Joe Bonamassa – “Live From The Royal Albert Hall”
Label: Provogue
Formaat: 2-DVD
Datum release: september 2009

joe-bonamassa-live-from-the-royal-albert-hall-dvd

DE ULTIEME MUZIEK DVD … !

Hij bestaat dus nu echt in de blues, bluesrock, de DVD die helemaal laat zien wat er zoal mogelijk is op een podium !

Aangezien ondergetekende zelf bij deze show aanwezig was, was hij erg benieuwd hoe het een en ander op DVD zou komen aangezien het geluid in de zaal toen erg wisselend was . Zie het concert verslag daarvan in BluesMagazine. Ik denk dat men daarom ook met een extra drummer en met blazers speelt om een wat voller geluid te krijgen. De akoestiek van de RAH is nl. ontworpen voordat er überhaupt versterkers bestonden en is meer afgestemd op orkesten e.d.

Om maar direct te zeggen hoe de DVD is geworden, MAGISTRAAL!!!!

Het begint al met het doosje, een dubbele DVD, prachtig verpakt met een uitgebreid informatieboekje erbij. Het oog wil ook wat, nietwaar?

Gespannen leg ik DVD 1 in de lade en dan …

Het eerste stuk heet The Road to the Royal Albert Hall waarin Joe vertelt over het hoe en waarom van dit optreden. Erg leuk gedaan. Daarna gaat het over naar de show en hoe!
De opener is het nummer DJANGO, een nummer geïnspireerd op Jeff Beck van de CD You and Me.
Het is het eerste nummer wat producer Kevin Shirley en Joe samen gedaan hebben en daarom starten ze ermee. De opkomst is geweldig gefilmd van achter het podium , Joe die de gitaar krijgt van Dave, al spelend van achteren het podium opkomt, naar de zaal loopt, een staande ovatie krijgt en dan een gelukzalige blik in de ogen heeft… Echt kippenvel net als de avond zelf.
Ik word er zelf weer emotioneel van als ik het zie net als mijn zoontje Bram van 8 jaar. We zitten beiden te kijken en worden er stil van, Bram kruipt tegen mij aan en zegt niets, ik kijk opzij en zie een dikke traan over zijn wang lopen. Ik zeg niets en even later gaat hij naar de gang, wacht even en vraagt aan mij, zonder mij aan te kijken:

Papa: Moet jij wel eens huilen als je hele mooie muziek hoort? Kijk maar Bram, papa ook!

Nu weet ik wel dat Bram, net als ik, niet helemaal objectief zijn omdat wij Joe persoonlijk hebben ontmoet in Winterswijk bij het Blues in the Schools, maar toch… Het zegt veel over die gevoelige snaar en de emotie in de muziek en Joe beheerst De TOON als geen ander.

Zoals Lou Reed jaren geleden al zei : Muziek is emotie en dat is deze DVD helemaal van begin tot eind.

Zo zou ik van elk nummer wel een verhaal kunnen schrijven maar aangezien het een recensie moet zijn en geen roman zal ik me maar beperken tot wat algemenere opmerkingen!!!

Over de songs zelf is bij de recensies van Joe´s vorige CD´s en optredens al veel geschreven dus dat herhalen lijkt me niet nodig. Joe vertelt er op DVD 2 bij DVD EXTRA´S JOE BONAMASSA INTERVIEW zelf ook over en laat dan a.d.h.v. zijn gitaar ook veel over horen. Een prachtige bonus op de DVD.

Verder is het een erg gevarieerde DVD geworden die alle facetten van Joe´s gitaarspel laat zien, alleen mis ik een nummer met slidegitaar. Het akoestische meesterwerk Woke Up Dreaming staat onder Bonus Features op DVD2. Hier is het enige minpuntje dat ik kan ontdekken. De beelden lopen net niet synchroon met het geluid en ik hoorde dat dat bij meerdere DVD´s is.

De muziek zelf varieert van slowblues tot akoestisch tot hardblues en zelfs rock . Er zullen vast pure bluesliefhebbers zijn die het soms te rockig vinden en rockliefhebbers die het te bluesy vinden, maar ik vind het fantastisch en gezien de tot nu toe alleen maar zeer positieve reacties ben ik gelukkig niet de enige!!

De band speelt als de perfect geoliede machine waarvan mij vooral het keyboardspel en tweede stem van Rick Mellick en het superdrummen van Bogie Bowles opvallen. Bassist Carmine Rojas is zoals altijd onopvallend degelijk aanwezig. De blazers voegen wat extra´s toe evenals tweede drummer Anton Fig, maar zijn ondergeschikt aan het geheel.

Zoals jullie nu wel begrepen zullen hebben, ben ik totaal onder de indruk van dit produkt. De geluidskwaliteit is prima, de beeldopnames zijn super, de sfeer is goed in beeld gebracht en de interviews maken het helemaal af!!

Zoals in mijn eigen ogen de nieuwste DVD van Jeff Beck ‘Live at Ronnie Scotts‘ de nieuwe standaard zet voor de JazzRock/Blues DVD, zo zet deze DVD van Joe Bonamassa Live at the Royal Albert Hall deze voor de Blues/Bluesrock.

P.S. Let ook op de het nummer Further On Up The Road met Eric Clapton , het gitaarduel aan het eind! In het interview vertelt Joe waarom dit nummer. Mooie anekdote.

Zoals een Engelse krant het zo treffend zei:

Toen Joe met zijn grote voorbeeld voor het eerst samen op het podium stond ging er een golf van ontroering door de zaal. Dat kan ook niet anders wanneer je twee van de beste gitaristen van de wereld een duel aan ziet gaan wat je je leven lang niet zult vergeten! Daarna een terechte ovatie voor beide grootheden. Waarvan akte.

Conclusie is simpel: Een MUST HAVE voor elke gitaarliefhebbers! PUNT!

Een ieder die bovenstaande leest wens ik net zo veel luister- en kijkplezier als ik zelf van deze DVD heb!
(Andre Wittebroek)

Tracks:

Disc 1

The road to the Royal Albert Hall
Django
The ballad of John Henry
So It´s Like That
Last Kiss
So many Roads
Stop!
Introducing Eric Clapton
Further On Up The Road
High Water Everywhere
Sloe Gin

Disc 2
I first met BB King
Lonesome Road Blues
Happier Times
Introducing Paul Jones
Your Funeral My Trial
Blues de Luxe
Story of A Quarryman
The Great Flood
Just Got Paid
Mountain Time
Asking Around For You

DVD EXTRA´s
Woke Up Dreaming
Joe Bonamassa Interview.

Website Joe Bonamassa : www.jbonamassa.com


Ook op Blues Magazine ...