Steve Winwood & Band
Vredenburg, Utrecht
14 oktober 2010

Steve Winwood & Band

Steve Winwood & Band

Steve Winwood & Band

Tekst: Hananja Verduyn / Foto’s: Marco van Rooijen

Steve Winwood start zijn carrière op vroege leeftijd wanneer hij als 15-jarige toetreedt tot de Spencer Davis Group. Als je als jonge jongen een dusdanige invloed kan uitoefenen op een band als deze, zoals hij dat had, kan je spreken van een enorm talent.
Later richt hij in 1967 met Chris Wood, Jim Capaldi en Dave Mason de band Traffic op. Ook speelt de Britse zanger en multi-instrumentalist met ondermeer Eric Clapton en Ginger Baker in de supergroep Blind Faith en met dezelfde Baker in Airforce voor hij in 1977 zijn eerste solo-album uitbrengt. Met ‘While You See a Chance’ van zijn tweede album scoort Winwood in 1981 zijn eerste Nederlandse top 10 hit. Gevolgd door onder meer ‘Night Train’, ‘Still in the game’ en ‘Higher Love’. In 2004 is Winwood opnieuw hoog in de hitlijsten te vinden dankzij Eric Prydz die het Steve Winwood nummer ‘Valerie’ gebruikt in zijn hit ‘Call on Me’.
Vorige maand verscheen een nieuw verzamelalbum ‘Revolutions, The Very Best Of Steve Winwood’ dat een fraaie dwarsdoorsnede van zijn succesvolle carrière biedt. Eind mei gaf Winwood samen met Eric Clapton een zinderend optreden in GelreDome in Arnhem waar ondergetekende ook bij was.

Steve Winwood & Band

Maar….als ik aan een Hammond orgel denk, denk ik aan: Steve Winwood!!!!!
En ik was dan ook weer erg blij om een concert van hem te kunnen bezoeken.

Plaats: Vredeburg Leidsche Rijn, Utrecht
Publiek: Was gelukkig van een gevarieerde leeftijd, maar het merendeel was toch wel 50+. Een beetje studentikoos publiek. Het was geen uitverkochte zaal. De sfeer was heel relaxt; biertje van iemand uit het publiek op het randje van het podium, glas wijn van dhr. Winwood op de versterker.

Toen Steve Winwood opkwam, bescheiden en vriendelijk als altijd, werd hij enthousiast ontvangen, wat hem zichtbaar plezier deed.

Steve en de overige 4 bandleden openden met Different Light. Dáár was het Hammond orgel én de karakteristieke stem!
Na het derde nummer, nam saxofonist Paul Booth, de plaats van Winwood achter het Hammond orgel in, zodat Winwood de gitaar ter hand kon nemen om het nummer “Can’t Find My Way Home” te spelen. Nu kan natuurlijk niemand het specifieke Hammond geluid van Steve imiteren maar het getuigt wel van lef om Winwood te vervangen en je gaat onwillekeurig toch vergelijken … Nu ja kon Steve helemaal opgaan in de gitaar wat ook zeer de moeite waard was.

Hierna verwelkomde Winwood het publiek met wat vriendelijke woorden.

Steve Winwood & Band

Steve Winwood & Band

Steve Winwood & Band

Er werden afwisselend nummers gespeeld uit zijn bandlidtijd en solocarrière.
Bijna alle nummers werden heerlijk uitgebreid uitgebouwd waarbij elk enthousiast bandlid zijn solo partij kreeg. Gevoelige blaas solo’s, opzwepende percussie, gitaar en drum partijen.
Saxofonist Paul Booth gebruikte heel wat blaas instrumentaria. Had zichtbaar lol in wat hij deed, en had aardig wat interactie met het publiek.
Het is prachtig om te zien hoe Winwood zich concentreert bij zijn solo´s, of het nu op het Hammond orgel is of op de gitaar, die hij overigens ‘slechts’ een aantal nummers heeft gebruikt. Maar ja… ik ben dan ook in de eerste plaats een gitaarliefhebber. Maar hij lijkt tijdens zijn solo’s op een andere planeet te zijn.
Voor ik het wist was het voorbij en riep ik om een toegift. En die kregen we. Natuurlijk “Dear Mr. Fantasy” en Gimme Some Lovin’! Heerlijk.
2 uur is veel te kort met een artiest als Steve Winwood.

Weer een heerlijke muziekavond gehad. Thanks Steve & band & the crew.

Steve Winwood & Band

Steve Winwood & Band

Steve Winwood & Band

Set list
01) Different Light
02) I’m a Man
03) Hungry Man
04) Can’t FInd My Way Home
05) Dirty City
06) FLy
07) At Times We Do Forget
08) Light Up
09) The Lows Park of High Heeled Boys/Empty Pages
10) Higher Love

Encore:
11) Dear Mr Fantasy
12) Gimme Some Lovin’

Steve Winwood & Band

Steve Winwood & Band

Steve Winwood & Band

Steve Winwood & Band

Steve Winwood & Band

Steve Winwood & Band

Foto Album

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157625175562520″]

Internet : www.stevewinwood.com


Ook op Blues Magazine ...