Symphony in Blues

In gesprek met … ANA POPOVIC

6 maart 2010 – Tekst: Andre Wittebroek / Johan Kox

Afgelopen zaterdag – 6 maart – speelde Ana Popovic met haar band in het (nieuwe) Metropool In Hengelo (O). Aangezien ik veel over haar gehoord en gelezen heb de laatste jaren en haar nooit live gezien had, werd het tijd daar maar eens verandering in te brengen. Dus Adri van Metropool gebeld en gevraagd of er ook nog de mogelijkheid bestond voor een interview met haar. ‘Kom op tijd en dan bekijken we dat!’

Zo gezegd zo gedaan, in de auto met muziekvriend Johan, op naar het Metropool. www.metropool.nl . In een heel ver verleden volgde ondergetekende de lerarenopleiding in Hengelo dus het nieuwe Metropool was snel gevonden, zeker door de geweldig mooie aanblik van de gekleurde verlichting over het totale front. Daardoor niet te missen! Wat een prachtig modern, ruim opgezet gebouw en een prima muziekkalender hebben ze ook. Ik kan een ieder aanraden er eens heen te gaan bij een optreden. Geweldig vriendelijk behulpzaam personeel ook nog. Iets meer reclame maken voor shows mag wel, in de Achterhoek horen of zien we weinig van jullie, jammer. Complimenten!!!

Ons aan de kassa gemeld en de zeer vriendelijke Sylvia nam ons mee naar boven om Ana’s manager Mark van Meurs (ook zeer vriendelijk) van www.artistexclusive.com te vragen of een interview mogelijk was. Hij leek zeer aangenaam verrast dat er zo onverwacht 2 mensen voor zijn neus stonden voor een interview met Ana voor BluesMagazine zonder een afspraak gemaakt te hebben. Hij vond het meteen goed en even later zaten Ana, Johan en ikzelf bij elkaar voor een interview.

Mijn eerste indruk van haar was zeer positief. Bij alles wat ik over haar gelezen heb wordt haar mooie uiterlijk (net als bij Dana Fuchs) tot in den treure benadrukt. Wat mij vooral opviel aan haar was haar vriendelijkheid en haar natuurlijkheid. Zo gewoon.
Nadat we ons op een bank geploft hadden begon ik maar met mijn vragen die ze zeer gedreven en aandachtig beantwoordde.

Waarom en wanneer ben je begonnen met gitaarspelen?

Het was liefde op het eerste gezicht! Mijn vader was een hobby-gitarist en speelde vaak thuis. Er lag altijd wel een gitaar in huis en dan begon ik er op te tokkelen. Mijn eerste instrument was echter keyboard/piano maar dat duurde niet zo lang. Daarna de klassieke Spaanse gitaar gepakt maar dat duurde maar een maand : Ik wilde de elektrische gitaar en naar de rock- en bluesmuziek toe. Met 15 jaar begon ik daarmee en imiteerde vooral Stevie RayVaughan , mijn voorbeeld van toen. Daarna kwam de blues meer in beeld Elmore James, Albert Collins bijv.
Ik ging spelen in de band HUSH en we speelden veel concerten en festivals in Servie. Een heel bekend festival is het New Port Festival, daar spelen alle groten in de blues, rock en jazz. Na dat enkele jaren gedaan te hebben, besloot ik een eigen band te beginnen, de Ana Popovic Band.

Hoe sta je tegenover de huidige bluesscene?

Daar maak ik mij geen zorgen over, de bluesmuziek zal altijd blijven bestaan. Het is een traditie, heeft een lange voorgeschiedenis, dus dat blijft. Net als met andere muziekstijlen krijgt het in de ene periode wat meer aandacht dan in de andere. Heeft ook de maken met trends e.d.
Wat ik voor mezelf belangrijk vind is het vinden van een eigen stijl. Het niet klakkeloos kopieren van andermans muziek en manier van spelen. Mijn roots liggen vooral in de blues, de blues-funk , de meer experimentele blues en ook jazz. Uit al deze stijlen probeer ik dan de Ana Popovic stijl te creeeren. Mijn voorbeelden zijn o.a. Robben Ford, John Scofield, Buddy Guy, Robert Cray en veel muziek van het Blue Note label. Met Robert Cray speel ik regelmatig in Amerika, vorige maand nog.

Nu je het zelf aangeeft, je zit veel in Amerika de laatste tijd. Speciale reden daarvoor?

Mijn management is geweldig! Na uit Servie vertrokken te zijn kwam ik in Nederland terecht . In Utrecht en Rotterdam ging ik 4 jaar naar het conservatorium, studeerde er jazz en popmuziek. De laatste 6 jaar toer ik met mijn eigen band door Europa en dat is gaat goed. Sinds 2 jaar sta ik onder contract bij de Amerikaanse platenmaatschappij Eclecto Groove Records en doordat Fendergitaren mij steunt kom ik meer en meer in Amerika en mijn supermanagement regelt dat allemaal. Ik doe ook clinics voor Fender. Er zijn nu ook contacten om wat voor Yamaha te gaan doen, de akoestische gitaren. Mijn laatste CD Blind For Your Love is in Amerika opgenomen en van mijn platenmaatschappij kreeg ik alle tijd en mogelijkheden om de CD daar op te nemen. Ik had een pauze van enkele maanden ingelast om……moeder te worden. Tijd genoeg om nummers te schrijven voor die CD en het resultaat is dat 11 van de 12 nummers door mij zelf geschreven zijn. Ben ik best trots op! Mijn tweede woonplaats, na Amsterdam is nu Los Angeles geworden. Verder zijn zijn we met Japan bezig, maar dat duurt erg lang. We voeren daar al een half jaar correspondentie over.

Op mijn vraag hoe je in godsnaam 3 optredens in Indonesie kunt regelen krijgt Ana een tinteling in haar bruine kijkers. Wij combineren 10 dagen Indonesie met 3 optredens, het wordt vooral een zalige vakantie, Bali is zo mooi!!!

Wordt het geen tijd voor een live-DVD, je hebt nl. een uitstekende livereputatie opgebouwd?

We hebben er al een opgenomen!! Op het Trasimento Bluesfestival, een prachtige locatie in Italie, veel ruines, historische sfeer en voor maar liefst 5000 mensen. Hij komt in juli wereldwijd uit!!

Symphony in Blues

Misschien dat een van de lezers Ana persoonlijk kent, nou dan weet diegene dat het interview nog veel langer was , dan wat hier allemaal staat. Ik dacht dat ik veel en snel praatte (is absoluut waar!), maar Ana kan er ook wat van!!! Ze heeft wel veel weg van Dana Fuchs ook wat dat betreft.
Al met al een erg leuk en plezierig interview (en zelfs in het Nederlands!!) en spraakwaterval Ana heeft indruk op mij gemaakt : ze is gewoon een erg aardig, vriendelijk en spontaan mens die erg goede muziek maakt!
Metropool, Ana en Mark bedankt voor dit interview en het concertverslag volgt spoedig. Het zou te lang worden voor een artikel en mijn amateurtypevingers vragen om rust met een wijntje en “Blind For Your Love” in de CD speler!

Website Ana Popovic : www.anapopovic.com


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.