Foto Bluesmagazine in gesprek met gitarist Jelle Wunderink (No King)
.
Tekst en foto’s: André Wittebroek

Jelle Wunderink is een Nederlandse gitarist uit Lochem en verdient terecht de aandacht van Bluesmagazine. De eerste keer dat schrijver dezes hem vorig jaar zag spelen met zijn voor mij nog onbekende band No King was 26 juni vorig jaar bij Tico Tico in Barlo Aalten was een totale verrassing en ook de band. Jelle viel meteen op door zijn fantastische, ontspannen en zeer innovatieve spel. De tweede keer was bij het Concert For Dreams in Dinxperlo enkele maanden later op 5 november (zie recensie festival Bluesmagazine). Hij trad daar op met de All Star Blues Band en weer maakte hij grote indruk.

Zaterdag 1 april speelden No King en Harlem Lake op het voorjaarsbluesfestival in zaal Wieleman in Westervoort en dat was een mooie gelegenheid voor hun optreden een interview met Jelle te doen. Na contact met Jeroen Bering van het festival was alles prima geregeld. Bluesmagazine wil graag wat meer weten van dit aanstormend talent! Na de soundscheck begeven we ons backstage en kunnen beginnen.

-Waar kom je vandaan en hoe ben je tot de muziek gekomen?

Ik ben in Lochem geboren en bij ons thuis was er altijd veel muziek. Mijn ouders zijn gescheiden en wanneer ik bij mijn vader was, was er altijd veel muziek. Hij had veel bluesalbums van o.a. Buddy Guy, Eric Clapton, Gary Moore en die draaide ik dan en hoe vaker ik dat deed, hoe meer ik het ging waarderen. Mijn broer had een gitaar maar deed er niet veel mee en toen ben ik erop beginnen te spelen. Mijn vader zag dat ik het snel oppakte en ik ging op gitaarles. Daar kreeg ik les in notenschrift maar dat vond ik niet leuk, wilde meer spelen. In Gorssel zag ik de gitarist van Mike and the Mellotones, Mike Donders en van hem heb ik twee jaar les gehad en veel geleerd over toonvorming, toonzetting, het plaatsen van de vingers e.d. Op het MBO deed ik de opleiding ‘artiest’ en kwamen onderwerpen als bandcoaching, hoe te promoten aan bod, niets met blues daar. Verder heb ik gitaarspelen mezelf aangeleerd door veel te oefenen en via You Tube video’s van gitaristen na te spelen en dan dingen eigen proberen te maken.

– Jullie eigen band is No King. Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

Dat is best een bijzonder verhaal. Het ging niet via persoonlijk contact, maar via zanger Phil Bee. Hij zag een video van mij op You Tube van een jam waaraan ik meedeed in het Bluescafé en was onder de indruk van mijn spel. “Ik zag meteen dat Jelle ‘het’ heeft, veel gitaristen zijn goed, maar Jelle heeft dat extra wat je bijzonder maakt”, aldus Phil. Hij nodigde mij daarna uit voor de maandelijkse jam die hij in Sittard deed en mijn vader en ik daar naar toe, zo’n 250 kilometer van Lochem naar Sittard. Daar leerden we elkaar kennen en heeft hij me geholpen. Ik wilde een band formeren en had moeite om mensen te vinden en vroeg Phil of hij mij kon helpen en dat ik muzikanten zocht in de stijl van zijn band King Mo. Phil zag op een muzikantenwebsite dat drummer Lars Middelhuis en zijn broer bassist Stijn Middelhuis een band zochten en die jongens waren erg goed, komen uit Eibergen, ook nog lekker dichtbij Lochem! Lars zag de video van organist Sjoerd Schelvis, een topper op zijn instrument en de band was compleet. Een goede zanger was niet te vinden en toen is Sjoerd de zang gaan doen.
We hadden meteen een goede klik en zo is No King ontstaan.

Phil’s reactie op de band: “ Top Nederlandse jonge muzikanten die een vette groove neerzetten en boeien met super muzikaliteit en vette blues. Blues in Nederland heeft een toekomst : No King!”. Ruben Hoeke over Jelle: “Jong supertalent, eigen sound, eigen feel.”

Foto Bluesmagazine in gesprek met gitarist Jelle Wunderink (No King)

– Over Phil Bee gesproken, jij speelt ook wel eens met zijn band als vervanger en verder nog in Black Opal Blues en AJ Plug. Misschien ook nog sessiewerk en je bent nog zo jong en dan al contacten bij deze bands. Druk baasje, fulltime muzikant dus?

Klopt, met Phil Bee speel ik soms en in Black Opal Blues ook. De laatste spelen meer funky blues en hebben een grotere bezetting dan No King met saxofoon (Hanneke Kolkman) en zang (Conchita Venderbosch). Hanneke zocht een gitarist en mijn vader zag dat en zo ben ik als vaste gitarist bij Black Opal Blues gekomen. Als ik moet invallen bij een band sturen ze vijftien, zestien nummers op en dan moet ik die in gemiddeld tien dagen kunnen spelen. Dan veel oefenen. Ook is er soms sessiewerk zoals bij Phil Bee, Ruben Hoeke en AJ Plug. Professioneel muzikant zit er nog niet in, iedereen bij No King heeft een goede vaste baan en om die op te zeggen is nog een te groot risico. Je ziet wat Corona met de muziekwereld heeft gedaan. In de toekomst hoop ik wel dat het gaat lukken want muziek is mijn passie.

– Met No King spelen jullie vooral covers. Al eigen nummers in de maak?

We hebben nu zo’n zes/zeven eigen songs, waarvan we er vanavond een paar spelen en werken aan meer en willen dan een album maken. Dat is een doel van ons en net als de andere band, die hier vanavond speelt Harlem Lake, er vol voor gaan en proberen fulltime muzikant te worden.

– Heb je nog een bepaalde gitarist als voorbeeld?

Eric Gales, hij is fantastisch. Hij speelt op een Magnetogitaar en die heb ik nu ook. Een handelaar in Spanje had er een te koop en die kon ik kopen. Dat merk is een mooie combinatie van vintage en modern en speelt zo lekker. Het heeft een lichte bolling in de neck en lijkt qua geluid op een vintage stratocaster.

Helaas moeten we dan dit zeer aangename gesprek beëindigen want de band moet zich omkleden voor het optreden.

-Jelle, namens Bluesmagazine bedankt en succes op het podium en in de toekomst.

Bluesmagazine bedankt voor de interesse en ik vond het ook erg leuk!

Links:
www.nokingband.com
boekingen/contact: info@nokingband

Optredens No King:
ZO 28 MEI 2023 Blues ‘m Nuenen 14:00 PARK 35, NUENEN
MA 29 MEI 2023 Blues Maastricht ROCK PASSIONS 13:00 MUZIEKGIETERIJ, MAASTRICHT
ZA 2 SEP 2023 Under The Milkyway BADWEG 6, HUISSEN
ZO 3 SEP 2023 Berkelblues Festival 13:30 OPENLUCHTTHEATER, EIBERGEN

Foto Bluesmagazine in gesprek met gitarist Jelle Wunderink (No King)


Ook op Blues Magazine ...