Culemborg Blues heeft ook dit jaar weer een groot aantal buitenlandse acts vastgelegd: Doghouse Sam & his Magnatones (BE), Rusty Roots (BE) Jimi Barbiani Band (IT), Absolution (UK), Kamchatka (SWE), Aaron Keylock (UK), Danny Bryant (UK) en Johnny Mastro & Mama’s Boys (USA). De 22e Culemborg Blues vindt plaats op 22 augustus 2015 in de binnenstad van Culemborg. De toegang is gratis.

Uit het Verenigd Koninkrijk komt de 17 jarige Aaron Keylock. Op 8-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste gitaar, op zijn 11e speelde hij in zijn eerste band. Een jaar later stond hij als headliner in de Charlotte Street Blues Club. Nu is hij 17 en een “must-have” in het Engelse club circuit. Hij trekt door heel Europa en staat in de playlist van menig Amerikaanse radiostation. Onlangs tekende Aaron een platencontract bij Provogue records, waar ook onder andere Joe Bonamassa, Beth Hart, Robbert Cray en Walter Trout onder contract staan. Dit Nederlandse Blueslabel ziet dus ook de potentie van dit enorme talent die de bluesrock uit de vroege jaren 70 laat herleven.

Absolution

Ook van de Britse eilanden: Absolution. In 2010 werden drie muzikanten met een verschillende achtergrond en ieder met een andere stijl werden bij elkaar gezet om een optreden als support-act te verzorgen. Dat beviel zo goed dat men besloot samen verder te gaan. Het blues-rock trio Absolution was geboren. Inmiddels ligt er een live album en zijn er twee studio albums uit. De laatste, “Dusty Road” is wereldwijd uitgebracht. De band heeft een fris eigen geluid waar elementen van Joe Bonamassa en Free in zitten. Absolution weet de energie en enthousiasme van de band op het publiek over te brengen, of ze nu eigen werk spelen of een van de blues klassiekers. Tijdens de 2013 WRC Awards gingen de titels “Best Guitar Solo” en “Ones To Watch” mee naar huis.

Uit Italië de Jimi Barbiani Band, het nieuwe project van Jimi, een van de beste blues-rock slide gitaristen van Europa. Bijna was dat niet zover gekomen, want tot zijn 20e was hij hard op weg profvoetballer te worden bij Udinese. Een ernstige blessure maakte daar een eind die carrière, maar was het begin van een andere. Hij pakte de gitaar van zijn vader en hij bleek talent te hebben. De band is een mix van invloeden van Hendrix, Joe Bonamassa, Jeff Beck, Free en Gov’t Mule. Het explosieve geluid van dit power-trio komt het best tot zijn recht, live, op het podium. Ze creëren een unieke sound waarbij er voor ieder bandlid de ruimte is om er een persoonlijk stempel op te drukken. De speelstijl doet soms denken aan Muddy Waters, soms aan Duane Allman. Goede techniek wordt gecombineerd met de een flinke dosis energie wat vanzelf leidt tot een soort trance bij zowel band als publiek.

Johnny Mastro

De meeste kilometers om in Culemborg te komen worden gemaakt door Johnny Mastro & his Mama’s Boys. De roots van Johnny Mastro liggen in Los Angeles. Inmiddels is New Orleans zijn uitvalsbasis. Vandaaruit wordt een krachtige, eind jaren ’40, begin jaren ’50 Chicago Blues gespeeld. Johnny noemt het “Sledge Hammer Blues”; rauw hard en smerig, maar altijd authentiek en met hart en ziel gebracht. Basgitaar en drums staan als een rots in de branding en die bieden Smokehouse op (slide)gitaar en Johnny op de bluesharp de gelegenheid om de ene solo na de andere het publiek in de zwiepen. Met meer dan 4000 optredens op de teller, een typische live-act met een unieke sound en met geen enkele andere band te vergelijken. Dit moet je minstens een keer gezien hebben.


Ook op Blues Magazine ...