Twelve Bar Blues Band
Café Willem Slok, Utrecht
7 januari 2012

Tekst: Gerrit Harmsen / Foto’s: Marcel Wolthers: http://www.flickr.com/photos/metrique

Een constante schittering in de ogen en een grote glimlach op het gezicht verraad zijn plezier. Kees Dusink wordt overladen met een groot enthousiasme als hij zich solerend door de overvolle kroeg begeeft en het intieme contact tussen band en Vreedeblues nog eens strakker aanhaalt. De kleinste Blues Joint van Nederland is dan al helemaal verpletterd door de beste bluesmachine van Nederland.

Bij Vreedenblues is het voor de muzikanten onmogelijk te ontsnappen aan contact met het publiek. Schouder aan schouder staan de heren van Twelve Bar Blues Band op elkaar geplakt, nauwelijks ruimte om een keer van houding te veranderen. Is deze entourage wordt er rond 21.00 overdonderend geopend met Can Your Here Me Howlin’  en slaan de vonken bij de eerste song van de avond al direct over. Met de drie uitgebrachte Cd’s heeft men voldoende repertoire om de avond te vullen en een gevarieerde setlist het café in te slingeren.
Bovendien worden we ook verrast met enkele schitterende songs die we op het nieuwe album kunnen verwachten. Eén van deze songs kan wel eens net zo’n geweldige kraker worden als het huidige Key To Your Heart.
Twelve Bar Blues Band heeft geen enkele moeite zich vanavond aan te passen aan de kleine ruimte waarin ze moeten spelen. We zien bij frontman Jan J. Scherpenzeel dezelfde scherpte als op de grote podia. Kees Dusink strooit ook vandaag met solo’s die de oren strelen en kippenvel veroorzaken. Het slagwerk van Marcel Bakker en de groovende bass van Patrick Obrist zijn ook vanavond weer de olie in deze goed lopende bluesmachine. En toch, waarom lees ik zelden de naam Randy Pears? Voornamelijk vertoevend op de achtergrond is hij misschien wel het geheime wapen van deze band. Hij complementeert de ritmesectie op een werkelijk fenomenale manier. Zichzelf wegcijferend, alles in dienst van….maakt hij deze avond een geweldige indruk. Na ruim 2 uur swingblues, Shake Your Money Maker, voortreffelijke slowblues, Love Is Pain, belanden we bij het bekende E-mail From Heaven. Tijdens de ode schreeuwt J.J. Sharp enkele namen van grootheden het café in, luid gejuich is het vervolg. In een plat gespeeld Vreedenblues naderen we helaas het einde. Wat een klasse, wat een rete strakke ritmesectie, wat een power, wat een bluesband….!

Als ik na afloop buiten sta om even frisse lucht te happen maakt een totale verbijstering zich van mij meester. Hoe is het toch mogelijk dat Twelve Bar Blues Band nog nooit op Ribs & Blues heeft gestaan? Een band die toch duidelijk heeft bewezen dat ze absoluut tot de buiten categorie van ons land behoren. In het Pinksterweekend van 2012 dan maar?

Uiteraard is Vreedenblues de eerste zaterdag van februari weer terug. Ook voor dan hebben we met Big Will & The Bluesmen weer een prima band weten te strikken. Tot dan!

Websiteartiest: www.twelvebarbluesband.com
Website café: www.willemslok.com


Ook op Blues Magazine ...