Foto Recensie: Mark Malibu & The Wasagas - Crash Monster Beach!

Mark Malibu & The Wasagas – Crash Monster Beach!
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Sharawaji Records
Releasedatum: 27 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

Gedurende de “wilde” jaren van de new wave eind jaren ’70 dook er in de USA een muzieksoort op, die “surfpunk” genoemd werd. Het ouderwetse 50’s/60’s surfgeluid werd daarbij opgepimpt met smerige garagerock klanken en een punkachtige energie.

Eén van de bands uit de surfpunk golf was Mark Malibu & The Wasagas. In 1982 viel de band echter al uiteen om 32 jaar later weer op te duiken met het album ‘Original Surf Punk Recordings’ en nu is het tijd voor het derde album.

De band bestaat momenteel uit Mark Malibu (gitaar, orgel), Stiv D. (drums), Wavy Davy (gitaar) en Son Of Swankenstein (bongos en bananas(!).

Het album opent met het intro Wasagas Crash Monster Beach met het motto “live fast die surfing” waarin de band wordt voorgesteld als een “gang of outlaw guitarslingers” die gespecialiseerd is in de Oosterse vechtsport “surfkwando”.
Daarna gaat het album past echt los met de pompende surfrock instrumental Crazy Mouse. Een onstuimig rockend nummer met, natuurlijk, hard twangende gitaren. Offshore is daarna een zonnig stompend nummer met een sprankelend harde surfgitaar met een weelderig uitwaaiend geluid.
Het hakkende Fuzzy Love doet zijn titel alle eer aan via een venijnig brandende fuzzgitaar en vrolijk Farfisa orgeltje. Great White Wedding is een onwaarschijnlijke cover van Billy Idol’s “White Wedding”, die in deze twangende uitvoering als een zangloze Chris Isaak cover klinkt. Na het stuwende Dawn Patrol is het de beurt aan Wasaga Surfing Time, dat in feite een cover is van “Monster Surfing Time” van The Deadly Ones. In deze cover wordt het surfgeluid gemengd met een licht 60’s r & b/beat geluid. The Cruel Sea werd geschreven door Mike Maxfield, gitarist van de Britse Dakotas. Dit nummer werd zowel in de uitvoering van The Dakotas als die van The Ventures een hit. In de handen van Mark Malibu en zijn surfers is dit een onstuimig rockend nummer met hard priemend gitaarwerk.
Astro Bot kan het beste als space surf omschreven worden met warm maar hard kletterend gitaarspel. Hey Chiwawa verscheen al eerder op het “Original Surf Punk recordings” album in 2014 en klinkt als een onstuimig en fel surfpunk nummer met de band die af en toe spontaan in blaffen uitbarst. Opgezweept door dreunende drums stort de band zich vervolgens op de vlammende surfpunker Punch Out At The Beach. Pushin’ Too Hard is dus geen cover van de garagepunk klassieker maar wel een nummer waarin de surf met een flinke klodder garagrock is aangedikt.
Surf en rhythm & blues vormen de hoofdmoot voor de opzwepende en pompende aflsuiter Raiders Of The Surf Stomp.

Mark Malibu & The Wasagas bewijzen met dit derde album dat zij nog altijd garant staan voor opzwepende en harde surfpunk.

Mark Malibu and the Wasagas - Great White Wedding


Tracklist:
01. Wasagas Crash Monster Beach
02. Crazy Mouse
03. Offshore
04. Fuzzy Love
05. Great White Wedding
06. Dawn Patrol
07. Wasaga Surfing Tme
08. The Cruel Sea
09. Astro Bot
10. Hey Chiwawa
11. Punch Out At The Beach
12. Pushin’ Too Hard
13. Raiders Of The Surfstomp

Website: Mark Malibu & The Wasagas


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.