Terwijl The Hoax de draad weer hebben opgepikt, onlangs een gloednieuw album hebben uitgebracht, en energieker dan ooit tevoren door Europa denderen, probeert bassist Robin Davey zijn Well Hung Heart onder de aandacht te brengen.
Samen met zijn vrouw/partner in crime Greta Valenti brengt hij 23 september (officiële releasedatum, het album is in maart al besproken op BluesMagazine.nl, zie recensie) ‘Young Enough To Know It All’, het debuutalbum van dit muzikale echtpaar uit. Aankomend weekend is de band tweemaal in Nederland te bewonderen om in december weer terug te keren. Met Davey praten we over het belang van dit debuut, zijn nevenprojecten en, welhaast onvermijdelijk, over The Hoax…

The Hoax @ BluesRock Festival Tegelen 2013

Tekst: Jeroen Bakker

Terwijl de zoveelste depressie ’s avonds vanuit Engeland de Nederlandse kust nadert, spreken wij met een zeer opgewekte Robin Davey vanuit het zonnige Californië. Hij woont er al geruime tijd met Valenti. Op het moment dat we hem bellen is hij nog druk bezig met het artwork van het nieuwe Hoax-album dat zeer binnenkort zal uitkomen.
“Het is zonder twijfel het beste album tot nu toe maar de fans hoeven niet iets te verwachten dat heel rigoreus verschilt van wat ze van ons gewend zijn. Het is weer een uitgesproken Hoax-album geworden. De band klinkt frisser dan ooit, het is krachtig en het geluid is machtig, solide, swingend en dynamisch. ‘Hipslicker’, de nieuwe single heb je misschien al via de site kunnen zien en beluisteren. We denken dat we zowel de oude fans een groot plezier hebben gedaan maar we verwachten hiermee ook een groot nieuw publiek te kunnen bereiken. Het is tenslotte ruim vijftien jaar geleden dat we voor de laatste keer iets uitbrachten”.

Well Hung Heart heeft in de UK al diverse optredens gedaan als support-act van The Hoax. In december zullen beide acts ook hier in Nederland optreden (check de agenda op Blues Magazine). Er zijn nogal wat verschillen in stijl te noemen en ook de performance lijkt in het geheel niet op die van The Hoax. Zo doet Valenti de lead-vocalen en speelt Davey niet alleen bas maar ook gitaar. Toch verwacht hij dat de Hoax-fans zich prima kunnen vinden in Well Hung Heart. “Tijdens het Hoax-fest waarmee we al eerder in Nederland te zien zijn geweest, waren de reacties uiterst positief. Onze fans staan duidelijk open voor onze nevenprojecten”.

HoaxFest

Op het album horen we ook de gitaar van zijn broer Jesse, die ook meewerkte met het produceren, en drummer Phil Wilson, bekend van onder meer Scott McKeon. “Jesse zal er in Paradiso niet bij zijn. Live spelen we als een trio waarbij ik zowel gitaar als bas speel. Greta zingt en Phil drumt”. Het is geen toeval dat de muziek het stel bij elkaar bracht.
“Greta groeide op in New Orleans, maakt al heel lang muziek en timmerde aan de weg als actrice. Ze deed haar eerste optredens al toen ze vier was. Op latere leeftijd tourde ze met The Young Americans, een rondreizend muziek-, theater- en dansgezelschap. Ze speelde daarnaast in veel andere bands. Ik ontmoette haar via internet. Na een Youtube-clip gezien te hebben heb ik contakt gezocht met haar. We waren beiden op zoek naar een nieuwe muzikale impuls en besloten al vrij snel om samen te werken en bij elkaar te blijven. Behalve het prettige weer is ook het muzikale klimaat heel gunstig in Californië. Het lijkt een verzamelplaats voor creatief talent en dat werkt zeer inspirerend”.

Davey lijkt in Californië duidelijk zijn draai gevonden te hebben. Met Valentine heeft hij zijn eigen succesvolle produktiemaatschappij opgericht. Diverse muziekclips, van acts als Drowning Pool, Papa Roach en Buckcherry, zijn er al tot stand gekomen maar er wordt ook gezocht naar andere, zeer eigentijdse manieren om muziek onder de aandacht te brengen. Zo laat het programma ’Made in 48’ in een half uur durende samengevatte vorm zien hoe met een artiest bij hen thuis iets geheel nieuws wordt geschreven en opgenomen. Uiteraard wordt er ook een video in elkaar gezet. De formule die uitsluitend op internet te volgen is blijkt aan te slaan. “Daryl Hall heeft het ook gezien en ons vervolgens zelfs gevraagd om de productie van zijn, in Amerika zeer succesvolle muziekprogramma ‘Live from Daryl’s House’ te verzorgen”. Ook met Well Hung Heart wordt goed gebruik gemaakt van het internet. De vertolking van ‘Supermassive Black Hole’, bekend van Muse, is voor de gelegenheid op zeer geslaagde wijze omgetoverd in ‘Supermassive Blues’. Grote kans dat deze aanstaande zaterdag in Paradiso (Amsterdam) en/of zondag in W2 (Den Bosch) voorbijkomt.

WELL HUNG HEART - DEVIL

De kans dat The Hoax ook daar zullen spelen na het uitbrengen van ‘Big City Blues’ is reëel.
“Het is er zelfs opgenomen. We hebben voordat we de eerste keer uit elkaar gingen in de States gespeeld met o.a. Buddy Guy en we deden optredens in de House of Blues. Er zijn indertijd veel contakten gelegd.We verwachten dat er binnenkort wel een en ander geboekt zal worden”.

Davey is eerlijk wanneer we hem vragen waar zijn prioriteiten liggen aangezien hij zich met zoveel zaken tegelijkertijd bezighoudt. “Kijk, met Greta heb ik iets opgestart waarin we zowel onze liefde voor muziek als voor het filmen kunnen combineren. Door het succes hiervan kan ik me eigenlijk alles veroorloven en op die manier een prachtig leven leiden. Het is niet zozeer een kwestie van kiezen maar meer de wijze waarop je creativiteit kunt uiten”, om vervolgens toe te voegen: “Er gaat eigenlijk niets boven de energie van het spelen en de respons van een live-publiek. Het direkte contakt met de fans verveelt nooit. We gaan er met zowel Well Hung Heart als met The Hoax keihard tegenaan. We zien jullie zaterdag in Paradiso?”.

LIVE-DATA

21 SEPTEMBER AMSTERDAM, PARADISO
22 SEPTEMBER DEN BOSCH, W2

Meer data zie Concert Agenda.

WELL HUNG HEART - YOUNG ENOUGH TO KNOW IT ALL

WELL HUNG HEART
YOUNG ENOUGH TO KNOW IT ALL

Format: CD / Label: GROWvision / Datum Release: 23 September 2013

Tracklist:
01 Bulls#!t 3:50
02. Devil 2:49
03. This Is Not Love 4:39
04. Wedding Song 4:05
05. Savioiritis 3:29
06. You Got Me 3:15
07. Oh Girl 3:34
08. Love Me Baby 3:04
09. If You Want It 3:21
10. Die In A Dream 3:15
11. Get The F Out Of California 1:57

WEBSITE ARTIEST: WWW.WELLHUNGHEART.COM


Ook op Blues Magazine ...