Paul Carrack - Carre Amsterdam - 2 maart 2011

PAUL CARRACK
Carré, Amsterdam
2 Maart 2012


Tekst: Jeroen Bakker

Paul Carrack zal het niet nalaten Nederland mee te nemen in zijn tourschema. De bijna 60-jarige muzikant is een graag geziene muzikant in Nederland hoewel hij toch altijd de grote onbekende man achter enorm succesvolle composities blijft. Naar aanleiding van zijn ‘nieuwe’ album ‘A Different Hat’ dat in samenwerking met het Royal Philharmonic Orchestra is opgenomen, vormt het prachtige decor van Koninklijk Theater Carré de plaats waar gedurende anderhalf uur veel bekend werk de revue zal passeren. ‘They Couldn’t Make It Tonight’, aldus Carrack over het beroemde orkest waarmee hij veel van zijn hits op bovengenoemd album in een nieuw jasje, of beter gezegd nieuw arrangement, heeft gestoken.

In plaats daarvan heeft Carrack de drie jonge jongens van Tinlin meegenomen.

Het is een veel voorkomend verschijnsel dat de kinderen door hun ouders worden geïnfecteerd met een muzikaal virus. In deze support-act zien we dan ook het percussiewerk verzorgd worden door zoonlief Jack Carrack. Samen met de broers Rolf en Alex Tinlin krijgt hij de gelegenheid om de akoestische muziek met folky inslag te presenteren aan een groter publiek.

Het uitstekend gekozen voorprogramma blijkt een prima opwarmer voor de Britse muzikant met zijn unieke stemgeluid die deze avond aantreedt met twee drummers, bassist, gitarist, toetsenist, blazers en achtergrondzangeres. Het optreden kent in vergelijking tot de laatste optredens in Nederland weinig verrassingen maar met deze begeleiders en een stem die nog nauwelijks aan kracht heeft ingeboet is een klassieker als ‘Tempted’ nog altijd een welkome aanvulling op de setlist. Van de performance heeft hij het nooit moeten hebben maar iedereen mag nogmaals weten dat het door The Eagles bekend gemaakte ‘Love Will Keep Us Alive’ toch echt grotendeels uit zijn pen afkomstig is. ‘Buy my version cause they’ve got plenty of money’, aldus Carrack die de track, mede gecomponeerd door Jim Capaldi, beschikbaar stelde voor het come-back album (en millionseller) ‘Hell Freezes Over’. Hetzelfde geldt voor ‘I Don’t Want To Hear Anymore’ met het verschil dat die enkele jaren later uitkwam.

De titel blijkt niet op het publiek van toepassing dat uiteraard titels als ‘Satisfy My Soul’, ‘Over My Shoulder’ en ‘Just 4 Tonite’ graag voorbij ziet komen. De reggae-beats in laatstgenoemde worden overigens waanzinnig goed begeleid door de mannen van het koperwerk waarbij zeker de saxofoonsolo niet onvermeld mag blijven. Vervolgens blijkt de switch naar Northern Soul probleemloos te verlopen in ‘Love Is Thicker Than Water’. Carrack geeft toe dit samen met Sam ‘Soulman’ Moore jaren geleden te hebben bewerkstelligd en dat het niet alleen bij soul-invloeden blijft wordt duidelijk in ‘Don’t Let The Sun Catch You Crying’ van Gerry & The Pacemakers. Het vormt een eerbetoon aan alle muziek die er rond de Mersey is ontstaan. De reis door de tijd gaat door met ‘Silent Running’, een grote hit uit de jaren tachtig toen hij deel uitmaakte van Mike & The Mechanics. Op het grote scherm komen fragmenten voorbij van de bijbehorende video-clip die twintig jaar geleden werd gemaakt. Uit dezelfde periode stamt ‘The Living Years’ waarbij iedere keer weer verbazing in het publiek valt waar te nemen. Ja zeker, ook dit is er één van zijn hand.

Het orkest ontbreekt maar in het toepasselijke en jazzy uitgevoeren ‘Better Than Nothing’ krijgen alle bandleden ruim de gelegenheid om zichzelf te presenteren. De bescheiden frontman doet op gepaste wijze een stapje opzij. Wanneer de avond wordt afgesloten met het wonderschone ‘Dedicated’ is alles vergeven. Hoewel alles…

Minpunt is dat Carrack, net als tijdens het vorige optreden in Carré, zijn publiek fopt door meerdere malen een enorm strijkorkest uit zijn toetsenbord te toveren. Een ‘sobere’ akoestische’ uitvoering zou in het prachtige theater meer op zijn plaats zijn geweest. Gemiste kans dus in een optreden dat zich kenmerkt door muzikaal vakmanschap en groot plezier tussen de muzikanten onderling.

Website Paul Carrack : www.carrack-uk.com


Ook op Blues Magazine ...