IMG_9939

Uitreiking Dutch Blues Awards 2014
De Rustende Jager, Nieuw-Vennep
11 april 2015

Tekst: Paul Scholman / Foto’s: Bert Lek. Alle foto’s: Album DBF 2014
Winnaars Dutch Blues Awards 2014

De Dutch Blues Awards is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij Awards zullen worden uitgereikt aan mensen die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Blues in Nederland. Deze uitreiking vindt plaats op zaterdag 11 april 2015 in hotel de Rustende Jager te Nieuw-Vennep.

Wat gaat er aan de Award-uitreiking vooraf? Begin oktober, na de finale van de Dutch Blues Challenge worden de genomineerde bluesmuzikanten bekend gemaakt en kan door de Nederlandse Bluesliefhebbers tot en met 31 december 2014 worden gestemd op de website van de DBF. Heel democratisch, want daar heeft niemand invloed op, dus ook het bestuur van de DBF niet. Van tevoren gaat er een groep mensen van een man/vrouw of 15 met elkaar in stevige discussie wie er genomineerd moeten worden en wie afvallen. Dit zijn mensen uit het hele land die overal blues bezoeken afleggen en dus wel weten wie een award verdient.

“Begonnen in 2009 kunnen we vijf jaar later zeggen dat we een lustrum te vieren hebben, aldus Arie Verheul, maar we zijn hier vooral voor de artiesten, dus laten we maar snel overgaan tot de orde van de dag.” Aldus geschiedt. Tevens wordt door spreekstalmeester Gerry Jungen opgemerkt dat er de laatste tijd veel discussie is over het geklets tijdens optredens, maar dat “we dat vandaag hier achterwege laten”. Er wordt luid mee ingestemd, maar er wordt echter redelijk verder ge-net-werkt in de zaal…

De aftrap van een aantal genomineerde artiesten, die tussen de uitreiking van de Awards, de Keeping The Blues Alive Award en de bijzetting in The Hall of Fame doorlopen, wordt gedaan door Richard van Bergen en Gait Klein Kromhof. Richard, genomineerd met zijn uitstekende cd ‘Rootbag’ en voor de beste gitarist 2014, speelt en zingt op de voor hem kenmerkende manier: gepassioneerd. Gait Klein Kromhof op harp is ook genomineerd. ‘Maybe Someday’, een nieuw nummer, is achteraf heel toepasselijk, omdat Richard zijn nominatie (weer) niet kan verzilveren. “We zouden er nog eentje van Gait’s CD doen”, aldus Richard, maar helaas wordt er een foutje gemaakt en worden de heren te vroeg afgekondigd. De verbazing is van de gezichten te lezen, want er staat dus nog een nummer van Gait op de rol. Helaas duurt het optreden daardoor maar iets van 7 minuten en uiteindelijk al na twee nummers is het optreden helaas al voorbij. Gait Klein: ”minpuntje…”

IMG_0005

IMG_0124

Daarna wordt de Bluessociëteit L’Esprit uit Rotterdam in het zonnetje gezet met haar bestuur voor The Keeping The Blues Alive Award. Sinds jaar en dag een begrip in omgeving Rotterdam, maar door de jaren heen ook ver daarbuiten. Alle nationale en veel internationale blueshelden hebben er soms meerdere keren op het podium gestaan. Niet alle bestuursleden kunnen nagenieten, want direct na de uitreiking gaan enkele van hen richting Rotterdam om daar het kleinood te laten zien aan hun leden. Tenslotte is het in Rotterdam een gewone soosavond. Opgenomen in de Hall Of Fame: Flavium. Johan Derksen vertelt de geschiedenis van Flavium in een notendop en plaatst de heren van de oude en de nieuwe formatie in de Hall Of Fame van de Dutch Blues Foundation. Oprichter van Flavium Anne-Geert Bonder, de gitarist, heeft in alle bezettingen gespeeld en mag de bijbehorende award in ontvangst nemen.

