Foto JJ's Blues & Roots Festival 2019

Zaterdag 14 september gaat de 2e editie van het JJ’s Blues & Roots Festival van start op het festivalterrein van JJ Music House te Zoetermeer.
Na de zeer succesvolle editie van vorig jaar (met dank aan o.a. Kat Riggins, Erwin Java Band, Brainbox en Jan Akkerman) was het voor de organisatie al snel duidelijk dat hier een vervolg op moest komen.

Er is een programma samengesteld dat er zijn mag. Van jong talent uit Nederland tot gelouterde blues-acts uit de USA en UK. Vanaf 13.15 uur zal de Dave Warmerdam Band de eerste bluesklanken op het publiek loslaten. De afsluitende band is Stevie Nimmo.

Wat kan men die dag in zijn totaliteit verwachten?

11.30 – 13.00 uur Mondharmonica workshop o.l.v. Hans de Vries
13.15 – 14.00 uur Dave Warmerdam Band
14.30 – 15.30 uur The BluesBones (BE)
16.00 – 17.00 uur Giles Robson Band (UK)
17.30 – 18.30 uur Barrelhouse
19.00 – 20.00 uur Big Daddy Wilson Band (USA/IT)
20.30 – 21.45 uur Chris Cain Band (USA/IT)
22.15 – 23.30 uur Stevie Nimmo Trio (UK)

De presentatie op het Hoofdpodium is in handen van Frits Krieg.

Er is tevens een binnen-podium, alwaar gedurende de pauzes zal worden opgetreden door respectievelijk: Big Bo – Duo Dave Warmerdam/Janne Timmer – Lost & Found.

Van 23.30 – 00.45 uur is er dan nog een afterparty met The Rude Move.

De toegangsprijs voor dit festival is schappelijk te noemen: €17,50 in de voorverkoop en €20,00 aan de kassa. Via de site van JJ Music House (www.jjmusichouse.nl) zijn kaarten reeds te koop. Ook kan men zich via deze site aanmelden voor de mondharmonica-workshop.

JJ MUSIC HOUSE
zaterdag 14 september 2019
Van der Hagenstraat 34a
2722 NT Zoetermeer
Tickets en info

THE BLUESBONES (BE)
Na het ontstaan van The BluesBones in 2011 is de band, na het winnen van de Belgische Blues Challenge 2016 en een eervolle 2e plaats bij de Europese Blues Challenge, in razend tempo de Europese blues-scene aan het veroveren. Passie, gevoel, en een enorme ‘’liefde’’ voor The Blues !! Zomaar een paar kenmerken die van toepassing zijn op The BluesBones. Hun invloeden zijn niet op de vingers van één hand te tellen. Men hoort Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Walter Trout, Joe Bonamassa; blues-rock met de nadruk op blues. In maart 2018 hebben zij een nieuwe cd uitgebracht Onder de naam ‘’Chasing Shadows’’ waarop nieuwe en verrassende elementen.

BARRELHOUSE (NL)
Na 40 jaar club optredens, festivals (Noth Sea Jazz Festival, Rhythm ‘n’ Blues Night Groningen, Peer Blues Festival, Blue Balls Luzern, Crossing Border Moulin Blues, Jazzkaar Talinn enz.), twee tournee’s met Albert Collins en voorprogramma’s zoals bij B.B. King in Frankfurt heeft Barrelhouse dezelfde energie, intimiteit en vitaliteit als bij dat eerste optreden. Op zo’n vijftien albums en een DVD vind je het resultaat van alle uitstapjes naar country, rock, folk en jazz, soms met gastmuzikanten. Het wezen van de blues is altijd de leidraad, een live optreden de maatstaf, alsof het opnemen van een CD weinig verschilt van een live optreden.

STEVIE NIMMO (UK)
Stevie heeft een van de machtigste bluesstrotten die er zijn en zijn stem is uitermate geschikt voor een echte slowblues als Running On Back To You, wellicht mijn meest favoriete nummer van het Stevie Nimmo Trio en dus ook van deze schijf.

