Volume bij concerten en festivals terug naar 103 dB

De volumeknop bij concerten gaat flink omlaag. Staatssecretaris van Rijn sluit daarover vandaag afspraken met poppodia en organisatoren van concerten en dancefeesten.

De afspraak houdt in dat de volumeknop in zalen omlaag gaat naar maximaal 103 decibel. Momenteel komt het voor dat bij feesten en concerten 110 tot 130 decibel uit de speakers knalt. Dat is vergelijkbaar met het geluid van een startend vliegtuig. Een dergelijke geluidssterkte leidt bijna direct tot gehoorschade.

Uit een rapport van het RIVM, dat vandaag verschijnt, blijkt dat jongeren tijdens het uitgaan vaker worden blootgesteld aan hard geluid. Een op de vijf jongeren houdt daar zelfs een permanente pieptoon aan over, wat duidt op een onherstelbare beschadiging van de oren.

Volgens Van Rijn moet bij concerten niet alleen het volume omlaag. Ook zou er betere voorlichting over de schade van harde muziek moeten komen en zouden er standaard oordopjes moeten worden aangeboden. “De brancheverenigingen gaan ook zelf metingen verrichten om het geluidsniveau te controleren. Zo kan ik zien of die zelfregulering werkt.”

Het voorkomen van gehoorbeschadiging wordt breder opgepakt dan alleen in concertzalen en op festivals, vertelt Van Rijn. “Er ligt een Europese richtlijn waarbij apparaten moeten waarschuwen als het volume te hoog staat. Iets wat overigens nog wel beter kan worden nageleefd.”

Van Rijn verwacht veel van de afspraken. ‘Dit akkoord moet leiden tot verbeteringen, zodat bezoekers veilig van muziek kunnen genieten.’ Als de situatie niet verbetert, overweegt hij wettelijke maatregelen te nemen.

Gehoorbeschadiging kan zich pas na jaren openbaren.

Uit recent onderzoek van de Nationale Hoorstichting blijkt dat ruim de helft van de stappers het dragen van oordoppen niet nodig vindt, terwijl negen op de tien concertgangers permanente gehoorschade riskeert.

via Blues Blog http://blog.bluesmagazine.nl/post/76646258794


Ook op Blues Magazine ...