Walk The Line – Ramblin Roots
Zaterdag 01 Augustus 2020
TivoliVredenburg, Utrecht
Verslag & Foto’s: Johan Breij. Alle foto’s van de avond staan in het fotoalbum Walk The Line – Ramblin Roots. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)
Vandaag, zaterdag 1 augustus kan ik eindelijk weer naar een aantal live optredens in Tivoli Utrecht. Na een aantal maanden van bijna totale afwezigheid weer lekker naar wat live muziek. Vandaag mogen maximaal 50 bezoekers een tour maken door TivoliVredenburg, iedereen wordt verzocht gepaste afstand te houden waarna we naar boven gaan voor het eerste optreden in de zaal Hertz, hier zal Anna Coogan optreden. De zaal is zo ingericht dat iedereen een zitplaats heeft.
Anna is een zangeres, componist, gitarist en songwriter. Zij is ook stemcoach, geeft gitaarlessen, is tienermentor en een nieuw geslaagd producer. Anna heeft op zeer jonge leeftijd operazang gestudeerd maar verliet die track toen ze begin twintig was om een rock/folkcarrière na te streven en om een graad in biologie te behalen. De afgelopen jaren is ze op allerlei onverwachte manieren teruggekeerd naar haar opera-roots, in de eerste plaats in haar praktijkles, maar ook in haar muziek en samenwerkingen met anderen. Anna heeft de afgelopen 15 jaar vele, vele banen vervuld, inclusief maar niet beperkt tot, visserijbioloog voor de staat Washington, vuilnisman, wildwaterkajakinstructeur en coach, gitaarleraar bij het EMP (Seattle’s Rock and Roll Museum), barista, winkelmeisje en au pair. Sinds haar verhuizing naar Ithaca, NY in 2011, heeft zij het geluk gehad om een verscheidenheid aan muzikale banen samen te voegen en haar eigen leven te leven.
Sinds zij enige jaren geleden een vintage Stratocaster en luxe reverb-versterker heeft gekocht, heeft Anna het grootste deel van haar wakende uren besteed aan het spelen van elektrische gitaar, ook debuteerde ze met een solo-score van 50 minuten voor de klassieke film “The Blood of a Poet” uit 1932. Niets maakt haar gelukkiger dan een paar pedalen in de rij te gooien en gewoon geluid te maken. “Ik zal waarschijnlijk nooit een geweldige klassieke rocker zijn, maar ik vind het geweldig om nieuwe gitaren en nieuwe manieren te vinden als gitarist. Ik ben diep en voor altijd geïnspireerd door Mary Halverson, Marc Ribot en Bill Frisell” aldus Anna Coogan.
Gedurende een groot deel van haar carrière was ze alleen gericht op het maken van platen en toeren, maar ze heeft inmiddels veel plezier gevonden in alternatieve paden. Recente projecten waren onder meer: scoren van stomme films, het produceren van verschillende platen voor een aantal opmerkelijke jonge artiesten, en het bijwonen van menig gemeentehuisbijeenkomst om het congreslid Tom Reed (R) te laten weten hoe zij zich voelt over de stand van zaken. Anna speelt met de Johnny Dowd-band, Mary Lorson, en verschillende combinaties met Willie B, JD Foster en solo.
“Ik heb het geluk dat ik omringd ben door een team waar ik van hou – gulle mensen over de hele wereld die de tijd nemen om mij (Jos!) te drijven, mij te ontvangen (Paul! Yvonne! Alwin! Allemaal !!) en evenementen te organiseren over de hele wereld. Al het andere doe ik alleen. Kom met me mee op deze reis” aldus Anna Coogan. Haar muziek die ze vandaag speelt is mooi en ontroerend.
Playlist Anna Coogan :
1 The Lonely Cry of Space And Time
2 Red Shoes
3 Black Dress
4 And Cars And Bars And Old Guitars
Per artiest kunnen er zo’n vier a vijf liedjes gespeeld gaan worden, na het eigenlijk te korte optreden gaan we door naar de zaal Cloud Nine, hier speelt Dan Tuffy op zijn gitaar, met Madelief van Vlijmen op de contrabas ook een aantal stukken. Oorspronkelijk is hij afkomstig uit Australië en sinds 1993 woonachtig in Nederland. Terug in Melbourne in de jaren 80 was hij een van de oprichters van de populaire psychedelische / folkcultusgroep Wild Pumpkins at Midnight. Later zou hij de drijvende kracht worden achter het eclectische rootsy trio Big Low (2002-2012) en was hij medeoprichter van een van Nederlands meest unieke wereldmuziekgroepen Parne Gadje en eigenaar van onafhankelijk label Smoked Recordings.
‘Songs From Dan’, zijn debuut soloalbum, is zo’n krachtig werkstuk in deze fase van zijn carrière dat het je zou kunnen worden vergeven dat je hem als een ‘laatbloeier’ beschouwt. Niet dat hij in het verleden niet enige mate van succes heeft gehad; een ARIA-prijs voor Beste Onafhankelijke Album in 1988 in Australië, belangrijke Europese tours in de jaren 90, onafhankelijke airplay en geweldige recensies voor vrijwel elk project waar hij in dit millennium bij betrokken is geweest. Hij heeft zich echter nooit echt losgemaakt van die ‘muzikanten’-muzikantenervaring die wordt gekenmerkt door een handvol trouwe fans, toegewijde critici in een paar gebieden en een dagtaak. Als je dit album goed beluistert, moet je je afvragen waarom.
