Twelve Bar Blues Band
Podium Café Boerderij, Zoetermeer
30 oktober 2011

Tekst: Frank van Engelen / Foto’s: Pemmy Larmené

Feest in het Podium café van de Boerderij! The Twelve Bar Blues Band Live!

Afgelopen zondagmiddag lieten JJ. Sharp en zijn mannen weer eens zien hoe fijn het is om in een wat intiemere omgeving dan een grote zaal te spelen. The Twelve Bar Blues Band speelde nl. in Zoetermeer in het podium Café dus, en daar waren veel mensen op af gekomen kan ik U zeggen. Ik moet er bij zeggen dat deze band gewoon overal veel mensen trekt, en dat is niet verwonderlijk, want bij deze optredens spatten de vonken er ook elke keer letterlijk vanaf.Dat was gisteren dus ook weer zo, en de band liet zich weer van hun beste kant zien, gedreven, vakkundig, charmant, rauw, en ook heel intiem dus.

Foto Verslag: Twelve Bar Blues Band – Café Boerderij, 30 oktober 2011

De mannen hebben een flinke lijst waar ze uit kunnen putten, omdat ze al 3 albums hebben gemaakt en elke keer is de variatie weer hoog in de optredens die deze band neer zet. Vanaf 14,30uur to ruim 17.45uur is het feest in Zoetermeer. Zoals altijd heeft JJ. er weer zin in en zet in een mum van tijd iedereen naar zich toe door zijn gedrevenheid en charme. De nummers worden veelal meegezongen door het talrijke publiek, maar de band weet ook heel goed met de Blues classicks om te gaan. Regelmatig vinden we ook nummers uit het grijze verleden op de albums van hun. Voorbeelden:. You gonna Need My Help someday, waarin Kees Dusink de sterren van de hemel speelt, maar waarin vooral ook de enorme intensiteit van de groepsleden spreekt. Het laat elke keer weer zien met wat voor een vreselijk goed tandem we te maken hebben, en hoe deze band een eenheid is. 

Het nummer Key To Your Heart de titelsong van de laatste schijf moge gerust bestempeld worden als het plaatje van de plaatjes van deze mannen. Wat een prachtige sfeer zit er in dit nummer, kijk o.m. eens naar de fabelachtige capriolen van Patrick Sideburn Obrist op de bass gitaar. Wat dacht je van de mooiste accoorden die door en Kees en Randy worden gespeeld met een enorme passie, en dan Marcel die het in voelend met zijn stokjes helemaal in de juiste mood brengt. Ja, dan ben je heel wat in mijn ogen hoor. De temperatuur loopt al snel op in de eerste set en ook de decibel meter bij vlagen, doch het geluid blijft prima vond ik.

In Set 2 komt de intieme kant naar voren door een semi akoestisch begin van Me And The Devil, met Kees en JJ dus die het allemaal in leiden om vervolgens los te gaan in een Misssisippi slide, heerlijk gewoon dus. Ja dat is gewoon grote klasse hoor. Ook het nummer Email From Heaven is toch altijd weer een opstekertje, vooral als al die namen voorbij komen, hoewel ik dan ook graag Jimi Hendrix in het rijtje zou willen zetten hoor. Als je goed naar dit nummer luistert zitten er hele mooie twist momenten in qua gitaar loopjes enz. vind ik.
Ja, het ene na het andere nummer komt voorbij waarbij het publiek letterlijk smult van de gitaar solo’s, want ook Randy kan er wat van hoor, en kan ook  allerlei Hendrix capriolen doen. De mondharmonica intervallen en  verschillen van JJ. spreken ook boekdelen, deze man kan zulke mooie dingen doen met zo een klein instrument, en vooral het ontiegelijk sfeer bepalend kan laten zijn.  

De blues muziek van The Twelve Bar Blues Band mag vooral heel erg gevarieerd worden genoemd, classick, eigentijds, maar vooral intens, ingetogen, vakkundig en zeker heel spannend.Het nummer Email from Heaven krijgt ook nog een soort extended uitvoering door er nog een aantal oude nummers in te mengen als Roadhouse Blues, Wang Dang Doodle, wat de vreugde alleen maar vergroot., en ook laat zien dat deze band veel respect heeft voor het Blues erfgoed. Ja, het optreden is natuurlijk altijd veel te kort, maar er komt nog een toegift in de vorm van de meezinger I Can’t Get Enough From Your Love.

Tussen de bedrijven door werd er ook nog een loterij gedaan waarin je concert ticket’s kon winnen van de Boerderij. Dit keer waren het kaarten voor Ollie Brown dus op 1 december. En ja helaas is het dan afgelopen dus, en moet de zaal in no time leeg zijn, want de volgende band meld zich al voor het optreden in de grote zaal van De Boerderij, Steve Wilson van Porcupine Tree, ook erg goed, maar van een andere orde dus. 20 November in JJ Sharp wederom in Zoetermeer, maar dan in de grote zaal dus met allemaal special friends in een superjam. De kaarten gaan heel hard, dus Haast U allen voor dit evenement.
Dit was weer een middag om in te lijsten, en kreeg ook nog een mooi tintje mee, want Jan melde even zomaar tussendoor dat er een nieuwe album uit gaat komen medio april 2012, dus we kunnen nog heel veel moois verwachten van deze beste blues band van ons land,dat staat gewoon onomstotelijk vast. Rest mij nog iedereen te bedanken voor een hele fijne sundayblues afternoon en ze komen vast terug hoor, dus wees niet bevreesd wat dat betreft, until next time, i will be there then.

Foto Verslag: Twelve Bar Blues Band – Café Boerderij, 30 oktober 2011

Foto Verslag: Twelve Bar Blues Band – Café Boerderij, 30 oktober 2011

 


Ook op Blues Magazine ...