34ste editie Swing Wespelaar festival

19,20 en 21 augustus 2022
centrum (‘naast de kerk’) – Grote Baan, 3150 Wespelaar (B)

Toegang tot het Festival is gratis!!

De grote namen van dit jaar zijn Walter Trout, Bobby Rush en Keb’ Mo’, maar ook de hedendaagse topacts uit Amerika zijn ruim vertegenwoordigd. Uit onze buurlanden hebben wij Harlem Lake (NL), Gumbo Kings (NL) en Jessie Lee & The Alchemists (FR). Met Wilk en Ghalia Volt & Band wordt de Belgische eer hoog gehouden.

Update 7 augustus ’22
Buffalo Nichols heeft zijn Europese tour voor augustus en september geannuleerd. Hij wordt vervangen door Lowland Brothers.

Swin Wespelaar 2022 affiche

Programma

Vrijdag 19 Augustus 2022

19:00 – 20:15 Wilk
20:45 – 22:15 Harlem Lake
22:45 – 00:15 Walter Trout

Zaterdag 20 Augustus 2022

13:30 – 14:30 Gumbo Kings
14:30 – 15:30 Jessie Lee & The Alchemists
16:00 – 17:00 Aki Kumar
17:30 – 18:30 Ivy Ford
19:00 – 20:15 Artur Menezes
20:45 – 22:15 Bobby Rush
22:45 – 00:15 Vanessa Collier

Zondag 21 Augustus 2022

13:30 – 14:30 Ghalia Volt & Band
15:00 – 16:15 Lowland Brothers
16:45 – 18:00 Ben Levin
18:30 – 19:45 Terrie Odabi feat. Tia Carroll
20:15 – 21: 30 Selwyn Birchwood
21:45 – 23:15 Keb’ Mo’

Meer Info: https://www.swingwespelaar.be

Wilk (B)

Wilk is de nieuwste sensatie uit het bruisende Gentse bluesscene. Jorg D’hondt, de frontman van Wilk, heeft er al een mooi parcours op zitten als muzikant bij o.a. Shocking Blue, The Incredible Time Machine, Xansation, en Lauren Hoffman. Midden 2021 was het tijd om zijn eigen verhaal te vertellen. Op zijn debuutalbum gaat Jorg op zoek naar zijn roots en vertaalt hij zijn leefwereld, herinneringen, toekomstbeelden in sound en riffs die blijven nazinderen. Het vertrekpunt voor elk nummer is de knalrode ES335, Gibson’64. En die kleur wordt steeds dieper, rijker! In oktober 2021 werd het debuutalbum ‘Running man’ gelanceerd. In 1 hokje past Wilk niet: blues, roots en rock tot het psychedelische toe, alle varianten komen aanbod, maar steeds gespeeld met een knappe groove. Tijdens de ‘Belgium’s Got Talent’ wedstrijd veroverde hij het hart van An Lemmens en tv-kijkend Vlaanderen. Live is hij nog indrukwekkender met zijn knappe gitaarspel, vlot in het gehoor liggende songs en een top band met o.a. 3 blazers.

Harlem Lake (NL)

De revelatie van Swing 2019 was ongetwijfeld Dave Warmerdam Band. Deze jonge Nederlandse band veroverden toen Wespelaar met eigen nummers en eigenzinnige interpretaties van bluesklassiekers. De toekomst van deze band zag er mooi uit, tot corona in maart 2020 toesloeg. Ondanks de moeilijke omstandigheden zijn deze twintigers blijven werken aan hun muziek en vonden ze creatieve oplossingen om toch zoveel mogelijk te blijven spelen. Tijdens die periode werkten ze aan nieuw songmateriaal en werd hun sound verrijkt met impulsen van Joe Bonamssa, Dire Straits, Little Feat en BB King. Met al deze nieuwe invloeden doopte de band hun naam om tot Harlem Lake. Het debuutalbum van Harlem Lake, ‘A Fool’s Paradise vol.1’ verscheen eind oktober 2021 en bevat prachtig vormgegeven nummers met invloeden uit americana, rock en soul. Met dit album krijgen ze veel aandacht bij de Nederlandse nationale radiozenders en versieren ze optredens op de grootste festivals van Nederland en Duitsland. Een nieuw hoogtepunt in hun jonge carrière was toen zij in juni de European Blues Challenge wonnen. De term ‘beloftevolle band’ mag nu vervangen worden door Europese topband!

