NPO 2 extra zendt nieuwe documentaire over blueslegende Harry ‘Cuby’ Muskee uit op tiende sterfdag

Op 26 september is het tien jaar geleden dat Harry Muskee, frontman van de legendarische Drentse bluesband Cuby and The Blizzards (C+B), kwam te overlijden. Het vormt de aanleiding voor een nieuwe documentaire over de blueslegende, die op de aanstaande tiende sterfdag wordt uitgezonden op NPO 2 Extra.

Harry Muskee bij 2 Meter Sessies opname in Grolloo in 2005.

Harry Muskee bij 2 Meter Sessies opname in Grolloo in 2005.

In de documentaire gaat televisiemaker Jan Douwe Kroeske op zoek naar de nalatenschap van de man die in de jaren zestig het Nederlandse muzieklandschap een ander aanzien gaf; leeft het werk van Muskee nog? Wat zocht hij in de blues? En kan zijn werk een nieuwe generatie muzikanten inspireren?
Kroeske – bekend van onder andere 2 Meter Sessies – steekt zijn licht op bij nauw betrokkenen van Muskee, zoals diens oude vriend en blueskenner Johan Derksen, weduwe Douwina Oosterhof en Golden Earring-zanger en goede vriend Barry Hay. Ook spreekt Kroeske af met hedendaagse muzikanten uit heel Nederland, zoals DeWolff, om over de blues te praten en te luisteren naar hun interpretatie van een nummer uit het repertoire van Muskee.

Voorafgaand aan de uitzending op 26 september vindt op een nog vast te stellen locatie in Drenthe een première voor genodigden plaats. Op de website www.cubyfilm2021.nl is het laatste nieuws en andere uitgebreide relevante info te vinden.

Het idee voor het maken van de nieuwe documentaire is ontstaan bij festivalorganisator Johan Kleine (TakeRoot, Groeten uit Grolloo 2011) en Wim Entzinger (Stichting Erfgoed Harry Muskee). In samenspraak met de provincie Drenthe, die de documentaire mede mogelijk maakt, is vervolgens contact gelegd met Jan Douwe Kroeske. In 2006 produceerde Kroeske al het tijdsdocument ‘C+B 40 jaar The Blues’, een documentairebox met mooie en stoere verhalen, met Muskee als hoofdverteller, met zompige feiten van tijdgenoten, vermengd met oude en nieuwe opnames. De documentaire werd uitgezonden door de VPRO (2006) en NTR (2011).

Op 11 juni 2011 stond Muskee voor de laatste keer op het podium, op het eigen festival Groeten uit Grolloo waar hij zijn zeventigste verjaardag vierde. In de nieuwe documentaire wordt de draad opgepakt bij dat optreden, met de blik naar voren. De interviews worden afgenomen op locaties in Muskees geliefde Drenthe en op Curaçao, de plek waar hij regelmatig verbleef. Naast de gesprekken met betrokkenen en de opnames met de artiesten, zal de documentaire historisch en nooit eerder uitgezonden materiaal van Cuby and the Blizzards en Harry Muskee bevatten, alsmede nieuwe filmische sfeerscenes uit Drenthe met Kroeske als storyteller. Provincie en initiatiefnemers hopen met de documentaire de muzikale nalatenschap van Muskee levend te houden.


Ook op Blues Magazine ...