Victor Wainwright And The Wildroots – “Beale Street To The Bayou”

Artiest: Victor Wainwright And The Wildroots
Label: Wild Roots records
Format: CD
Datum release: 2009

Victor Wainwright And The Wildroots - Beale Street To The Bayou (CD)

Ik heb wederom een smakelijke verassing voor U lezers in de aanbieding, want dit hoort echt in de categorie Blues And beyond. Want Beyond is het en ja het komt gewoon weer van die kanjers in dit soort Blind Racoon records dus.. Het gezelschap waar we het nu over gaan hebben, is volgens mij helemaal niet echt bekend in onze streken, maar als het aan mij zou liggen zou daar heel snel verandering in komen. Deze band smeed Blues en allerlei stijlen als Roots, Memphis Soul en Funk, Southern ala Almann Brothers, maar ook Little feat invloeden aan elkaar op een verbluffende wijze.
De heren hebben dan ook een staat van ervaring waar je U tegen zeg.

Victor is een Memphis man, die een pracht strot heeft en vele invloeden van mensen als Ray Charles, maar ook oude Soul zangers als Otis redding en houd vooral van veel pit en swing. dat doet hij in dit album dan ook met verve, want dit album is een genot om te horen, alleen al de variatie die het biedt. Hij is een echte Boogie man met heel veel Soul en memphis stuff and a lot of New orleans fever Stephen Dees, is een oud maatje van Victor, en verdiende zijn sporen al als vocalist bij o.m Hall And Oates, maar is vooral ook een Rock man, die stevig de bass hanteert. Daarnaast is hij ook nog eens een zeer verdienstelijke tekst schrijver. Vervolgens hebben we op Drums, de zeer veelzijdige Brian Kelly, die menige drumkit heeft beroerd als Jazz Muzikant en componeert ook zelf nog New Age dingen.
Tenslotte is daar dan gitaar gigant Greg Gumpel, die van wanten weet, en menige solo laat je watertanden. Hij is een Bluesrock man, maar kan ook hele mooie dingen ingetogen brengen. Al met al een gezelschap waar je wat van mag verwachten. Nou de reviews van de optredens liegen er ook niet om dan kan ik je melden. Veel Soul, Funk en dat soort stijlen komen voorbij in een uiterst swingend en gedreven album, waarin kwaliteit hand in hand gaat met de oh zo grote passie van deze heren. Als je dat dan ook nog gaat aanvullen met een aantal blazers e.d. , dan kan mijn dag niet meer kapot.

Ik moet wel melden dat je wel van dit soort dingen moet houden en ook van de stem van Victor, maar mijn zegen heeft hij voluit. Prachtige staaltjes van Swingblues, Funk, Softsoul komen voorbij. De tracks dan maar eens even:
Opener Mighty man , begi9nt als een soort Jazzy stuk met een mooie ingetogen saloon opianao maar gaat over in een Rock Blues met heftige accentjes, en krijgt een soortement van ZZ top feel. vervolgens Planet earth, Funky Stuff met uitstkend Hammond werk er in. Sold Down River is een hele korte track en laat een stukje onvervalste delta blues horen. Long way To go, memphis op e top, en dus heel erg swingend, met de diverse solo”s, die stuk voor stuk klinken als een klok.
Eeen van de lievelingen van mij, de ballad Blues In The rain. prachtvol gezongen, en zo mooi qua invulling, Dan School Of Hard Knocks, Allman Brothers, dus Southern feel op en top. Variatie dan weer in Square, een jazzy stuk, en de titelsong is ook helemaal wat het album is pittig gewoon. Ja, en dan is er ook nog een van de topnummers van Ray Charles What i Say Wat ik al aan gaf, houd je van Little Feat, Wet Willie, Allman Brothers en Memphis sound, dan is dit album een Must, maar ook gewoon voor mensen die de blues muziek ietsje breder kunnen zien, je zal niet teleurgesteld worden. Wat mij betreft boeken voor een festival in de komende jaren Heerlijk gewoon!
(Frank van Engelen)

Tracks:
01. Mighty man
02. Planet earth
03. Sold Down River
04. Long way To Go
05. Blues In The rain
06. What You Want
07. Wildroot jam
08. School Of Hard Knocks
09. Not Afraid
10. Square
11. Sweet louise
12. Blues Grass
13. What’d I say
14 Beale Street To The Bayou

Website Victor Wainwright And The Wildroots : www.wildrootsrecords.com | www.myspace.com/victorwainwrightandthewildroots


Ook op Blues Magazine ...