Het nummer heeft een heerlijk traag tempo die maar voortduurt, een stem die je tot in het diepst van je ziel raakt en wordt aangevuld met vlijmscherp gitaarwerk. Stevie bewijst keer op keer wat een begenadigd gitarist hij wel niet is. De enige cover op dit album is Gambler’s Roll, de Allman Brothers Band klassieker. Subliem door Stevie gezongen en met subtiel gitaarwerk.

CHRIS CAIN (USA)
Een Amerikaanse gitarist en zanger, die een mengsel van blues, jazz en funk speelt. Cain begon gitaar te spelen toen hij acht was en begin jaren zeventig begon hij als professioneel muzikant te werken. Hij speelde in clubs en kreeg een behoorlijke aanhang, waarna hij een platencontract kreeg. Zijn debuutplaat uit 1987 kreeg vier Blues Music Award-nominaties. In de jaren negentig volgden meer platen, onder meer op Blind Pig Records. Cain schrijft de meeste songs die hij brengt zelf.

BIG DADDY WILSON (USA)
Het Amerikaanse Zuiden heeft een enorme aantrekkingskracht. De zonen en dochters van die diepe staten kunnen hun geboortestad verlaten en hun fortuin elders maken (overzee), doch wáár ze ook rondtrekken, het zuiden zit gewoon onder hun huid – en op een dag zal het hen laten terugkeren naar hun geboortegrond.

Wilson is niet dezelfde man die een kwarteeuw geleden vertrok. Geboren en getogen in Edenton, North Carolina, herinnert de bluesman zich nog steeds zijn vroegste jaren als een ‘echte plattelandsjongen’, wiens familie hem aanspoorde om in de kerk te zingen om de verleidingen van drugs en bendes te vermijden. Maar de openbaring kwam in 1979, toen hij zich inschreef in het Amerikaanse leger, naar Duitsland reisde en de kracht van live blues ontdekte in de plaatselijke clubs. Het was hier, zegt hij, dat ik een deel van mij heb gevonden dat ik zo lang in mijn leven heb
gemist.

GILES ROBSON (UK)
Memphis Blues Music Award Nominee Giles Robson
De eerste en enige Brit / Europeaan die toch nog toe op Alligator Records is verschenen: het beroemdste actieve blues-label ter wereld in zijn inmiddels 47-jarig bestaan.

Robson speelt en zingt vuile rechte harp-gedreven old school blues, zowel elektrisch als akoestisch …. tijdloze bluesmuziek waarmee hij het publiek steevast voor zich weet te winnen. Robson staat bekend om zijn eigen, aandacht trekkende en veelgeprezen harmonicaspel. Bij het grote label V2 Records Benelux tekende hij voor de release van zijn ongelooflijk populaire en bekroonde For Those Who Need The Blues Album in januari 2016, en werd hij onderdeel van een blues-supergroep met de legendarische Grammy Award winnende bluesartiest Joe Louis Walker en virtuoze pianist Bruce Katz.
Ze namen hun prachtige akoestische debuutalbum Journeys To the Heart Of The Blues op in Woodstock New York. Het album, uitgebracht op het legendarische Alligator Records label in Chicago, maakt van Robson de EERSTE Britse / Europese bluesartiest die in het 47-jarige bestaan tot dit label toe mocht treden.

DAVE WARMERDAM BAND (NL)
De Dave Warmerdam Band bestaat uit 5 jonge muzikanten die hun liefde voor blues en jazz delen. Met elkaar weten ze geweldige uitvoeringen te brengen van aloude en bekende bluesclassics, maar ook de eigen nummers mogen er zeker zijn! Het lukt deze band moeiteloos verschillende stijlen en sferen te combineren tot een sound die ook een jonger publiek aanspreekt. De huidige show van de band is een reis door de tijd van blues en jazz. Respect voor hoe het was maar ook ruimte voor vernieuwing en eigen interpretatie. Deze band is een must voor de liefhebber van blues, jazz en fusion.

