14316834382_d9409719bf_o

SFEERVERSLAG ZOETERMEER BLUES 2014

30 mei t/m 1 juni 2014

Tekst: Ton Kok / Foto’s: Bert Lek

Meer foto’s Bert

Van 30 mei t/m 1 juni stond de binnenstad van Zoetermeer weer helemaal in het teken van de blues. Nu zijn de weergoden dit festival niet altijd even goed gezind, maar dit jaar hadden de vele bezoekers geen reden tot klagen.

Helaas zijn de onderlinge afstanden tussen de diverse podia aanzienlijk, dus is het een vrijwel onmogelijke opgave om alle optredende artiesten aan het werk te zien, maar dat weerhield de mensen van BluesMagazine er uiteraard niet van om de wandelschoenen aan te trekken en een poging te wagen.

Vrijdag slechts vier bands, echter op twee podia met een onderlinge loopafstand van ruim een kwartier lopen. Vanaf een terras in het stadshart sla ik de Leif de Leeuw Band gade. De eerste EP van deze band komt één dezer dagen uit en de band is het laatste jaar behoorlijk gegroeid. Met een helder en volwassen geluid weet de groep de aandacht van het publiek vast te houden met een zeer breed repertoire, waarin zelfs werk van Focus te horen is.

14132022460_8b034bc34b_o

De tweede band op het hoofdpodium is Little Steve & the Big Beat en deze klasse band begint de waardering te krijgen, die ze verdient. Drie optredens staan dit weekend op het programma (Zoetermeer, Grolloo en Breda) en de band geeft een prima show weg met nummers waar lekker op gedanst kan worden en nummers als “Have You No Shame” of “DoubleTrouble” om lekker bij weg te zwijmelen (niet, dames?). De heupjes nog even los gooien bij “Hipshake” en de dag zit er al weer op.

Zaterdag om half twee kondigt Bert Lek, die behalve als fotograaf tussendoor ook nog actief is als presentator op het hoofdpodium, de Robert Smith Band aan. Deze veteranen weten gelijk de stemming erin te krijgen met hun onderkoelde Chicago blues geluid. Veel bekende en minder bekende klassiekers passeren de revue.

Vervolgens toch maar een wandeling gemaakt richting Dorpsstraat, waar Fat Harry & the Fuzzy Licks een klasse set neer weten te zetten met Chicago- en Memphis blues met een vleugje soul.

Helaas moet ik vervolgens R.J. Mischo laten schieten om nog een paar nummers mee te nemen van My Brainbox featuring Jan Akkerman en Bert Heerink. Ik hoor ondermeer “Dark Rose” en “Sea Of Delight” langskomen. De band speelt strak en Bert Heerink weet me af en toe Kaz Lux te doen vergeten. Een beetje jammer dat de kracht er een beetje uit wordt gehaald door een slecht geluid.

Tijdens een wandeling door het centrum pik ik ook nog wat mee van de Weepers en de Stones coverband Dead Flowers. Prima muziek en dat geldt zeker ook voor Champagne Charlie, die het publiek weer meeneemt op een reis door de blues-geschiedenis van de 20e eeuw van de traditionele Afrikaanse muziek tot aan J.J. Cale. Het blijft van grote klasse wat deze mannen neerzetten.

14316835312_84e184570a_o

De laatste muzikanten die ik aan het werk zie zijn B.B. & the Blues Shacks en deze groep rond de gebroeders Arlt (Michael, zang en Andreas, gitaar) weet de massa flink in beweging te krijgen. Natuurlijk behoort deze band al jaren tot de Duitse (en Europese) top, maar blijkbaar zijn en toch nog de nodige mensen, die niet bekend zijn met deze band. Nou, na dit optreden staan B.B. & the Blues Shack ook bij hen stevig op de radar.

Er was nog veel meer te horen en te zien in Zoetermeer, maar Lefthand Freddy, Dave Chavez Band, Mr. Boogie Woogie heb ik helaas moeten missen evenals het zondag-gebeuren inclusief de afterparty met de Nimmo Brothers in het JJ House.

Rob Koning van King Bee Music Agency en de mensen van Zoetermeer Blues hebben weer een uitstekend festival weten neer te zetten en mocht iemand iets aan te merken hebben op deze plaats: tijdens het bluesfestival is Sweet Lake City hét bruisende hart van bluesy Nederland.

 


Ook te lezen op Blues Magazine ...