

Voor de liefhebbers van het betere gitaarwerk wordt verwezen naar Nothing To Nobody van Robben Ford, die onder andere samenwerkte met John Mayall en George Harrison, When My Blood Runs Cold van Lucky Peterson en Should I Have Lied van Tinsley Ellis.

Omdat met Grolloo als Blues Village toch een hommage wordt gebracht aan Harry Muskee, of breder Cuby + Blizzards, is het opmerkelijk dat de tracklist geen enkel nummer van ’s Neerlands beste bluesband ooit bevat. Het zijn de grote afwezigen op het album.

Voorgaande betekent echter niet dat Johan Derksen er met ‘Johan Derksen Presents Blues Village’ niet in is geslaagd een uitstekend en vooral veelzijdig verzamel album samen te stellen. Voor de liefhebber van echte muziek, muziek voor volwassenen dus, is het album dan ook een absolute aanrader.

Ana Popovic - Can't You See What You're Doing To Me

Tracklist:
CD 1
01. The Band – It Makes No Difference
02. Blood Sweat & Tears – God Bless The Child
03. Bonnie Raitt – The Road’s My Middle Name
04. Buddy Guy – Born To Play Guitar
05. Vintage Trouble – Shows What You Know
06. Ian Siegal – Falling On Down Again
07. David Clayton-Thomas – Hard Times
08. David Gogo – I Found A Love
09. Fred James – Full Moon On Main Street
10. The Allman Brothers Band – Need Your Love So Bad
11. Colin Linden – The Hurt
12. Irma Thomas – Ruler Of My Heart
13. Janiva Magness – You Were Never Mine
14. Jimmy Hall – Salty
15. Lee McBee – Soul Deep
16. Mink DeVille – Stand By Me
17. Ana Popovic – Can’t You See What You’re Doing To Me
18. Amen Corner – Gin House Blues

CD 2
01. Etta James – Misty Blue
02. Otis Redding – A Change Is Gonna Come
03. Van Morrison & Tom Jones – Sometimes We Cry
04. Gina Sicilia – Bad Years Comin’ On
05. Jonny Lang – Only A Man
06. Delbert McClinton – Take It Easy
07. Tedeschi Trucks Band – Let Me Get By
08. Robben Ford – Nothing To Nobody
09. Lucky Peterson – When My Blood Runs Cold
10. Johnny Copeland – I Got A Love
11. Sal Valentino – Come Out Tonight
12. Walter Trout – Gonna Live Again
13. Tinsley Ellis – Should I Have Lied
14. Danielle Nicole – Take It All
15. Little Milton – Walking The Backstreets And Crying
16. Mavis Staples – Stand By Me
17. Eddie Hinton – I Got The Feeling
18. The Johnny Otis Show – Telephone Baby

Website Label: Universal Music

Bonnie Raitt - The Road's My Middle Name - 11/6/1993 - Shoreline Amphitheatre (Official)

 


Ook op Blues Magazine ...