Foto Weinig blues in de Top 2000

Eerste kerstdag start het jaarlijkse muziekfeest, de Top 2000 op de radio op TV. De lijst is ontstaan tijdens de eeuwwisseling en is uitgegroeid tot een instituut. Met miljoenen uitgebracht stemmen kun je stellen dat hier de muzieksmaak van Nederland wordt gepresenteerd. Het is dan toch droevig te moeten vaststellen dat de blues, de muziek die ons aan het hart gaat slecht vertegenwoordigd is.

Tekst: Jos Verhagen

Zo staan er in de lijst van 2021 een schamele 50 nummers van 24 artiesten. De koploper is Jimi Hendrix met 6 noteringen, gevolgd door Eric Clapton met 5 noteringen en Aretha Franklin met 4, ZZ top en Cuby and the blizzards met ieder drie. Opvallend in de lijst zijn wel The Teskey Brothers met 2 nummers maar de hedendaagse blues helden zijn in het geheel niet vertegenwoordigd. Alleen Joe Bonamassa zien we terug maar dan in duet met Beth Hart, die ook met twee andere nummers in de lijst staat. Niets van Joe Bonammassa, geen Walter Trout of Kenny Wayne Shepherd, maar ook niets van onze oude helden zoals Rory Gallagher, Peter Green, John Mayall, Savoy brown, Howling wolf.

Ik denk dat het tijd wordt dat wij als blues liefhebbers ons verenigen en ervoor gaan zorgen wat meer hedendaagse blues in de lijst te krijgen. Als we volgend jaar beginnen met vijf blues nummers op de stemlijst te zetten moet het toch kunnen lukken om meer blues Top 2000 in te krijgen.

Ik doe een voorstel van wat nummers die mijn inziens wel een plekje verdienen.
Walter Trout – We are all in this together, Me my guitar and the blues
Joe Bonamassa – Redemption, Notches
Kenny Wayne Shepherd – Blue on black, the Heat of the sun
John Mayall – All your love
Rory Gallagher – A million miles away
Red devils – Automatic
Joanne Shaw Taylor – Jealousy, Who do you love?
Samantha Fish – Bulletproof, Bitch on the run
Julian Sas – Blues for the lost and found
Bas Paardekoper and the blew crew – Broken heart for sale (een van de mooiste blues ballads die ik ken)

Toch staan er wel blues juweeltjes in de lijst zoals Tennessee Whiskey van Chris Stapleton op nummer 2710

Chris Stapleton - Tennessee Whiskey (Austin City Limits Performance)


Ook op Blues Magazine ...