Walter Trout (USA)

Afsluiten doen we vrijdag met blues-rocklegende Walter Trout. Deze 71-jarige gitaarvirtuoos heeft een indrukwekkende CV met o.a. 5 jaar gitarist bij zowel Canned Heat als John Mayal and The Bluesbreakers. In 1989 verkoos hij om op eigen benen te staan en groeide hij uit tot één van de meest geliefde blues-rockacts. In 2014 keek Walter de dood letterlijk in de ogen toen dokters vaststelden dat zijn leven enkel gered kon worden door een levertransplantatie. Na een zware revalidatie waar hij terug gitaar moest leren spelen, maakte hij zijn comeback op 15 juni 2015 in de Royal Albert Hall te London. Hij heeft zich een gezonde levensstijl aangemeten om zijn intensieve tourschema te kunnen volhouden. Na 15 jaar zijn wij blij om Walter nog eens op ons festival te mogen verwelkomen en leuke meevaller is dat zijn 30ste album ‘Ride’ verschijnt op de dag van zijn show op ons festival.

Gumbo Kings (NL)

Neem als basis vijf jonge, gedreven muzikanten en een roux van New Orleans funk, Memphis soul en Delta blues, breng dit op smaak met gospel en afro beat en je hebt de ingrediënten van de dampende stoofpot van Gumbo Kings. Sinds de oprichting in 2017 werkt deze Nederlandse band door kilometers aan podium te vreten gestaag aan een groeiende schare fans. De liveshow van Gumbo Kings brengt je in een chique nachtclub binnen, waar het feestje langzaam tot het absolute kookpunt wordt gebracht. Rond onze festivaldata verschijnt hun eerste full album ‘In The Dark’. Wij konden het horen in preview en waren onmiddellijk verkocht. Na hun triomf op Moulin Blues staat deze band te popelen om hun Belgische debuut te maken in Wespelaar.

Jessie Lee & The Alchemists (FR)

Eén van de hotste bands uit Frankrijk is ongetwijfeld Jessie Lee & The Alchemists. Deze uit Parijs afkomstige band heeft als kern de charismatische zangeres Jessie Lee Houllier en gitarist Alexis Didier. In 2019 wonnen ze de France Blues Challenge en waren ze een veel gevraagde band in het Franse festivalcircuit. Hun populariteit werd beloond met een platendeal bij het bekende Dixiefrog Records. 2022 lijkt het jaar van de Europese doorbraak. Ze zullen dit jaar Frankrijk vertegenwoordigen op de Europese Blues Challenge en ook de eerste cluboptredens in België, Nederland en Duitsland werden al met lovende kritieken afgerond. Live herken je in hun
blues-rocksound invloeden uit de 60’s en 70’s: knappe gitaarsolo’s met ruimte voor improvisatie en het heerlijke strot van Jessie Lee snijdt door merg en been.

Aki Kumar (USA)

Aki Kumar verliet zijn thuis in Mumbai (India) om als software engineer aan de kost te komen in Silicon Valley, de regio in San Fransico met vooral hightechbedrijven en de droomwereld voor IT-ers. Hij ontdekte echter de blues en dit zorgde voor een drastische carrièrewijziging. Als zanger en harmonicaspeler trad hij op in de blues clubs van Noord-Californië. Zijn harmonicastijl was geënt op de Chicagoblues van Little Walter. In 2016 verrijkte Aki zijn sound met invloeden uit zijn Indiase roots en creëerde het nieuw genre ‘Bollywood Blues’. Na 2 traditionele Chicago blues albums heeft hij al 3 Bollywood Blues albums uit, echter zonder de connectie met blues te verliezen. Zijn laatste album ‘Dilruba’ werd zelf uitgebracht door Sony Music India. Andere topharpers zoals Charlie Musselwhite, Hook Herrera en Jason Ricci zijn grote fan van deze flamboyante performer. Aki Kumar is één van de hardst werkende showmannen in bluesbusiness en we zijn verheugd dat hij eindelijk Europa nog eens in zijn drukke tourschema opneemt. Buiten een cluboptreden in 2015, is het de eerste keer dat hij op Belgische festivalbodem te bewonderen zal zijn en dan nog in ons eigen Wespelaar!

Ivy Ford (USA)

De ten noorden van Chicago opgegroeide Ivy Ford was als kind al bedreven in muziek maken. Ze leerde piano, saxofoon, drums, bas en gitaar spelen. In 2012, als toen 19-jarige, speelde ze voor het eerst in een lokale bluesband. 2 jaar later was ze meerderjarig en begon zij bas te spelen bij haar mentor en gitaarlegende J.B. Ritchie. Dit bezorgde haar exposure in de bluesclubs van Chicago en leverde in 2015 een openingsspot op bij een optreden van Buddy Guy in zijn eigen club Legends. Sindsdien is zij uitgegroeid tot één van topacts uit het Chicago blues circuit. Met haar energieke performance schopte ze het tot de finale op de International Blues Challenge 2019 te Memphis. Of ze nu op het grootste bluesfestival van Chicago speelt of in een bar in de suburbs van Chicago, deze dame laat altijd een verpletterende indruk achter. Haar bijnaam is niet voor niets ‘Chicago’s Blues Kitten’. We zijn zeker dat u aan haar rode lippen zal hangen na haar Belgische debuut op ons festival.

