Foto Verslag: CD presentatie Tommy Ebben & The Small Town Villains - 5 oktober 2011 Paradiso, Amsterdam

Tommy Ebben
Paradiso, Amsterdam
5 Oktober 2011

Tekst: Jeroen Bakker

Niets lijkt aan het toeval overgelaten wanneer je rond een uur of acht de stampvolle bovenzaal van Paradiso binnenloopt. De vriendelijke dame van de merchandise heeft de zaken goed voor elkaar en de prachtige, voornamelijk rode banner met het hoesontwerp van ‘A Whisper To Arms’ siert de wand achter het podium. Alles staat vanavond in het teken van Tommy Ebben’s nieuwe album dat al ver voor de officiële release op 10 oktober kan rekenen op een uitermate positieve ontvangst.

Het bovengenoemde ontwerp is afkomstig van Odilo Girod, niet alleen bekend als muzikant van de band Coparck maar tevens succesvol grafisch ontwerper die het begrip album-releaseparty met dit prachtig vormgeven artwork een absolute meerwaarde heeft gegeven. Wanneer ‘Ikarus’, de opener van het nieuwe album wordt ingezet, zijn de eerste vinyl-exemplaren al van de hand gegaan. De set bevat uiteraard ietwat ouder materiaal zoals ‘Signs’ oftewel ‘eentje om er in te komen’ aldus Ebben, maar logischerwijs ligt de nadruk op het nieuwe werk. De set omvat een uitgekiende selectie rootsmuziek waarin stevig werk wordt afgewisseld met ingetogen vakmanschap.

Achter de prachtige keyboardklanken gaat een bekend gezicht schuil. Het is Maarten Rischen die we ook eens zijn tegengekomen bij de podiumbeesten van Shaking Godspeed. Interessant is daarnaast de aanwezigheid van violist en mandoline-speler Matthijs Barnhoorn, de vocale bijdrage van zangeres Sue The Night die 10 december aanstaande zal strijden om de Grote Prijs van Nederland in de categorie Singers/Songwriters.

De door de countrymazen geglipte ballad ‘Louisiana’ krijgt op deze manier een ‘rootsy’ gevoel zoals we dat in Nederland niet zo vaak tegenkomen. De vergelijking met Linda Ronstadt ligt binnen deze stijl een heel klein beetje voor de hand.

Tijd voor serieuze zaken is er in ‘This Is The Way’ over het einde van de wereld. Mooi is het semi-akoestische ‘Brother Devil’ waarin de rijpe stem van de nog jonge zanger, hij moet nog dertig worden, heel mooi tot zijn recht komt.

Paradiso is geen onbekend terrein voor Ebben. Ruim twee jaar geleden kon men hier al eens genieten van de gruizige, warme stem die toen op basis van een indrukwekkende demo door LiveXS was verkozen tot Local Hero en daarvoor beloond werd met een showcase van een half uur voor ‘het grote publiek’. Ebben is het levende bewijs dat je met een flinke dosis doorzettingsvermogen zelfs in Nederland ver kunt komen.

Met ‘Forever Sunday’ wordt van de setlist afgeweken maar de vrolijke, van het vorig jaar verschenen ‘Dreamless Slumbers’, afkomstige single mag uiteraard niet ontbreken. ‘Time Flies When It’s Nice’ en met ‘She Won’t Tell’ in de toegiften is dan zomaar een einde gekomen aan deze prettige presentatie.

Het optreden kan als zeer geslaagd worden beschouwd en lijkt een uitstekende opwarmer te zijn voor wat nog komen gaat. Zo staan Tommy Ebben & The Small Town Villains aan de vooravond van een korte dubbele headline-tour met Ralph De Jongh en zijn Crazy Hearts waarbij een zekere Jack Daniels als hoofdsponsor fungeert…

Setlist:

Ikarus
Signs
Selah
This Is The Way
Brother Devil
Louisiana
LakesideBench
Lucky One
A Whisper To Arms
BellTowerBlues
Dreamless Slumbers
All We Ever
—————
She Won’t Tell


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.