Port Almond is het nieuwe alter ego van Noorse singer-songwriter Rune Simonsen. Simonsen in Nederland bekend als singer-songwriter en frontman van de band Washington (later omgedoopt in Mount Washington) en Lagoonbird. Onder de naam Washington debuteerde Simonsen met het droomdebuut A New Order Rising (Glitterhouse Records) in 2005. Dit zette de band in een klap op de kaart. In dat zelfde jaar schopte ze het tot het hoofdpodium van het prestigieuze Eurosonic festival in Nederland. Nummers als Black Wine, Landslide, Vaults, van hun in 2007 verschenen ‘Astral Sky’, en Andante, van het in 2009 verschenen ‘Rouge / Noir’ doken clandestien op in diverse internationale hitlijsten.

Deze titelloze release werd volledig analoge, tijdens een 3-daagse sessie in februari 2018 opgenomen en werd geproduceerd door Guy Sternberg in de LowSwing Studio in Berlijn. Live ingespeeld met minimale overdubs, is het album volledig zonder computers opgenomen. Port Almond’s unieke manier van liedjesschrijven, buitengewoon fijnbesnaard gitaarspel en fluisterzang werd muzikaal ondersteund door een zeer eigenzinnige, vrij improviserende, 7-koppige band. Alles wat ze opnamen werd direct overgezet op een analoge band, dankzij LowSwing’s unieke verzameling vintage opnameapparatuur uit de jaren 60 en 70.
De liedjes van Port Almond variëren van intieme ballads zoals het folky The River Ankh, met de Britse avant-gardistisch trompettist Tom Arthurs (The Unthanks), tot het dromerige, met vibrafonist Oli Bott (Zmei3), beladen Send Your Love. Of van de ondoorgrondelijke sound-wall pop in Cliff Diver naar het door Nigeriaanse pop beïnvloede Destinations. Het zijn allemaal voorbeelden van Port Almond’s grimmige en uitzonderlijke talent voor sterke melodieën en intelligente tekstdichterlijke kwaliteiten.
De cover werd gemaakt door de bekende Israëlische kunstenaar Nir Evron. De hoesfoto werd genomen op Devil’s Island, een beruchte Franse gevangenis in Frans Guyana. Tussen 1852 en 1953 werd het gebruikt voor de verbanning van Franse politieke gevangenen.

De nieuwe Port Almond is uitsluitend beschikbaar op “pure analoge 180g vinyl” en zal op 5 oktober 2018 worden uitgebracht op LowSwing Records.

ALBUM INFO:
Side A
1 Proxy Boy
2 Destinations
3 The River Ankh
4 Sea Of Mine

Side B
1 Cliff Diver
2 Post X
3 Isle Finding
4 Send Your Love

All Songs by Rune Simonsen Produced, recorded and mixed by Guy Sternberg
Rune Simonsen Vocals, Acoustic Guitars.
Tom Arthurs Trumpet.
Lars Bech-Pilgaard Electric Guitars, Fender VI.
Oli Bott Vibraphone.
Tom Krimi Hammered Dulcimer, Harmonica.
Erik Nilsson Piano, Wurlitzer, Rhodes, Hammond.
Lars Puder Drums.
Håvard Stangnes Pedalsteel and Noise Guitar.
Guy Sternberg Tape Loops, Modular Synth.
Dan Peter Sundland Bass Guitar.

Recorded and mixed to analogue tape at LowSwing Recording Studio, Berlin this record is 100% analogue and computer free
Assistant and Tape op: Rory Gregory, Benedikt Vogt Lacquer cutting by Rainar Millard at Emil Berliner studios Image: „La Solitude (Maripasoula #4)“ 2016 by Nir Evron. Graphic designer Erik Lautenschläger

Format: Vinyl 12“ LP 180g
Label: LowSwing Records
Releasedatum: 5 oktober 2018