Artur Menezes (BRA/USA)

Eén van de rijzende sterren aan het blues-rockfirmament is Artur Menezes. Deze Braziliaan werd geboren in 1985 te Fortaleza. In 2001 begon hij zijn muzikale carrière en sinds 2016 heeft hij Los Angeles, California als uitvalsbasis. Het grote publiek leerde hem kennen toen hij in 2018 de Gibson/Albert King award for best gitarist won en 3de plaats op de International Blues Challenge scoorde. In 2019 mocht hij optreden op het Eric Clapton’s Crossroads Guitar Festival, een evenement waar enkel de beste gitaartoppers worden uitgenodigd. Artur heeft al 5 albums waarvan zijn laatste, ‘Fading Away’ eind 2020 verscheen. Dit meesterwerk werd geproduceerd door Josh Smith en bevat Joe Bonamassa als special guest. Hij toerde al een keer in Europa in pre-covid tijd, maar in Wespelaar kan het Belgische publiek voor het eerst kennis maken met deze gitaarmaestro. Verwacht u aan knappe songs die bestaan uit splijtende solo’s en vlijmscherpe riffs!

Bobby Rush (USA)

De term ‘living legend’ wordt in bluesmiddens vaak in de mond genomen, maar de 88-jarige Bobby Rush heeft deze term zeker ruim verdiend. Hij maakt al ruim 70 jaar muziek en heeft 27 studio albums op zijn teller staan. Bobby zou met zijn status kunnen uitbollen, maar hij beleeft de laatste jaren zijn meest creatieve en succesvolste periode. In 2017 won hij een Grammy award voor Best Traditional Blues Album voor ‘Porcupine Meat’ en in 2020 deed hij deze stunt nog eens over met ‘Rawer Than Raw’. Op zijn schouw blinken naast de 2 Grammy’s ook nog 13 Blues Music Awards. Bobby Rush werd geboren 1933 geboren in Louisiana. Als tiener beheerste hij al gitaar- en mondharmonicaskills en werd hij een professionele muzikant. Net als vele muzikanten hoorde hij de wilde verhalen over het boeiende bluesscene in Chicago en verhuisde hij in 1951 naar de Windy City. Daar trad hij vooral op in de West Side en zuidelijke wijken van Chicago. In 1979 keerde hij terug naar Jackson, Mississippi waar hij met een minimum van 200 optredens per jaar uitgroeide tot de ‘King of the Chitlin’Circuit’. Zijn mix van blues, soul en funk spreekt alle generaties aan en Bobby is een rasentertainer die garant staat voor een tot in de puntjes verzorgde show.

Vanessa Collier (USA)

Vanessa Collier werd in onze contreien voor het eerst opgemerkt toen ze in 2017 deel uitmaakte van de Ruf’s Blues Caravan. Als zangeres en saxofoniste stal ze toen de show, maar dit kreeg echter geen verder Europees vervolg. Ze bleef echter aan de weg timmeren in haar thuisland en groeide daar tot één van de meest succesvolle vrouwelijke performers. Op haar 4 warm onthaalde albums is blues de basis, maar is ze niet bang om uitstappen naar soul, funk en jazz te maken. Vanessa laat zich omringen door topmuzikanten en met haar positieve energie verwarmt ze de harten van de toehoorders. Ze won in 2019 en 2020 de Blues Music Award voor ‘Horn Player of the Year’ en in mei van dit jaar won ze een Blues Music Award voor ‘Contemporary Blues Female Artist of the Year’. Kortom, we konden geen betere artiest vinden om deze zaterdagavond mee af te sluiten.

Ghalia Volt & Band (B/USA)

Voor Ghalia Volt moeten wij als Belg een diep respect hebben. Deze jonge dame begon als busker in de Brusselse straten en besloot in 2015 haar droom na te streven. Ze verliet ons land en verhuisde naar Amerika om daar bluesmuzikant te worden. In New Orleans, waar er veel competitie is, moest ze knokken om optredens in de clubs vast te krijgen. Het was in deze stad dat zij Johnny Mastro ontmoette en zijn band The Mama’s Boys’ werd de begeleidingsband op haar in 2017 verschenen album ‘Let The Demons Out’. In 2019 kwam ‘Mississippi Blend’ uit, dat werd opgenomen met topmuzikanten (Cedric Burnside, Watermelon Slim, Cody Dickinson en Lightnin’ Malcolm) uit Mississippi. In maart 2020 sloeg covid toe en werden de capaciteit en budget van clubs beperkt. Om toch te kunnen blijven spelen trad ze solo op en werd deze ervaring vastgelegd op haar in januari 2021 verschenen ‘One Woman Band’. Door haar talent en doorzettingsvermogen heeft Ghalia zich opgewerkt als vaste waarde in bluessteden zoals New Orleans, Memphis en Clarksdale. In Wespelaar kijkt ze er naar uit om haar familie, vrienden en Belgische fans terug te zien. Het gaat een mooi weerzien zijn, daar zijn wij zeker van!

