Pat Hare

“BLUES THAT MATTERS” – De ultieme speurtocht door de spelonken in de” krochten” van de Blues, om zo wat kennis op te doen, en het antwoord te vinden op: Waar haalt de hedendaagse Bluesscene de mosterd ?

Door Stan van der Lugt

Auburn “Pat” Hare was in de jaren vijftig één van de eerste elektrisch spelende gitaristen die vervorming gebruikte als onderdeel van zijn gitaarspel. Effectpedalen bestonden in die tijd nog niet maar Pat Hare draaide de volumeknop van zijn versterker op tien, liet zijn vingers onnavolgbaar het werk doen en wist zodoende een agressief geluid uit de kreunende speakers te ontlokken.

Pat Hare werd geboren in Cherry Valley, Arkansas op 20 december 1930 en begon op jonge leeftijd gitaar te spelen. Als tiener vertrok hij naar Memphis en Hare werd eind jaren 40 ingelijfd in Howlin’Wolf’s eerste elektrische band
In de jaren 50 werd Pat een ingehuurde kracht voor de Sun Studio’s in Memphis en is als begeleider te horen op platen van o.a. Howlin’Wolf en Bobby “Blue” Bland.
Pat Hare begeleide James Cotten op zijn debuutsessie voor Sun, het kenmerkende spel van Hare is te horen op “Cotton Crop Blues” en “Hold Me In My Arms”
In 1954 zou Pat Hare een solo single voor Sun opnemen “I’m Gonna Murder My Baby”, een song dat acht jaar later een griezelige voorspelling zou blijken te zijn.

Eind jaren 50 verhuisde Pat Hare naar Chicago, speelde regelmatig mee in de band van Muddy Waters en is te horen op het beroemde “Live At Newport” album uit 1960.
In het, na wat later bleek fatale jaar 1962, verhuisde Hare opnieuw, nu naar Minneapolis om samen een met George “Mojo” Brufford een band te beginnen.

In hetzelfde jaar 1962 kreeg de plaatselijke politie een melding van huiselijk geweld tussen een dronken Hare en zijn vriendin.
Bij aankomst ontdekte de opgetrommelde agent dat Pat Hare zijn vriendin had doodgeschoten.
Om een nooit opgehelderde reden schoot Pat Hare ook de agent dood. Uiteindelijk werd Pat Hare door andere agenten neer geschoten, raakte gewond en werd gearresteerd.
Dit was natuurlijk meteen het einde van een relatief korte maar veelbelovende carrière.
Pat Hare werd in 1964 veroordeeld tot levenslang en stierf in 1980 in een gevangenis in Minneapolis aan longkanker.

De single “I’m Gonna Murder My Baby bleef destijds onuitgebracht, maar de song zou jaren later uit de archieven van Sun opduiken en verschijnen op diverse compilatie albums.


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.