‘Songs From Dan’ is een sonisch meesterwerk van songwriting en storytelling dat comfortabel en onbeschaamd naast klassiekers van bijvoorbeeld Cave, Dylan of Waits zit. Maar er is hier niets aan de hand. Tuffy heeft zijn invloeden genegeerd of op cellulair niveau opgenomen. Het is onduidelijk wat, maar zijn klaagzangen over verloren liefde, stervende cowboys, verlangen, zelfhaat en verraad zijn zo onaangetast en direct dat ze het niet kunnen helpen om iets anders dan uniek te zijn in hun expressie. Dit is wat ‘Songs From Dan’ maakt, zoals alle geweldige platen waar je van houdt.
Playlist Dan Tuffy & Madelief van Vlijmen :
1 Dont Go Cryin
2 Bastardos
3 No Sleep
4 I Want let you Down
5 Ti-Tree
Na dit optreden kunnen alle bezoekers even wat drinken bij Park 6, dit is de ontmoetingsplaats waar bezoekers uit de verschillende zalen elkaar kunnen ontmoeten en wat kunnen drinken en bijpraten. Ook is hier het één en ander te zien uit de kunstcollectie die TivoliVredenburg rijk is en is daar een fototentoonstelling te zien van fotograaf Ebru Aydin die hij maakte van de Black Lives Matter demonstratie in Utrecht.
Na een korte pauze gaan we weer verder naar de volgende zaal, in de Pandora staat de band Blue Grass Boogiemen klaar om met hun zeer vrolijke klanken ons te verwennen, wat een leuke Nederlandse band is dit, de band bestaat uit vier leden en zij spelen de traditionele bluegrass, een lekker bandje zeg..! De Blue Grass Boogiemen spelen al sinds 1990 professioneel bluegrass. Hun show is hier in Europa zeer succesvol gebleken. In Ierland wonnen ze de ‘Waterford Crystal Bowl’ voor ‘populairste band’ op het Guinness International Bluegrass Festival, in Nederland wonnen ze de ‘Silver Fiddle Award’ en de ‘Gram Parsons Award’ (acht keer), beide voor de beste akoestische band. Ook in Amerika, waar ze meerdere keren hebben getoerd, zijn mensen erg enthousiast over hun muziek.
Playlist Blue Grass Boogiemen :
1 Shenandoah Breakdown (Bill Monroe)
2 Lowdown Blues (Hank Williams)
3 Six More Miles To The graveyard (Hank Williams)
4 I Still Miss Someone (Johnny Cash)
5 Cotton Eyed Joe (Traditional)
6 It’s Too Bad It’s Too Good To Be True (Arnold Lasseur)
7 Man Of Constant Sorrow (Traditional, verzoek)
Als klap op de vuurpijl gaan we naar de Ronda, daar spelen de Dawn Brothers, een lekkere stevige band met alles er op en er aan,. Wie zei dat wortels alleen maar retro kunnen zijn? Hoewel het lijkt alsof de Dawn Brothers uit het verleden zijn aangekomen via een tijdmachine, zijn deze spelers gefocust op het heden en de toekomst! Deze band straalt gewoon muzikaliteit uit: Ze hebben soul, ze hebben groove, ze weten echt hoe ze moeten spelen, geen gimmick, show of schtick: de Dawn Brothers zijn zo dicht mogelijk bij de echte deal als het maar kan.
Ze zouden u echter nooit een van de bovenstaande dingen vertellen: ze komen uit de havenstad Rotterdam van Nederland. Het is een plek van bescheiden en hardwerkende nuchtere mensen. En het is deze combinatie van schijnbare nonchalance en volmaakt vakmanschap dat de Dawn Brothers zo heerlijk maakt om naar te kijken.
Sinds de release van hun debuutalbum ‘Stayin ‘Out Late’ in 2017 toerde de band door heel Nederland, Duitsland, Hongarije en Frankrijk, ondersteunde Ian Siegal tijdens zijn Britse tournee, trad op op Oppikoppi festival in Zuid-Afrika en speelde het legendarische Americanafest in Nashville , TN. In oktober 2018 bracht de band hun tweede album ‘Classic’ uit.
Hun nieuwste project getiteld ‘Next Of Kin’ is een samenwerking met enkele van de beste roots / rock acts die Nederland te bieden heeft. Samen met DeWolff, Tim Knol en de Nederlandse moerassen Merel Sophie, Coal Harbour, David Gram & Stefan Wolfs, leveren de Dawn Brothers hun derde album met verve af. Momenteel werken de Dawn Brothers aan hun derde plaat terwijl ze ook op festivals en clubs spelen in Nederland, België en Duitsland.
Playlist Dawn Brothers :
1 Corners Of My Mind (Ongereleased)
2 How Come
3 Silent Whisperer
4 Devil Woman
Fijn om vandaag weer eens live muziek te hebben kunnen horen, laat dit een begin zijn van veel meer live muziek..!!
(Bronvermelding: Veel tekstpassages zijn afkomstig van de websites van betreffende artiesten.)
We horen graag je mening! Voeg reactie toe