Ben Levin (USA)

Vele bluesbands hebben een pianist in een bezetting, maar een pianist als frontman zien wij tegenwoordig minder. Nochtans heeft de blues legendarische pianisten zoals Professor Longhair, Pinetop Perkins, Otis Spann en Ray Charles gekend. De 22-jarige Ben Levin heeft alles om in deze grote voetsporen te treden. Of het nu jazzy blues, Chicago blues, boogie woogie of funky New Orleans moet zijn, Ben beheerst al deze stijlen. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al 4 albums uitgebracht. Muddy Waters’ oud-gitarist Bob Margolin was zo onder de indruk dat hij zijn diensten aanbod tijdens het opnemen van zijn tweede album ‘Before Me’. In oktober 2021 verscheen Ben’s 4de album ‘Still Here’. Het is zijn meest persoonlijke album omdat hij daarop zijn vader Aron, die een levensbedreigend gevecht tegen covid uitvocht, eert. Ben zal ons met zijn triobezetting eraan herinneren hoe aanstekelijk pianoblues kan zijn.

Terrie Odabi feat. Tia Carroll (USA)

Trouwe bezoekers weten dat wij houden van een big mama. Dit jaar vonden wij er twee in éénzelfde band. Terrie Odabi en Tia Carroll slagen de handen in elkaar en zullen ons een ware soul-bluesrevue bezorgen. De 59-jarige Terrie Odabi komt uit Oakland, California en behoort tot de top van de hedendaagse soul-blueszangeressen. Zo was zij de laatste 4 jaar steeds genomineerd als ‘Best Soul Blues Female Artist’ bij de Blues Music Awards. Ook de 64-jarige Tia Carroll draait al vele decennia mee in het Bay Area bluesscene van California. Door de nominatie van haar album ‘You Gotta Have It’ als beste Soul Blues Album krijgt ze eindelijk internationale herkenning. Beide dames zijn gezegend met een indrukwekkend stembereik en zingen de ziel uit hun lijf. Daarboven zijn ze beiden performers pur sang en winden ze elke man rond hun vinger.

Selwyn Birchwood (USA)

Eén van de hedendaagse toppers is ongetwijfeld Selwyn Birchwood. De nu 37-jarige zanger-gitarist begon als 13-jarige gitaar te spelen na het horen van Jimi Hendrix. Door zijn muziek te bestuderen, realiseerde hij dat blues een geweldige invloed op de muziek van Hendrix heeft gehad. Een tweede belangrijke gebeurtenis was toen hij op 19-jarige leeftijd blueslegende Sonny Rhodes leerde kennen. Deze werd zijn mentor en leerde hem de kneepjes van de lapsteel gitaar. In 2013 won Selwyn de International Blues Challenge te Memphis en daarna ging het hard voor de jonge man. Platenbaas Bruce Iglauer zat die avond in de jury en gaf hem prompt een platencontract bij zijn kwaliteitslabel Alligator Records. Ondertussen heeft de in Tampa, Florida wonende artiest al 3 albums uit bij dit label en wonnen deze allerlei awards. Het bracht hem ook succes als tourende artiest over heel de wereld. En nu mag hij eindelijk ook Wespelaar afvinken als veroverd bluesdorp.

Keb’ Mo’ (USA)

De 34ste editie van ons festival sluiten wij af met een grote meneer, niemand minder dan Keb’ Mo’! Kevin Moore werd één van de bestverkopende artiesten toen hij midden jaren ’90 onder de naam Keb’ Mo’ zijn eerste albums uitbracht. Deze albums zitten geworteld in de Delta blues, maar hij heeft er een eigentijdse touch aan weten te geven. Keb’ is buiten een gelauwerd muzikant met 5 grammy’s en 14 Blues Music Awards, ook een acteur, activist en mentor voor jonge muzikanten. De laatste 11 jaar woont Keb’ Mo’ in Nashville en heeft hij een vleugje americana aan zijn sound toegevoegd. Zijn toegankelijke muziek wordt gekenmerkt door zijn herkenbare warme stem en smaakvol gitaarspel. De 70-jarige topper komt met zijn band naar ons festival om zijn nieuwe album ‘Good To Be’ te promoten. Keb’ Mo’ wilde op dit album de mensen zich goed doen voelen en laat dit nu het recept zijn dat we nodig hebben na 2 jaar corona ellende.


Ook op Blues Magazine ...