LOST AND FOUND (NL)
Twee gitaren, twee stemmen… want meer heb je niet nodig voor een te gek cover-repertoire. Zo staan op onze setlist covers van o.a : ​David Bowie – Neil Young – J.J. Cale – The Beatles, Rolling Stones – Moody Blues – Golden Earring, The Cure – Eric Clapton. – Prince – The Kinks – Pink Floyd –Tom Petty – E.L.O. – Status Quo – The Doors en veel veel meer….

En natuurlijk gaan we de verzoekjes niet uit de weg. The sky is the limit.

THE RUDE MOVE (AFTER PARTY)
Opgericht in 2008 onder de rook van Rotterdam heeft The Rude Move in de afgelopen jaren een goede naam als verrassende en energieke bluesband opgebouwd bij menig café en op festival podia in Nederland. Met stevige maar vooral gevarieerde Blues/ BluesRock covers, stomende, rauwe of meeslepende solo’s, een gevoelige slow of een stevige Rock & Roll song dragen deze heren hun steentje bij aan de blues scène. Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, ZZ Top, Omar and the Howlers en eigen nummers worden met passie en plezier gespeeld. Want op het podium heeft The Rude Move altijd plezier en daar ligt de kracht van deze band. De nummers worden niet alleen goed gespeeld, maar de lol die zij onder elkaar op het podium hebben, heeft ook zijn uitwerking op het publiek.

The Rude Move bestaat uit ervaren muzikanten die hun sporen hebben verdiend en nu hun krachten gebundeld hebben in de Blues en altijd hun liefde voor muziek uitstralen…. November 2018 bracht de band een prachtige CD uit ter gelegenheid van ‘’10 Jaar’’ Rude Move.

BIG BO (CLINIC)
Bo Brocken (1966, artiestennaam: Big Bo) speelt al meer dan 30 jaar zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op akoestische en elektrische gitaar, steel dobro, “cigarbox” gitaar, snare drum, hi-hatt en bassdrum. In deze “one-man-band” setting speelt hij naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren ’20, ’30 en ’40 waarbij onversneden en vaak obscure Delta Blues de boventoon voert.

Het is fascinerend om te zien hoe deze man één wordt met zijn muziek. In het eigen werk, maar ook in de vertolkingen van traditionals klinkt altijd de eigen hand door en dat maakt Big Bo tot een unieke artiest. Daarnaast is Bo ook een uitstekend verteller en tijdens zijn optredens voorziet hij de muziek van de mooiste verhalen, anekdotes en gebeurtenissen uit de tijd van weleer. Inmiddels op 52-jarige leeftijd klinkt Bo authentiek en doorleefd, een ervaring die men niet snel vergeet.

BROODJE HARMONICA (WORKSHOP)
Lunch en bluesharmonica spelen tijdens het bluesfestival

Altijd al mondharmonica willen spelen, maar het kwam er nooit van? Of U heeft er al jaren een thuis liggen maar doet er niets mee. Grijp dan nu de kans! Op zaterdag 14 september wordt U de mogelijkheid geboden om het basisprincipe te leren van de mondharmonica. Niet alleen een super instrument voor de blues, maar juist ook voor allerlei liedjes en een veelvoud aan muziekstijlen. Van smartlappen tot deltablues! En het is een eenvoudig bespeelbaar instrument en past zo in de binnenzak. Niet voor niets is de harmonica al jaren onverminderd populair.

In deze workshop ‘for absolute beginners’ neemt harmonicaspeler Hans ‘homesick’ de Vries U mee door de wonderlijke wereld van dit kleine instrument en haar talloze bespelers! Na een kwartier al speelt iedereen zijn eerste bluesje !

De workshop duurt ongeveer anderhalf uur; in de pauze en na afloop is er de mogelijkheid om nog even te oefenen en van alles te vragen. Deelnemers krijgen een lesblaadje mee en -voor wie dat wil- gratis vervolg les via internet.
Deelname is alleen mogelijk in combinatie met een festival-ticket. Dit is inclusief goede kwaliteit mondharmonica in de toonsoort C waarmee meteen muziek gemaakt gaat worden !

En een lunch na afloop van de workshop! Maximaal 50 deelnemers !! Dus wie ’t eerst komt ….


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.