Door Fons Kersbulck

Voor een afgeladen zaal van het Beeld en Geluid-gebouw op het Mediapark in Hilversum heeft Leif de Leeuw overtuigend de SENA Dutch Guitar Awards 2009 voor de jeugd t/m 21 jaar gewonnen!

Het niveau van de elf deelnemers (de twaalfde kon niet komen, want hij zat in het buitenland) was erg hoog. Na plaatsing in de twee voorrondes hadden de jongens zich toegeleefd naar deze dag en bij velen gierden de zenuwen door het lijf. Ze zouden vandaag beoordeeld worden door een jury van profesionals uit de muziekwereld. Er werd beoordeeld op o.a. techniek maar ook op de presentatie van het geheel. Ga er maar aan staan als jongeman, maar ook als jury. Zoveel kwaliteit bij elkaar.

groepsfoto-deelnemers-en-jury

De jongeren deden werkelijk hun stinkende best om het beste van zichzelf te geven en de meest uiteenlopende muziekstijlen passeerden de revue. Groot respect voor al deze jongens die heel hun ziel en zaligheid in de muziek stoppen. Het moest voor de jury zeker niet gemakkelijk zijn om tot een eensluidend en objectief ordeel te kunnen komen. Na ieder optreden gaven de juryleden hun mening over de prestaties en presentaties van de deelnemers. De jongens kregen soms ongezouten kritiek maar ook constructieve adviezen waar ze echt iets mee kunnen.

Winnaar Leif de Leeuw trad, begeleid door vader Bert, op met hetzelfde nummer waarmee hij zich in de finale geplaatst had: het prachtige “Cause we’ve ended as lovers” van Jeff Beck. De passie en het gevoel waarmee hij het nummer bracht was van een dusdanig niveau dat je een speld kon horen vallen in de zaal. Ook de jury was sprakeloos en de comments waren in superlatieven. Het was, na het optreden van Leif, al duidelijk dat hij een zeer grote kans zou maken.

De 14-jarige gitarist uit Amersfoort, die sinds zijn negende gitaar speelt, bleek inderdaad de topper van de dag te zijn en won met overtuiging de SENA Dutch Guitar Awards 2009. De passie en het gevoel en vooral ook de techniek waarmee hij volgens de jury het “verhaal” vertelde van het nummer was subliem.

Leif-de-leeuw-winner2009

Uitslag:
1. Leif de Leeuw
2. Bugrahan Gedik
3. Jun Hyung An

De aanmoedigingsprijs was er voor de gitarist Kevin Ashadi, die daarbij ook nog een splinternieuwe gitaar overhandigd kreeg. Hij was niet alleen opgevallen vanwege zijn spel maar ook de spontaniteit en presentatie waarmee hij het bracht.

De jury refereerde in het algemeen ook nog aan het feit dat het niveau van de gitaristen op steeds jongere leeftijd steeds hoger wordt.

Ondanks het feit dat al deze jongens elkaars concurrenten waren op het podium viel het ook op welk een amicale en ongedwongen wijze ze met elkaar omgingen en vooral backstage ook lol hadden.

Leif-in-action

Leif de Leeuw mag zich in elk geval gitaarkampioen 2009 noemen en was er ook erg verguld mee. Proficiat Leif!

Website Leif de Leeuw : http://leifdeleeuw.hyves.nl


Ook op Blues Magazine ...