Opgenomen in de Hall Of Fame: Eelco Gelling. Eelco wordt ook in het zonnetje gezet door Johan Derksen met enkele mooie herinneringen uit de oude doos en een gouden plaat voor ‘Groeten uit Grollo’. Eelco speelt vervolgens een aantal nummers met Ruben Hoeke en Raymond van Kuijen.

IMG_0094

Dutch Blues CD: ‘Rolling into Town’ van The Damned and Dirty mochten voor de derde keer in successie de award voor de beste blues cd van het jaar in ontvangst nemen. Op zich al een prestatie van formaat! Dutch Blues Saxofonist Jan de Ligt was zichtbaar verrast en blij met zijn award. Jan is de eerste winnaar van deze nieuwe prijs, want het is toch ook een instrument dat van wezenlijk belang is in de bluesmuziek. Gerry Jungen vertelt in het kort nog even dat de Belg Adolf Sax het instrument met de kleppen heeft uitgevonden, maar eigenlijk bij toeval door er een riet op te zetten…

IMG_9957

Dutch Blues Harpist Gait Klein Kromhof vindt het mooi dat hij de prijs heeft, maar geeft aan dat het goed is als de jongere garde het stokje van hem gaat overnemen. Dutch Blues Drummer Hans la Faille wordt tot beste drummer gekozen door het publiek en onder luid gejuich van zijn fans wordt dat gevierd.

Er wordt aangekondigd dat er een bluesbroodje (met worst) gratis is te verkrijgen met een vrije bijdrage, maar geef je niks dan wordt je de rest van de avond met de nek aangekeken, belooft die jongen van Jungen.

Dutch Blues Vocalist Robbert Fossen is zichtbaar verrast dat hij de stemming naar zijn hand heeft gezet het afgelopen jaar en de prijs voor de beste blueszanger in de wacht sleept. Dutch Blues Bassist Ruud Weber krijgt voor de tweede keer in successie de award uitgereikt, evenals bandgenoot van King Of The World, Govert van der Kolm die als Dutch Blues Toetsenist wordt gewaardeerd. Dutch Blues Gitarist Ruben Hoeke mocht drie jaar geleden ook al een award in ontvangst nemen, maar die was postuum voor zijn vader en Nederlands blueslegende pianist / zanger Rob Hoeke. Ruben is er terecht trots op nu ook in hetzelfde rijtje als zijn vader terecht te zijn gekomen. De prijs wordt uitgereikt door Kees Dusink, die deze prijs ook al eens mocht ophalen.

Enkele genomineerde bands nemen de gelegenheid te baat om op het podium te excelleren tussen de uitreiking van de diverse awards. Niet alle bands hadden daar kennelijk behoefte aan, want de Julian Sas Band schittert door afwezigheid. Fat-Harry and The Fuzzy Licks past prima in het rijtje Fossen & Struijk Band en de Dave Chavez Band. Prima line-up. Daarnaast was er in verschillende bezettingen flink ruimte voor een jamsessie en wordt het een feestje.

IMG_0258

IMG_0307

Dutch Blues Band Fossen & Struijk wordt tot de winnaar van de award voor de beste bluesband gekroond en Robert Fossen kan zijn tweede prijs van de avond gaan ophalen, ondanks dat Dave Chavez Fossen in de bezemkast heeft proberen te zetten.

Het laat zich een klein beetje raden, want tussen de bedrijven door zijn alle aanwezige genomineerde bands al aan bod geweest, behalve de Fossen en Struijk Band. Na de uitreiking van de laatste award gaat de Fossen en Struijk Band nog een keer los en mogen nog een paar extra nummers doen, na een harde “We Want More” van een aantal diehards. Ook de organisatie van de Dutch Blues Foundation drijft op vrijwilligers en is een compliment meer dan waard. Misschien wel iets voor een award.

De sfeer is uitstekend en het loopt ruim een half uur uit, maar er wordt veel vette blues gespeeld en dan mag het zeker later worden, wat mij betreft. Alle bluesartiesten hebben er weer een feest van gemaakt.

IMG_0080

IMG_0162

IMG_0324

IMG_0025

Winnaars Dutch Blues Awards 2014

Alle foto’s: Album DBF 2014


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.