Will Scott – “Gnawbone”
Label: Wheather Tone Records
Formaat: CD
Datum release: 2009

Will Scott - Gnawbone

Will Scott groeide op in Indianapolis, en was altijd al omringd door de klanken uit de Blues, Jazz en traditionele Country muziek, daar zijn familie daar aardig wat lijntjes mee had, Zijn eerste project wat opgenomen werd “Too Damm Cold” samen met de Forecasters, we dateren dan 1998 zorgde voor goede kritieken destijds. In 2002 volgde de introductie in de NewYork Scene.

In de zomer van 2009 ziet dit album Gnawbone dan het levenslicht, wat ingeblazen wordt door producer Preacher Boy, die al meerdere dingen geproduceerd had voor Blind Pig records, maar ook voor Eagle Eyed Cherry, dus zowaar geen kleine jongen denk ik.

Verder trad deze man ook op met blueslegend Sam Myers en inmiddels leeft Will op het moment in Brooklyn en treed met een grote regemaat op these days, en zorgt voor laaiende revieuws als hij optredens geeft.

De man schrijft erg goede eigen songs, en zijn stem klinkt erg krachtig, met een heleboel Soul en Blues er in. denk in dit verband een beetje aan de latere Johnny Cash, maar ook Tom Waits terwijl er ook rock invloeden ala Tom Petty in zitten, wat er voor zorgt dat dit album veel variatie herbergt. Speciale bijdragen van ondermeer Jolie Holland en verder Joe magistro- Drums, Jim Whitney- Bass en preacher Boy-Piano-gitaar en meer.

Natuurlijk voert onze Will met zijn hefitge gitaar-picks en bluesey strot ons door de Swamps en de Hel van de aarde, wat zorgt voor een zeer indrukwekkende schijf mijns inziens. Het is niet persee een Blues album maar wel erg de moeite waard. De tracks dan: Af en toe Tom Petty dingen maar ook Daniel lanois, die natuurlijk ook veel Bluesey elementen in zijn muziek mengt.

Opener “Jacks’s Defeat Creek” doet denken aan Nick Cave, Johnny cash, maar ook qua stijl aan Patty Smith en Tom petty, Het titelnummer “Gnawbone” is een gruizige Delta song, waarin je de stem van onze vriend een op zijn best kan horen, “Make her Love me” een popsong met een behoorlijke Jazzy Blues feel, dan een prachtnummer in de vorm van een “ballad ala Jim Crocey,” een soortement van Country Blues “Country Soil”, Louisiana Lullaby, een beauty met lijntjes die doen denken aan wederom Johnny Cash maar ook The Band, mooie vocals en een sobere begeleiding, Blues wederom in “Mother may I?”, met een Randy Newman touch, Dan” Donker en onheilspellend” “Long Time Since”, heerlijk gewoon, en let op de accentjes van de toetsen en basgitaar, en die stem oei zo mooi.

Zo wisselen allerlei stijlen elkaar af op een zeer variabele verassende schijf, die als sluitstuk nog een mooi ballad laat floreren “Amen Corner”. Het verrast mij totaal niet dat deze man inmiddels behoorlijk bekend is, en ik ben blij dat ik dan ook tot die groep behoor inmiddels en mij mag verrrijken met een zeer opmerkelijke schijf van een zeer opmerkelijke artiest, die weet wat goede songs schrijven in houd, en ze prachtig vorm geeft, Klasse Gewoon!
(Frank van Engelen)

Tracks:
01. Jack’s Defeat Creek
02. Gnawbone
03. Make Her love Me
04. Lazy Summertime
05. Country Soil
06. Louisiana Lullaby
07. Paper Match
08. Mother may I
09. Stain Lifter
10. Long Time Since
11. Sarah
12. Amen Corner

Website Will Scott : www.willscottmusic.com


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.