Kenny Wayne Shepherd Atak_-59

Kenny Wayne Shepherd Band
Support: Ryan McGarvey
Atak, Enschede
4 Mei 2014

Tekst en Foto’s : Nineke Loedeman.

De Kenny Wayne Shepherd Band doet in zijn Europese tour slechts één clubshow en wel in de Enschedese poptempel Atak. De dag ervoor staan de heren nog op het prestigieuze Moulin Blues festival voor 7500 man de sokken uit hun schoenen te spelen. Vanavond zal het ongetwijfeld intiemer zijn, er zijn enkele honderden mensen uit het hele land op af gekomen. Aan de vooravond van de release van het nieuwe album Goin’ Home, lees hier de recensie, staan zanger/gitarist Kenny Wayne Shepherd, zanger Noah Hunt, bassist Tony Franklin en drummer Chris Layton te trappelen hun nieuwe materiaal te laten horen aan het grote publiek.

Voor het voorprogramma worden we getrakteerd op de Ryan McGarvey Band, en dat is beslist geen toeval. Deze jonge gitaarslayer uit Albuquerque New Mexico is al vanaf zijn prilste jeugd fan van inmiddels goede vriend Kenny Wayne Shepherd. Als jochie riep hij al tegen zijn ouders dat hij ooit nog eens met zijn idool op één podium wilde staan. Ryan’s nieuwe album is in de maak en komt zeer binnenkort uit. Hij laat naast bekend werk, zoals het vingervlugge ‘Texasshuffle’ en ‘Joyride’, ook wat nieuw werk horen zoals het sterke ‘Memphis‘. Met zijn nieuwe bandleden drummer Chris Hill en bassist en jeugdvriend Sam Miller zetten de mannen een half uur virtuoos gitaargeweld neer. Een goede supportact en geheel in de trant van het hoofdprogramma: stevige melodieuze bluesrock.

Ryan McGarvey Atak

Met sterke opener ‘Never Looking Back’ wordt direct duidelijk gemaakt waarom de Kenny Wayne Shepherd band tot de beste bluesrockbands behoort. Een strakke snelle set begint, die bestaat uit bekend werk als oa. ‘True Lies‘, ‘Butterfly’ en ‘Blue On Black‘. Er is met zeven albums genoeg materiaal waar de band uit kan putten, en de vele stevige rocksongs volgen elkaar snel moeiteloos op. Maar ook met slowblues weet de band hun mannetje te staan: de snerpende gitaarsolo’s in een prachtig ‘Heat Of The Sun’ doet menigeen naar adem snakken. We zijn nauwelijks een half uur verder als de stemming er al bijzonder goed in zit en bekende nummers worden moeiteloos meegezongen door het enthousiaste publiek.

Gelukkig is er ook ruimte voor ietwat onbekender werk, zoals het sterke ‘Search & Destroy‘, een nummer van het andere muzikale project van Kenny Wayne: The Rides, met Stephen Stills en Barry Goldberg.

‘Palace Of The King‘, ‘House Is Rockin’, ‘You Done Lost Your Good Thing Now’ komen van het nieuwste album Goin’ Home en worden bijna vlekkeloos de zaal ingeslingerd door de perfect op elkaar ingespeelde band. De ene flitsende gitaarpartij na de andere volgen elkaar als in één grote rush op. Chris en Tony zetten een dijk van een basis neer, terwijl Noah’s ruige doch warme stem krachtig uithaalt. Dan volgt een prachtige BB King medley en het publiek voelt letterlijk hoe diep Kenny’s liefde voor deze man en de oorspronkelijke blues in zijn algemeenheid in zijn hele systeem zit.

Kenny Wayne Shepherd Atak_-36

Kenny Wayne Shepherd Atak_-25

Natuurlijk mag Ryan McGarvey aanschuiven om een nummer mee te spelen en ondanks wat versterker problemen gaat deze jonge gitarist helemaal mee in de flow van deze doorgewinterde band. Met een opwindend ‘Shotgun Blues’ en ‘King Bee’ eindigt dit power-optreden na ruim anderhalf uur. Dan volgen enkele toegiften en als uiteindelijk ‘Voodoo Chile’ wordt ingezet gaat er weer een siddering door het gitaarminnend publiek. Een indrukwekkend solo volgt waarbij hij zijn gitaar in zijn nek legt, wat een ongelooflijke snarengeselaar is deze Kenny Wayne Shepherd!

Kenny Wayne Shepherd Atak

Ondanks dat Kenny zich regelmatig tot de mensen richt en vertelt over o.a. zijn inspiratiebron BB King, is er van echte spontaniteit op het podium nauwelijks sprake. De hele show oogt strak geregisseerd en wordt met power doch enigszins gelikt gespeeld, misschien typisch Amerikaans? Het publiek krijgt in ieder geval waar ze voor gekomen zijn: een avond onvervalste gitaarbluesrock van excellent niveau!

Kenny Wayne Shepherd Atak (4)

Kenny Wayne Shepherd Atak (2)

 

 


Ook op Blues Magazine ...