Interview Sari Schorr in Piano Dortmund 07-03-2023.

Tekst: André Wittebroek en Gernot Mangold

Vanavond werkt Bluesmagazine samen met Gernot Mangold van Sounds of South. In beide magazines wordt het artikel geplaatst en er komt ook nog het concertverslag van vanavond.

Sari Schorr is regelmatig in Bluesmagazine besproken door middel van interview, albumrecensies en concertverslag. Het vorige interview is van 27-11-2018 dus leek het ons goed er weer een te doen en nu is er de gelegenheid voor bij het eerste optreden van Sari’s Freedom 2023 Tour.

Na contact te hebben gehad met manager Sophie Raskin en Jenny Dore van Piano was alles snel en perfect geregeld. Om 18.15 schuiven we met een zeer vriendelijke, enthousiaste Sari aan tafel.

– Dit wordt het eerste optreden van de nieuwe tour, zeker veel zin in?

Ja, ontzettend. Ik ga altijd graag op tour en wanneer je zoals in de Covid periode een tijd niet gespeeld hebt mis ik dat vreselijk. We hadden toen al een optreden gepland in Piano maar dat werd net ervoor afgeblazen toen de lockdown kwam. Maar nu dan het eerste optreden van de voor mij langste tour ooit, 26 shows in anderhalve maand en dan beginnen in deze prachtige zaal, nu voor de derde keer. Een gelukkig mens dus. De Covid periode was dramatisch voor ons. We hadden zin in de tour, ons goed voorbereid en net voor de tweede show in Oostenrijk, uitverkocht, kwam de lockdown, Hals over kop het land uit, want het ene na het andere land ging op slot. Net nadat we een land uitwaren ging het op slot. Ik wilde terug naar Amerika en haastte me naar het vliegveld, rende naar het vliegtuig en pakte net de laatste vlucht naar New York en toen zat alles dicht. Tour over…

– Hoe ben je die tijd dan doorgekomen, zeker moeilijk voor iemand die zo graag op tour is.

Het was echt waardeloos, ik werd er zelfs wat depressief van. Ik schaamde me best dat ik somber was omdat dat er veel mensen waren die er veel slechter aan toe waren dan ik, ja zelfs stierven. Maar dat gevoel had ik wel, wat een ellende. Zo verheugd op, en hard gewerkt voor de tour en dan niets.Ik besloot You Tube muziekvideo’s te maken met beelden over New York. De eerste video met de song Ordinary Life was meteen succesvol. Verder nam ik de tijd, te slowdownen, het rustiger aan te doen, ook met yoga en meer tijd aan familie te besteden. Ook ben ik gaan fietsen, niet zomaar, maar voor een goed doel. Geen mountanbike of e-bike maar op een gewone fiets. Zo fietste ik 540 kilometer van New York naar de Canadese grens. Meerdere mensen deden mee aan dit project en in totaal hebben we 2 miljoen dollar opgehaald voor een kanker-ziekenhuis! Fietsen is niet mijn ding en maar het was de pijn waard, ik loop liever hard. Vroeger marathons gelopen en in de Covidtijd ook weer gaan hardlopen. Dan heb ik nummers geschreven voor het nieuwe album dat komend september uitkomt. Robin Trower speelde bij de opnames enkele nummers mee en de samenwerking was prima, een heel prettig persoon en uitstekend muzikant. Veel nummers geschreven en alleen de besten komen erop natuurlijk. Dat laatste zegt ze glimlachend!

– En als de nummers totaal niet aanslaan, zal vanavond de eerste keer zijn om live te testen.

Er zijn voldoende nummers om uit te kiezen. We bespreken het en bekijken het dan.

– De tour heet The Freedom Tour 2023, zit er een bepaalde gedachte achter? Je hebt ook een song dat Freedom heet, een groot thema voor jou?

Absoluut. Het heeft te maken met vrijheid in het algemeen en nu zeker met de situatie in Oekraïne. Mijn grootouders komen uit de Oekraïne en zijn geboren in Kiev. Ze zijn naar Amerika gegaan en hebben daar een bestaan opgebouwd. Mijn ouders en ik zijn in Amerika geboren. Dat geeft toch een speciale band met Oekraïne. Achteraf goed dat ze vertrokken zijn, maar vreselijk voor de mensen die er nu wonen. Vreselijke oorlog en dat geldt voor alle oorlogen. Freedom is zo belangrijk.

– Even terug naar je muzikale verleden. Hoe ben je tot de muziek gekomen, ouders, school, vrienden?

Zingen zit altijd al in mijn bloed. Mijn oma zong veel en mijn moeder speelde piano , ik denk dat ik zingend ben geboren en heb in mijn jeugd heel veel gezongen. In plaats van praten, zong ik teksten.. Een voorbeeld: Ik werkte bij Burger King en deed de bestellingen en die nam ik zingend op en gaf ze zingend door en dat vond men prachtig. Op highschool merkte ik dat ik met zingen meer kon verdienen dan andere leerlingen. Als ik buschauffeur zou zijn zou ik ook alles zingend doen. Love to sing! Ik speel ook een beetje piano, niet top maar het helpt bij het schrijven van nummers. Ik speel iets, een melodie op de piano en dan vallen mij bepaalde woorden, thema’s binnen en maak er dan een tekst van. Teksten schrijven is best moeilijk voor me, moet ik wel voor gaan zitten.

– Je bent opera-geschoold, hoe kwam je daartoe? Het gebeurt toch niet zo vaak dat men daarvoor kiest.

Een bekende lerares van een gerenommeerd Music-College hoorde mij zingen en was erg onder de indruk. Ze bood mij aan privéles te geven en zo ben ik ertoe gekomen. Mijn stembereik bleek vijf octaven te zijn.

– Wat me opvalt aan je live-zang op video’s, heb je nog nooit echt live zien optreden, is je perfecte adembeheersing. Je komt nooit adem tekort en “hijgt’ niet tussen de ademhalingen. Dat stoort mij soms bij best veel zangeressen ondanks de goede stem, is natuurlijk persoonlijk. Heeft dat met de opera achtergrond te maken. Floor Jansen van de Finse metalband Nightwish heeft ook zo’n goede techniek en is opera-geschoold.

Dank je voor het compliment. Zou kunnen, je krijgt wel techniek bij de opleiding. Belangrijker is dat je zingt recht uit het hart en dat het publiek dat merkt. Dan komt over wat je zingt. Ik ken Floor Jansen van Nightwish niet en zal het zeker gaan opzoeken. Bedankt voor de tip.

– De laatste vraag, het eten is klaar. Is er een speciaal hoogtepunt in je muzikale leven geweest?

Ja, dat was het optreden in de Carnegie Hall in New York. Ik kwam er regelmatig langs en dacht als ik daar eens mag optreden! Op een gegeven moment kwam ik bij het Leadbelly Fest en ik zong Leadbelly’s song Black Betty in mijn eigen uitvoering. Fantastisch was dat.

– Sari, bedankt voor dit zeer prettige gesprek en wij wensen je een prachtig optreden.

Graag gedaan, ik vond het ook erg prettig en leuk en bedankt voor de interesse. Graag tot een volgende keer!
Bluesmagazine en Sounds-of-South bedanken Jenny Dore van Piano voor de accreditatie en de zeer prettige ontvangst.

Links:
www.sarischorr.com
musiktheater-piano.de
www.soundsofsouth.de


Ook op Blues Magazine ...