In gesprek met … COCO MONTOYA

30 juni 2009 – Tekst: Jeroen Bakker

Vooruitlopend op de release van zijn nieuwe album en de daarmee gepaard gaande tournee die ondere andere ook Nederland zou aandoen had BluesMagazine vorig jaar juni een kort gesprek met Coco Montoya. Het uitbrengen van I Want It All Back liet echter nog langer op zich wachten dan aanvankelijk de bedoeling was waardoor het Europese gedeelte van de tournee toen in 2009 werd afgeblazen. Nu in maart 2010 staan de zaken er geheel anders voor en kunnen we ons gaan opmaken voor diverse Nederlandse optredens in de komende week.

Het leek BluesMagazine desondanks een goed idee om het interview alsnog te publiceren….

Coco Montoya

Interview COCO MONTOYA gehouden op 30 juni 2009

De Amerikaanse bluesgitarist en zanger Coco Montoya zit ruim dertig jaar in het vak en zal september a.s. Nederland aandoen voor een serie optredens in o.a. Zaandam.

Het is bijna drie jaar geleden dat de ex-Bluesbreaker van zich liet horen met het bijzonder goed ontvangen album Dirty Deal maar Montoya is momenteel gestart met een Europese tour dus voor Bluesmagazine een goede reden om hem alvast eens lastig te vallen met een korte ‘up-date’.

Waarom deze tour aangezien er nog geen album is uitgebracht?

Montoya: Omdat jullie me misschien zouden vergeten! Ik heb hier al weer lange tijd niet gespeeld. De bedoeling was in eerste instantie dat het album er al zou zijn en daar zijn de tourdata op afgestemd maar het heeft enige vertraging opgelopen. Ik speel enkele shows in Duitsland, ga vervolgens terug naar The States en kom dan in augustus weer naar Europa. Ik zit overigens nog midden in het opnameproces maar ik kan je verzekeren dat het allemaal in orde komt. Het album zal in het najaar verschijnen.

Dus je wordt op dit moment gestoord in de studio?

Montoya: Nee hoor, op dit moment loop ik uit verveling pennen te stelen op het hoofdkantoor van de platenmaatschappij. Vandaag worden de zakelijke aspecten besproken.

Lezen we morgen in de kranten dat Coco Montoya een miljoenendeal heeft gesloten bij een grote platenmaatschappij?

Daar zou ik maar niet te veel van uitgaan al wordt er wel steeds meer van je verwacht naarmate je meerdere albums hebt gemaakt. Er wordt een soort gezonde druk opgelegd en daar moet je als artiest wel mee kunnen omgaan.

Kun je al iets prijsgeven van het nieuwe album?

Ik heb veel materiaal geschreven sinds het uitbrengen van Dirty Deal en het gaat anders klinken dan je van mij gewend bent. Mijn producer Keb Mo heeft veel verfrissende ideeën en hij legt de nadruk meer op mijn vocalen. Daarnaast werk ik veel samen met Jeff Paris die uit de band van Keb komt. Zij hebben beiden veel ervaring en voorkomen dat ik in herhaling val of iets maak wat ik al eens eerder heb gedaan. Deze keer zullen er o.a. fifties-doo-wop-

invloeden te horen zijn.

Je gitaarinvloeden zijn sinds je samenwerking met Albert Collins en John Mayall reeds bekend maar door wie laat je je op vocaal gebied beïnvloeden?

Nou, je zult het misschien niet verwachten maar ik luister graag naar zangeressen en dan in het bijzonder naar Dusty Springfield of Dionne Warwick. Daarnaast ben ik een liefhebber van het werk van Jon Cleary, een geweldige zanger die in Engeland is geboren maar van wie iedereen denkt dat hij uit New Orleans afkomstig is.

Die laatste speelt hier het met John Scofield in zijn Piety Street Band op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam. Was dat niet een goede mogelijkheid voor jou geweest om samen met hem enig nieuw werk te presenteren?

Absoluut, ik had daar graag gestaan maar voor mij is dat nu te vroeg en onze planning zit behoorlijk vol. Jon speelt overigens behalve Scofield, met veel andere muzikanten. Hij is daardoor eigenlijk altijd op tournee.

Recentelijk hebben we hier menig ex-Bluesbreaker, zoals Mick Taylor, Peter Green en Buddy Whittington, op bezoek gehad. John Mayall himself was hier nog op bezoek en hij beweerde kort geleden dat hij Buddy één van zijn beste gitaristen ooit vond. Is er sprake van enige rivaliteit tussen jullie?

Nee absoluut niet. Met Buddy heb ik kort geleden nog samen op het podium gestaan. Hij is een fantastische gitarist en een goede vriend. Met Walter Trout is al langer het idee om iets samen te doen en dat gaat er misschien dit jaar nog van komen.

Komt goed uit want Walter komt dit najaar ook naar Nederland.

Montoya: Ik zal er zijn!

En daar houden we je aan!

Coco Montoya Tour – Maart 2010

11 maart 2010 – Witte Bal, Assen (aanvang: 20:30 uur, entree: € 15,-

[excl.])
12 maart 2010 – De Kade, Zaandam (aanvang: 21:00 uur, entree: € 16,- [excl])
13 maart 2010 – De Noot, Hoogland (aanvang: 21:30 uur, entree: € 15,- [excl])
14 maart 2010 – De Bosuil, Weert (aanvang: 16:00 uur, entree: € 16,- [excl])
15 maart 2010 – Spirit Of 66, Verviers (B) (aanvang: 16:00 uur, entree: € 18,- [excl])

Website Coco Montoya : www.cocomontoya.com


Ook op Blues Magazine ...